Αποκλειστική συνέντευξη του Mark Squires στο House of Wine Ποιός είναι ο Μark Squires και ποιός ο ρόλος του στο οινικό γίγνεσθαι, είναι στους φίλους του κρασιού πολύ γνωστό. Για τους νέους φίλους του οίνου να πούμε ότι ο Mark Squires είναι ένας από τους πιό γνωστούς οινοκριτικούς, και βασικός συνεργάτης του Robert Parker στο Wine Advocate και το erobertparker.com. Από το 2006 είναι υπεύθυνος για τις βαθμολογίες των κρασιών της Πορτογαλίας, και από το 2008 της Ελλάδας. Είναι επίσης υπεύθυνος για τα κρασιά του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Στο 200 τεύχος του Newsletter Wine Advocate της 30ης Απριλίου 2012 ο Mark Squires, δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο άρθρο του για τα ελληνικά κρασιά με τίτλο "Η Ελλάδα στα πρόθυρα του καλοκαιριού" (Greece On the Cusp of Summer). Μια λίστα με τη βαθμολόγηση 67 ελληνικών κρασιών που ήδη έχει δημοοσιεύσει το House of Wine, και έχει κάνει σημαντική εντύπωση.

Με την ευκαιρία αυτής της λίστας ζητήσαμε από τον Mark να δώσει στο House of Wine μια συνέντευξη σχετικά με τη λίστα αυτή αλλά και τις γενικότερες εμπειρίες του από το Ελληνικό κρασί. Ο Mark είχε την καλοσύνη και την ευγένεια να δεχθεί αμέσως, και σήμερα έχουμε τη χαρά αλλά και την τιμή να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του Μark Squires στις ερωτήσεις του Τάσου Πικούνη, Διευθυντή Marketing και του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS, Οινικού Συμβούλου του House of Wine.

Οι απαντήσεις του Mark έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, και αποκαλύπτουν πως ένας διεθνής κριτικός οίνου με τεράστια επιρροή στην παγκόσμια αγορά από τη θέση του σαν συνεργάτης του Robert Parker, βλέπει τα ελληνικά κρασιά, τη δυναμική τους στην παγκόσμια αγορά, τους έλληνες παραγωγούς. Είναι μια συνέντευξη που θα "ταράξει" τα νερά, γιατί ο Mark Squires λέει ελεύθερα αυτά που πιστεύει. Χωρίς φόβο και πάθος ανατέμνει την ελληνική παραγωγή οίνου, υποδεικνύει, αναλύει, συμβουλεύει, επισημαίνει λάθη, αποκαλύπτει και προβλέπει...

Ο Mark μιλάει για τα πάντα: Για το Ασύρτικο, για τη Σαντορίνη, για τις ελληνικές ποικιλίες... Για τον "ανταγωνισμό" Ξινόμαυρου και Νεμέας (Αγιωργίτικου) και τη δυναμική τους στην αμερικανική αγορά, ακόμα και για την επόμενη "Σαντορίνη" από οινική άποψη, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή η Σαντορίνη θα ξεπεραστεί!

Η Συνέντευξη


Σε ευχαριστώ πολύ, Mark, για αυτή τη συνέντευξη. Είσαι κορυφαίο πρόσωπο της παγκόσμιας οινικής κοινότητας και θεωρείσαι ως ένας από τους κορυφαίους κριτικούς οίνου. Στην Ελλάδα, μια περιοχή κάτω από την άμεση προσοχή σου, οι αξιολογήσεις και οι βαθμολογίες σου αναμένονται από όλους, καταναλωτές, έλληνες λάτρεις του κρασιού, οινοκριτικούς και δημοσιογράφους, καθώς από τους παραγωγούς, με μεγάλο ενδιαφέρον, και από τους τελευταίους τολμώ να πω με κάποια αγωνία! Η πιο πρόσφατη λίστα των βαθμών σου και η αξιολόγηση των 67 ελληνικών κρασιών βελτιώνει την αξιολόγηση των διαφόρων ελληνικών κρασιών. Έχεις ένα γενικό σχόλιο για αυτή τη λίστα;

Mark: Πιστεύω ότι ήταν μια ωραία παρουσίαση. Νομίζω ότι ακόμα και στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που αξιολογώ την Ελλάδα, η ποιότητα έχει βελτιωθεί. Είναι επίσης σημαντικό ότι ο κατάλογος αυτός ήταν μια ομάδα κρασιών "στα πρόθυρα του καλοκαιριού." Περιλάμβανε πολλά καθαρά, τραγανά λευκά κρασιά, μια κατηγορία στην οποία η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά. Αυτή η χρονική στιγμή ταιριάζει με τα κρασιά στα οποία η Ελλάδα είναι δυνατή.

HOW: Έχεις την εύθυνη για την αξιολόγηση των ελληνικών κρασιών για κάποιο χρονικό διάστημα. Ποιά είναι η γνώμη σου για την εξέλιξη των ελληνικών κρασιών με την πάροδο του χρόνου. Τι περιμένεις από αυτά στο εγγύς μέλλον;

Mark: (Δεν τα παρακολουθώ) για τόσο πολύ καιρό, αλλά έχουν βελτιωθεί. Το πιο σημαντικό, νομίζω είναι ότι η Νάουσα και το Αμύνταιο αλλά και η Νεμέα θα συνεχίσουν την ανάπτυξή τους, αφού και οι δύο έχουν ανεκμετάλλευτο δυναμικό.

Ειδικότερα, νομίζω ότι, μακροπρόθεσμα, το δυναμικό του Ξινόμαυρου είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο από αυτού της Νεμέας. Έχω μεγάλες ελπίδες για κάποιες άλλες περιοχές, όπως αυτές της Δράμας καθώς και της Μαντινείας. Το Μοσχοφίλερο μπορεί να είναι σημαντικά υποβαθμισμένο. Είναι διαφανές και υπέροχο, αν και όχι τόσο εντυπωσιακό όπως το Ασύρτικο. Στη Σαντορίνη, θα ήθελα να δω όλους τους παραγωγούς να τραβούν την προσοχή που τους αξίζει, και που μόνο λίγοι την έχουν τώρα. Πρόκειται για μια μικρή περιοχή. Ο καθένας θα πρέπει να παίζει για να κερδίσει! Θα ήθελα επίσης να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από τους καταναλωτές στα υπέροχα επιδόρπια κρασιά, όχι μόνο από τη Σαντορίνη, αλλά και σε κρασιά όπως το Μοσχάτο Σάμου, για παράδειγμα. Η Ελλάδα έχει μερικά καταπληκτικά επιδόρπια κρασιά. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα στο Vinsanto είναι οι αρωματικές ουσίες και συχνά συναρπαστική η οξύτητα που διαπερνά το νόστιμο φρούτο και τη γλυκύτητα.

HOW:  Οι κορυφαίες ελληνικές σου επιλογές είναι τα επιδόρπια κρασιά (κυρίως το Vinsanto) και τα Ασύρτικα. Υπάρχουν ελληνες ποικιλίες που φαίνεται ότι μπορούν να εξελιχθούν με τον ίδιο τρόπο στο μέλλον; Στην πρόσφατη έκθεσή σου αναφέρεσαι στη Σαντορίνη σαν "κάτι σαν Cult". Βλέπεις οποιαδήποτε άλλη ελληνική περιφέρεια να είναι σε θέση να πλησιάσει τη Σαντορίνη το θέμα αυτό στο μέλλον;

Mark: Η Σαντορίνη στην πραγματικότητα θα ξεπεραστεί. Η προφανής επιλογή είναι οι περιοχές Νάουσας-Αμυνταίου. Νομίζω ότι το Ξινόμαυρο είναι ένα από αυτά τα σταφύλια που είναι δύσκολο να τα γνωρίσεις, αλλά μόλις το κάνεις, τα έχεις ήδη ερωτευτεί. Μπορεί να παράγει ικανά για παλαίωση και πολύπλοκα κρασιά. Θα πρέπει να γίνει πιο σημαντικό cult σταφύλι της Ελλάδας. Αμφιβάλλω ότι θα έχει ποτέ καθολική αναγνώριση. Δεν είναι πάντα ένα εύκολο σταφύλι, όπως το είναι συνήθως το Αγιωργίτικο. Μπορεί να μείνει για πάντα ένα εξειδικευμένο είδος. Αλλά θα είναι το σταφύλι που συναρπάζει περισσότερο τους λάτρεις του κρασιού. Ενώ αγαπώ το Ασύρτικο, δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή από αυτό, και οι σοβαροί λάτρεις του κρασιού τείνουν (ως επί το πλείστον) να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα ερυθρά, όταν πρόκειται για "σοβαρά κρασιά." Πρέπει να υπάρξει καλύτερη ποιότητα και περισσότεροι κορυφαίοι παραγωγοί στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, αλλά η δυναμική βρίσκεται εκεί. Δεν ξέρω αν ποτέ θα είναι η κορυφαία περιοχή σε πωλήσεις ελληνικών κρασιών, α