Παλιές Σοδειές

"Σαν το παλιό καλό κρασί" έλεγαν κάποτε...

Η παλαίωση είναι μία διαδικασία που θα οδηγήσει ένα κρασί στην εξέλιξη, στην ωρίμανση, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να είναι απόλυτα μαλακό, κομψό και φιλικό. Αυτό όμως αφορά σε κρασιά που οινοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν περιθώρια εξέλιξης μέσα στη φιάλη, και τα οποία μεταμορφώνονται όσο περνάει ο καιρός. Δεν ανήκουν όλα τα κρασιά σε αυτή την κατηγορία. Οι παράγοντες που οδηγούν στην παλαιωσιμότητα των κρασιών περιλαμβάνουν την ποικιλία, τη μέθοδο οινοποίησης, αλλά ακόμα το terroir, την ηλικία των αμπελιών, την πρώτη ύλη (σταφύλι), την ποιότητα του βαρελιού και την παραμονή σε αυτό.

Ψάξαμε, αναζητήσαμε κρασιά από παλιές σοδειές στους οινοποιούς μας και επιλέξαμε προσεκτικά αυτά που είναι κατάλληλα να σας τα προσφέρουμε. Σε πολλές περιπτώσεις βρήκαμε πραγματικά διαμάντια. Κρασιά παλαιωμένα, απολαυστικά, που ο χρόνος έχει εμπλουτίσει τα χαρακτηριστικά τους, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις όποιες "εντάσεις" και φέρνοντας τα περισσότερα σε μια ισορροπία που μόνο ο χρόνος είναι ικανός να δώσει.

Όλα τα κρασιά αυτής της κατηγορίας προέρχονται από τα κελάρια των παραγωγών και μόνο. Είναι κρασιά που έχουν συντηρηθεί με ευθύνη των παραγωγών. Βέβαια, ορισμένα από τα κρασιά αυτά, έχοντας υποστεί την επίδραση του χρόνου, μπορεί να παρουσιάζουν φθορές εξωτερικά (ετικέτες), αλλά... είναι και αυτή μια έκφραση της παλαίωσης και της γοητείας του παλιού κρασιού.


Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

4 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. Κτήμα Βιβλία Χώρα - Όβηλος Ερυθρός
    Όβηλος - Ερυθρός 2019 (Old Vintage)
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Cabernet Sauvignon, Επιδέχεται Παλαίωση, 15% alc.
    45,90 €
    Ένα μεγάλο και μεστό κρασί από τους μαίτρ του είδους, Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή. Ένα ερυθρό που εκπροσωπεί τακτικά το οινοποιείο της Καβάλας, αλλά και το Ελληνικό κρασί γενικά, σε διεθνείς διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία. Έχει οινοποιηθεί με γνώμονα την παλαίωση και μέχρι τώρα έχει αποδείξει ότι παλαιώνοντας γίνεται ακόμα πιο μαγικό. Εσείς θα αντέξετε στον πειρασμό να το απολαύσετε σε ένα εκλεκτό δείπνο;
  2. Salto Wild Yeast 2019
    Salto Wild Yeast 2019 2019 (Old Vintage)
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Μοσχοφίλερο, Πιείτε το τώρα, 11.5% alc.
    Η νέα σοδειά αναμένεται τον Ιούνιο
    Μία εξερεύνηση των δυνατοτήτων του Μοσχοφίλερου και ένα Saltο προς τα εμπρός για τo πως μια γηγενής ποικιλία μπορεί να ιδωθεί μέσα από σύγχρονη ‘ματιά’, αποτελεί η προσπάθεια αυτή του Γιώργου Σκούρα. Ζύμωση με απομονωμένες στο εργαστήριο ‘άγριες’ ζύμες, υπέροχα εκφρασμένος ανθικός, ποικιλιακός χαρακτήρας και πολυπλοκότητα στην οποία η ποικιλία δεν μας έχει συνηθίσει, ανεβάζουν τον πήχη πολύ ψηλά.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. /
    Θαλασσίτης (Βυθισμένος) 2019
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Επιδέχεται Παλαίωση, 13% alc.
    212,80 €
    Ένα αγαπημένο και ιδιαίτερα επιτυχημένο brand στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Θαλασσίτης είναι ένα κρασί με μακρά και επιτυχημένη πορεία, που συνδυάζει τέλεια την τυπικότητα και την αυθεντικότητα του Ασύρτικου της Σαντορίνης με τον μοντέρνο χαρακτήρα ενός κρασιού με διεθνές προφίλ.
  4. Cuvee Evdemon
    Cuvee Evdemon 2019 (Old Vintage)
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Ασύρτικο, Επιδέχεται Παλαίωση
    Διατίθεται σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες
    Σπάνιο κρασί από το Κτήμα Αργυρού που παράγεται από αυστηρά επιλεγμένους αμπελώνες Ασύρτικου ηλικίας άνω των 150 ετών που καλλιεργούνται στην περιοχή του Πύργου σύμφωνα με τις αρχές τις βιοδυναμικής καλλιέργειας. Οι ελάχιστες φιάλες ‘κυκλοφορούν’ έχοντας ωριμάσει για μερικά χρόνια στο οινοποιείο. Το 25% του κρασιού ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και το υπόλοιπο ποσοστό για τουλάχιστον 30 μήνες πάνω στις οινολάσπες του. Ένα κρασί με εξαιρετική δομή και τεράστια δυνατότητα εξέλιξης που αναμένεται να επαναπροσδιορίσει το Ασύρτικο της Σαντορίνης.
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Κρασί