Τρύγος 2013 και προοπτικές της νέας οινικής περιόδου: Η άποψη του Γιώργου Σκούρα
Στα πλαίσια του αφιερώματος του Newsletter του Σεπτεμβρίου 2013 του House of Wine στον Τρύγο του 2013 αλλά και στην νέα οινική περίοδο, ζητήσαμε από κορυφαίους οιοποιούς μας την άποψή τους, μεσα από τις απαντήσεις τους σε ένα κοινό ερωτηματολόγιο που τους υποβάλαμε. Ο Γιώργος Σκούρας, επικεφαλής του κτήματος Σκούρα, απάντησε στις ερωτήσεις του House of Wine. Τον ευχαριστούμε θερμά και δημοσιεύουμε εδώ τις πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις του.

1. Ποιες είναι οι πρώιμες σκέψεις σας για τη ποιότητα του φετινού τρύγου και των κρασιών που θα δώσει;

Αν και δεν μου αρέσει να προβλέπω πριν τα νεαρά κρασιά μου κλείσουν το μάτι, τα πράγματα φαίνονται ωραία. Τα λευκά σταφύλια που ήδη παραλάβαμε είναι δροσερά με ωραία οξύτητα και τα κόκκινα επίσης πλούσια.


2. Αντιμετωπίσατε κάποια συγκεκριμένα προβλήματα κατά τη περίοδο της ωρίμασης των σταφυλιών και πως τα αντιπαρήλθατε;

Ουσιαστικά δεν σημειώθηκαν προβλήματα στην περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να ποτίσουμε ελαφρά, αλλά η έλλειψη καυσώνων (αρκετά δροσερό καλοκαίρι), μας επέτρεψε να έχουμε μία καλή ωρίμανση.


3. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι φέτος ο τρύγος είναι πρώιμος στις περισσότερες περιοχές; Επηρεάζει με κάποιο τρόπο την ποιότητα των σταφυλιών;

Το μεγάλο γεγονός της φετινής χρονιάς είναι η πρωιμότητα, η οποία έγκειται στις υψηλές θερμοκρασίες την εποχή του Πάσχα, όπου το αμπέλι βιάστηκε να ανθίσει. Όμως το δροσερό καλοκαίρι επέτρεψε μία καλή ωρίμανση. Ναί, ο τρύγος είναι πρώιμος 8 με 10 ημέρες, αλλά δεν φαίνεται να έχει προβλήματα.


4. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πως θα βαθμολογούσατε σε ποιοτικό επίπεδο των σταφυλιών τη φετινή χρονιά;

Τα λευκά σταφύλια θα τα βαθμολογούσα με 8,5 και τα κόκιννα με 7,5.


5. Πότε ξεκινήσατε να τρυγάτε και σε πόσες μέρες υπολογίζετε ότι θα έχετε ολοκληρώσει;

Ξεκινήσαμε 1η Αυγούστου με το Viognier Eclectique και υπολογίζουμε να τελειώσουμε αρχές Οκτώβρη.


6. Ποια από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε πιστεύετε ότι είχε την καλύτερη απόδοση φέτος;

Το Viognier και το Chardonnay.


7. Που κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις; Είναι μειωμένη ή αυξημένη η παραγωγή τη φετινή χρονιά και πόσο;

Οι στρεμματικές αποδόσεις στους δικούς μας αμπελώνες είναι 500 έως 950 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με τον τόπο και την ποικιλία. Η παραγωγή είναι αυξημένη κατά 15%.


8. Πότε προβλέπετε ότι θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα φρέσκα κρασιά σας από το 2013;

Όπως πάντα τον Δεκέμβρη του 2013.


9. Κάνετε κάποιους πειραματισμούς ενόψει της νέας σοδειάς; Θα κυκλοφορήσετε κάποια καινούρια ετικέτα;

Δεν σταματάμε τους πειραματισμούς. Πειραματιζόμαστε έντονα με το καινούργιο μας κρασί Salto, τόσο στην ποικιλία Μαυροφίλερο όσο και στις άγριες ζύμες.


10. Πως προβλέπετε την αγορά του κρασιού το 2014; Είστε αισιόδοξος; Θα υπάρξουν, πιστεύετε, σημαντικές αλλαγές και σε ποιούς τομείς;

Θέλουμε να την προβλέπουμε σταθερή. Ελπίζουμε τα μηνύματα του τουρισμού που πήραμε φέτος να συνεχιστούν, ώστε το 2014 να είναι μία καλή χρονιά. Συνεχίζουμε πάντα με το σύνθημα “καμία έκπτωση στην ποιότητα”, το οποίο μας έχει σώσει μέχρι τώρα.


11. Δώστε μας μια ευχή -τη σημαντικότερη κατά τη γνώμη σας- για τη χρονιά που έρχεται.

Τί άλλο? Υγεία και εργασία για τους συμπολίτες μας που δυστυχούν.


Γιώργος Σκούρας