Mark Squires: Νέα εκτίμηση των ελληνικών κρασιών
O Mark Squires, ο πολύ γνωστός κριτικός Οίνου και συνεργάτη για την Ελλάδα στο eRobertParker.com , δημοσίευσε στις 28 Φεβρουαρίου στο site το τελευταίο του άρθρο με τίτλο "Recent Releases from Greece: The First Santorini rolls in" δίνει μια πρώτη γεύση της σοδειά του 2012 για την αγαπημένη του Σαντορίνη.

Αναφέρει τη συνομιλία του με τους εκπροσώπους δύο σημαντικών Οινοποιείων, του Κτήματος Αργυρού και της Γαίας Οινοποιητικής, όπου μιλά με τον συνιδιοκτήτη της Γαίας Γιάννη Παρασκευόπουλο.

Ανοιχτές ΠόρτεςΚαι οι δύο αναφέρονται στις δυσκολίες της σοδειάς του 2012 αλλά και για την ...ευτυχή κατάληξή της. "Τα κρασιά είναι καθαρά, τραγανά και φρέσκα, με τυπικό φρούτο, κάπως λιγότερο πολύπλοκα καιπλούσια από ότι το 2011. Το Αιδάνι έχει πλουσιότερα αρώματα αυτή τη χρονιά και περισσότερο σω΄μα αλλά και αλκοόλ, και υψηλότερη οξύτητα..." δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αργυρού.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αφού αναφέρθηκε και αυτός στις αντιφάσεις της χρονιάς που πέρασε, καταλήγει: " Ειλικρινά, περίμενα ένα συνηθισμένο αποτέλεσμα. Λοιπόν, όχι! Το 2012 είναι απρόσμενα αρωματικό -πάντα με τα standards της Σαντορίνης. Τουλάχιστον για το Θαλασσίτη μου, έτσι είναι!"

Είναι ενδιαφέρον το τι λέει ο Mark για το Θαλασσίτη, που παίρνει και την υψηλότερη βαθμολογία -92%!: Αφού δηλώσει ότι ο Θαλασσίτης είναι ένα από τα γνωστότερα αλλά και καλύτερα λευκά, συνεχίζει: "Με εξαιρετική σταθερότητα και τραγανή οξύτητα που υποστηρίζει το φρούτο, συν μιά εκπληκτικά καθαρή, διάφανη φρεσκοεμφιαλωμένη απόχρωση, είναι απλά υπέροχο κατά το άνοιγμά του, καθαρό και με μακριά επίγευση... Ναι, στην αρχή δείχνει φιλικό, με άψογη ισορροπία. Το "δείχνει" είναι η λέξη-κλειδί εδώ... Όταν ξαναδοκιμάστηκε την επόμενη μέρα, ήταν κάπως λιγότερο φιλικό αλλά πολύ πιό ενδιαφέρον -καθόλου ασυνήθιστο για τα πρώτης γραμμής Ασύρτικα... η οξύτητα ήταν κάπως πιο κυρίαρχη, και η υποβόσκουσα δύναμη πιο εμφανής. Ξαφνικά, το λιτό και φιλικό, φρουτώδες τελείωμα της ημέρας 1 έγινε αρκετά συναρπαστικό και έντονο. Την τρίτη ημέρα έγινε ακόμα πιο δυνατό -καθώς 'ζεστάθηκε" και αερίστηκε, δείχνοντας αξιοσημείωτη πρόσφυση, δύναμη και ένταση και περισσότερη υποκείμενη "ουσία" από ότι πίστευα ότι είχε." Και συνεχίζει: "Αν και είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο να το πιεί κανείς τόσο φρέσκο (νεαρό), δεν πιστεύω ότι αυτή είναι μακράν η καλύτερη χρήση του. Οι καταναλωτές πρέπει να το κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, και πιθανόν να είναι ακόμα καλύτερο το καλοκαίρι του 2014... Πιείτε το από τώρα μέχρι το 2020"

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική ανάλυση του Θαλασσίτη, θα λέγαμε υπόδειγμα (για μερικούς ντόπιους κριτικούς τουλάχιστον) αυτή η ...τριήμερη δοκιμή! Ενδιαφέρουσα γιατί αποκαλύπτει τη δυναμική παλαίωσης ενός Ασύρτικου δεξαμενής μέχρι το ...2020 -ας το καταλάβουν κάποτε οι φίλοι μας που πίνουν το Ασύρτικο πριν σχεδόν βγει από τη δεξαμενή! Βέβαια, η σύσταση να το πιούν το καλοκαίρι είναι μάλλον ...αδύνατον να γίνει αφού το συγκεκριμένο κρασί τελειώνει κάπου τότε.

Εμείς συνιστούμε να το αγοράσετε τώρα, να το δοκιμάστε τώρα και στη συνέχεια όπως συνιστά ο Mark: Το καλοκαίρι και μετά... Η απόλαυση θα συνεχιστεί μέχρι και 7-8 χρόνια μετά!