Τώρα και Παλιές Σοδειές εκλεκτών κρασιών! "Ένα κρασί στα νιάτα του θυμίζει έντονα το αμπέλι με τις γεύσεις και τις οσμές φρούτου. Θυμίζει πρωινή δροσιά, ύπαιθρο, αεράκι του βουνού ή της θάλασσας, χαρούμενες φωνές, την ομορφιά της νιότης.

Αργότερα αποκτά όμορφες ρυτίδες και δίνει γεύσεις και οσμές που παραπέμπουν σε σκοτεινά κελάρια, σε αργές διαδικασίες, σε δουλεμένα δέρματα και μαλακά υφάσματα, σε φως ηλιοβασιλέματος ή κουβέντες αναμνήσεων και όχι προσμονών. Αυτές είναι οι παλιές σοδειές με τα χαρίσματά τους.
"

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει καλύτερη περιγραφή από αυτά που λέει ο Κυρ-Γιάννης Μπουτάρης για τις παλιές σοδειές.

Το House of Wine εγκαινιάζει σήμερα μια νέα κατηγορία κρασιών: Τις "Παλιές Σοδειές". Θα την βρείτε κάτω από το μενού [Οίνος] στο κεντρικό μενού, σε κάθε σελίδα του House of Wine

Η παλαίωση είναι μία διαδικασία που θα οδηγήσει ένα κρασί στην εξέλιξη, στην ωρίμανση, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να είναι απόλυτα μαλακό, κομψό και φιλικό. Αυτό όμως αφορά σε κρασιά που οινοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν περιθώρια εξέλιξης μέσα στη φιάλη, και τα οποία μεταμορφώνονται όσο περνάει ο καιρός. Δεν ανήκουν όλα τα κρασιά σε αυτή την κατηγορία. Οι παράγοντες που οδηγούν στην παλαιωσιμότητα των κρασιών περιλαμβάνουν την ποικιλία, τη μέθοδο οινοποίησης, αλλά ακόμα το terroir, την ηλικία των αμπελιών, την πρώτη ύλη (σταφύλι), την ποιότητα του βαρελιού και την παραμονή σε αυτό.

Ψάξαμε, αναζητήσαμε κρασιά από παλιές σοδιές στους οινοποιούς μας και επιλέξαμε προσεκτικά αυτά που είναι κατάλληλα να σας τα προσφέρουμε. Σε πολλές περιπτώσεις βρήκαμε πραγματικά διαμάντια. Κρασιά παλαιωμένα, απολαυστικά, που ο χρόνος έχει εμπλουτίσει τα χαρακτηριστικά τους, λειαίνοντας ταυτόχρονα τις όποιες "εντάσεις" και φέρνοντας τα περισσότερα σε μια ισορροπία που μόνο ο χρόνος είναι ικανός να δώσει.

Όλα τα κρασιά αυτής της κατηγορίας προέρχονται από τα κελάρια των παραγωγών και μόνο. Είναι κρασιά που έχουν συντηρηθεί με ευθύνη των παραγωγών. Βέβαια, ορισμένα από τα κρασιά αυτά, έχοντας υποστεί την επίδραση του χρόνου, μπορεί να παρουσιάζουν φθορές εξωτερικά (ετικέτες), αλλά... είναι και αυτή μια έκφραση της παλαίωσης και της "γοητείας του παλιού κρασιού.

Εμείς συνεχίζουμε την αναζήτηση, θα εμπλουτίζουμε την συλλογή μας με νέα αποκτήματα, και θα σας ενημερώνουμε όταν κάποια νέα σοδειά ή κάποιος νέος παραγωγός μας εμπιστεύεται τις πολύτιμες παλιές σοδειές του.

Παλαιωμένα λοιπόν κρασιά, παλιές σοδειές από το House of Wine για τους φίλους του καλού κρασιού. Τους φίλους του House of Wine!