Αποκλειστική συνέντευξη του Mark Squires στο House of Wine Ποιός είναι ο Μark Squires και ποιός ο ρόλος του στο οινικό γίγνεσθαι, είναι στους φίλους του κρασιού πολύ γνωστό. Για τους νέους φίλους του οίνου να πούμε ότι ο Mark Squires είναι ένας από τους πιό γνωστούς οινοκριτικούς, και βασικός συνεργάτης του Robert Parker στο Wine Advocate και το erobertparker.com. Από το 2006 είναι υπεύθυνος για τις βαθμολογίες των κρασιών της Πορτογαλίας, και από το 2008 της Ελλάδας. Είναι επίσης υπεύθυνος για τα κρασιά του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Κύπρου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Στο 200 τεύχος του Newsletter Wine Advocate της 30ης Απριλίου 2012 ο Mark Squires, δημοσίευσε το πολυαναμενόμενο άρθρο του για τα ελληνικά κρασιά με τίτλο "Η Ελλάδα στα πρόθυρα του καλοκαιριού" (Greece On the Cusp of Summer). Μια λίστα με τη βαθμολόγηση 67 ελληνικών κρασιών που ήδη έχει δημοοσιεύσει το House of Wine, και έχει κάνει σημαντική εντύπωση.

Με την ευκαιρία αυτής της λίστας ζητήσαμε από τον Mark να δώσει στο House of Wine μια συνέντευξη σχετικά με τη λίστα αυτή αλλά και τις γενικότερες εμπειρίες του από το Ελληνικό κρασί. Ο Mark είχε την καλοσύνη και την ευγένεια να δεχθεί αμέσως, και σήμερα έχουμε τη χαρά αλλά και την τιμή να δημοσιεύσουμε τις απαντήσεις του Μark Squires στις ερωτήσεις του Τάσου Πικούνη, Διευθυντή Marketing και του Γρηγόρη Μιχαήλου AIWS, Οινικού Συμβούλου του House of Wine.

Οι απαντήσεις του Mark έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, και αποκαλύπτουν πως ένας διεθνής κριτικός οίνου με τεράστια επιρροή στην παγκόσμια αγορά από τη θέση του σαν συνεργάτης του Robert Parker, βλέπει τα ελληνικά κρασιά, τη δυναμική τους στην παγκόσμια αγορά, τους έλληνες παραγωγούς. Είναι μια συνέντευξη που θα "ταράξει" τα νερά, γιατί ο Mark Squires λέει ελεύθερα αυτά που πιστεύει. Χωρίς φόβο και πάθος ανατέμνει την ελληνική παραγωγή οίνου, υποδεικνύει, αναλύει, συμβουλεύει, επισημαίνει λάθη, αποκαλύπτει και προβλέπει...

Ο Mark μιλάει για τα πάντα: Για το Ασύρτικο, για τη Σαντορίνη, για τις ελληνικές ποικιλίες... Για τον "ανταγωνισμό" Ξινόμαυρου και Νεμέας (Αγιωργίτικου) και τη δυναμική τους στην αμερικανική αγορά, ακόμα και για την επόμενη "Σαντορίνη" από οινική άποψη, θεωρώντας ότι κάποια στιγμή η Σαντορίνη θα ξεπεραστεί!

Η Συνέντευξη