Wine & Spirits Magazine επιλέγει Γεροβασιλείου και Μπουτάρη

To Wine & Spirit Magazine είναι ένα βρετανικό μηνιαίο περιοδικό για κρασί, τα οινοπνευματώδη, μπίρες και κοκτέιλ, που απευθύνονται τόσο στους καταναλωτές όσο και στη βιομηχανία ποτών. Είναι ένα περιοδικό με παγκόσμια αναγνωσιμότητα και επιρροή, γι' αυτό και οι οινικές του επιλογές έχουν τεράστια σημασία.

Στο τελευταίο τεύχος του λοιπόν τιμά με την επιλογή του δύο σημαντικά ελληνικά κρασιά που προέρχονται από επίσης σημαντικούς παραγωγούς. Τον Γεροβασιλείου και τον Μπουτάρη.

Στις επιλογές των κριτικών, και συγκεκριμένα της Τara Q. Thomas επιλέγεται σαν "Κρασί του Μήνα" το Κτήμα Γεροβασιλείου - Viognier 2009. Γράφει η Τara Thomas: "Ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου φύτεψε το viognier 18 χρόνια πριν στο κτήμα του που βλέπει στη Μεσόγειο. Το (Viognier του) 2009 Condrieu, με σατινένια υφή που ξεχειλίζει από σαρκώδες φρούτο ροδάκινου και χυμώδες μανταρίνι. Μυρωδιές βιολέτας και αμυγδάλων ανεβάζουν το κρασί, μεταφέροντας χωρίς προσπάθεια αρώματα και γεύσεις σε ένα μακρύ, πλούσιο τελείωμα. Για αστακό και βουτυράτες γεύσεις και οτιδήποτε πλούσιο και πολυτελές."

Σαν "Λευκό κρασί του μήνα" το περιοδικό επιλέγει την Μάτσα - Μαλαγουζιά 2010 γράφοντας: "Η τωρινή 'τρέλα' με τη Μαλαγουζιά έχει τις ρίζες της στη Ρωξάνη Μάτσα, που μελετούσε την ποικιλία στα αμπέλια της στην Αττική, πολύ πριν γίνει το σταφύλι της μόδας: Ταυτόχρονα με το Γεροβασιλείου, αλλά με πολύ διαφορετικό στυλ. Στα χέρια της ο πλούτος (του κρασιού) προκύπτει από την υφή, πλούσια και ευρεία, πυκνή σαν κερί μέλισσας, με στρογγυλεμένη οξύτητα, που φαίνεται σαν να γεμίζει το στόμα με αρώματα και γεύσεις. Αντί για τη σάρκα του ροδάκινου, προβάλλει τους τόνους του αμύγδαλου μαζί με λεμονάτη οξύτητα και μεταλλικότητα. Είναι ένα κρασί για πλούσια φαγητά, όπως κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα με καρύδια."

Εμείς στο House of Wine χαιρόμαστε ιδιαίτερα που για άλλη μια φορά ελληνικά κρασιά αναγνωρίζονται διεθνώς και προτείνονται. Και περιμένουμε πάντα την προβολή αυτών των διακρίσεων όχι μόνο "μεταξύ μας", δηλαδή μέσα στην ωραία με αλλά περιορισμένη οικογένεια των οινόφιλων, αλλα στο ευρύτερο κοινό, που διψά σήμερα για ευχάριστα γεγονότα και κυρίως για διακρίσεις ελληνικών προϊόντων, που επιβεβαιώνουν ότι όταν θέλουμε, όταν προσπαθούμε όπως ο Γεροβασιλείου και ο Μπουτάρης εδώ, μπορούμε...

Θα μας επιτρέψετε όμως να χαρούμε διπλά για τήν αναγνώριση του Viognier του Γεροβασιλείου. Και αυτό γιατί η αναγνώριση έρχεται για την οινοποίηση μιας διεθνούς ποικιλίας, που ο ανταγωνισμός εκεί από καθιερωμένα διεθνή κρασιά είναι εξoντωτικός.

Μπράβο λοιπόν σε Μπουτάρη και Γεροβασιλείου. Να υπενθυμίσουμε όμως στους φίλους του House of Wine ότι η τελική επιβράβευση έρχεται από εσάς, τους καταναλωτές, τιμώντας τα βραβευμένα κρασιά με τις αγορές σας. Γιατί τα λόγια υποστήριξης των ελλήνων παραγωγών είναι πολλά και εύκολα. H πράξη όμως είναι εκείνη που έχει σημασία, που θα βοηθήσει τους βραβευμένους έλληνες παραγωγούς, που αποδεδειγμένα παράγουν αξιόλογα κρασιά, να συνεχίσουν...