Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης

Ανακοινώθηκαν τα Βραβεία του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης Ακολουθεί η δημοσίευση των οργανωτών του διαγωνισμού για τα αποτελέσματα:

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «12ου Διεθνούς Διαγωνισμού ΟίνουΘεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνατης Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη HELEXPO πραγματοποιήθηκανφέτος από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2012.

Ο Δ.Δ.Ο.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός που πραγματοποιείται στηνΕλλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από τηνΕλλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τον κανονισμό του ιεθνούς ΓραφείουΑμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καιΤροφίμων.Στο φετινό διαγωνισμό, τριάντα πέντε καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδακαι το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου δοκίμασαν 609δείγματα από την Ελλάδα και από 8 άλλες χώρες: Βουλγαρία, Βραζιλία, Γερμανία,Ιταλία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 67% των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων οίνων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.


Μεγάλα Χρυσά βραβεία πήραν τα ακόλουθα οινοποιεία:

1 Κτήμα Τσέλεπου Κοκκινόμυλος 2007
Τσέλεπος Οινοποιητική Α.Ε.
Π.Γ.Ε. Τεγέα
Ερυθρός
Ελλάδα
ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ

2 Saint Barnabas Commandaria 2002 ΣΟΔΑΠ ΛΤΔ
Κουμανδαρία Ο.Ε.Ο.Π.
Λευκός
Κύπρος
ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ

Μπορείτε να δείτα όλα τα πλήρη αποτελέσματα αλλά και τις ειδικές διακρίσεις του Διαγωνισμού.


Εμείς δεν θα σχολιάσουμε τα αποτελέσματα, λόγω του μεγάλου αριθμού των βραβείων (174). Μας εντυπωσιάζει πάντως το γεγονός που επισημαίνουν οι διοργανωτές ότι "το 67% (!)των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την βαθμολογία για μετάλλιο", δηλαδή 408 κρασιά.

Επισημαίνουμε ότι η πανομοιότυπη (επί λέξει) ανακοίνωση στο περυσινό διαγωνισμό ανάφερε ότι το 74% των κρασιών συγκέντρωσαν βαθμολογία βραβείου.

Δεν γνωρίζουμε αν η ερμηνεία που δίνουν οι διοργανωτές ότι "Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών..." είναι η σωστή ή μπορεί να υπάρχει και άλλη ερμηνεία του μεγάλου αριθμού των κρασιών που αξίζουν βραβεία. Θα επισημάνουμε πάντως ότι η ποιότητα των ελληνικών κρασιών έχει πράγματι βελτιωθεί σημαντικά, και αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των βραβείων που συγκεντρώνουν σε διεθνείς διαγωνισμούς.Κάποιες πιθανές υπερβολές σε βραβεύσεις ορισμένων διαγωνισμών (και στο εξωτερικό) μάλλον δεν είναι προς όφελος κανενός, γιατί απαξιώνουν και τα βραβεία και το κύρος των διαγωνισμών.

Σήμερα υπάρχει διεθνώς μια κριτική στάση απέναντι στα βραβεία των διαγωνισμών οίνου και στη σχέση των βραβείων προς τις συμμετοχές, που σε αρκετούς διαγωνισμούς είναι μεγάλη έως και υπερβολική. Σε αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός που αποκαλύπτουν διεθνείς μελέτες, ότι δηλαδή το ευρύ κοινό δείχνει να μην επηρεάζεται στις αγοραστικές του προτιμήσεις από το αν ένα κρασί έχει βραβευθεί ή όχι.

Μοιραστείτε το άρθρο: