Πρώτο εστιατόριο στον κόσμο το El Celler de Can Roca!
Ποιός είπε οτι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται; Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 ανακοινώθηκαν από το περιοδικό Restaurant τα πολυαναμενόμενα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Και ήταν σαν να βρισκόμασταν πίσω στο 2013, όταν οι τρεις αδελφοί Roca "εκθρόνισαν" τον τότε και επι τετραετία βασιλιά René Redzepi του Noma στην Κοπεγχάγη! Πέρυσι, το Νομά επανήλθε στην πρώτη θέση και φέτος, επαναλήφθηκε το... 2013: Το El Celler de Can Roca είναι πάλι στην πρώτη θέση!

Αν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε ένα μοναδικό γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, θα πρέπει και πάλι (!) να ταξιδέψετε στην Ισπανία, και μάλιστα στην Καταλονία. Μόλις 50 περίπου χιλιόμετρα από το μυθικό ElBulli του Ferran Adria, που κράτησε την πρώτη θέση για 4 συνεχή χρόνια. Δηλαδή στο El Celler de Can Roca των 3 αδελφών Roca, στην Girona της Ισπανίας.
Η Καταλονία λοιπόν ξαναγίνεται το κέντρο του διεθνούς Gourmet Jet Set, μετά από 2 χρόνια!

Πως όμως δημιουργείται αυτή η περίφημη λίστα και πως διοργανώνεται η διαδικασία της κρίσης για την ανάδειξη των εξαιρετικών 50;

Διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant εδώ και χρόνια, και είναι ο εγκυρότερος κατάλογος κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Είναι ένα ετήσιο "στιγμιότυπο" των απόψεων και εμπειριών των πάνω από 900 διεθνών εμπειρογνωμόνων και γευσιγνωστών της διεθνούς βιομηχανίας της εστίασης. Τι συνιστά "καλύτερο" επαφίεται απόλυτα στην κρίση των αξιόπιστων και πολυταξιδεμένων αυτών καλοφαγάδων που συνιστούν την επιτροπή επιλογής και κρίσης.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος κατάλογος κριτηρίων ή check-list. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα απλό εστιατόριο όπου ανακαλύφθηκε μια εξαιρετική καινοτομία, μπορεί να αξιολογηθεί υψηλότερα από ένα πιο πλούσιο γεύμα από μια διάσημη και αναγνωρισμένη ομάδα chef κάποιου γνωστού και βραβευμένου εστιατορίου. Τα αποτελέσματα είναι μια απλή άθροιση των ψήφων.

Δεδομένου ότι αυτός ο καλά δομημένος κατάλογος βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες των κριτών δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστικός, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης έρευνας για τις τρέχουσες προτιμήσεις και ένας αξιόπιστος δείκτης για τα καλύτερα μέρη για φαγητό σε όλο τον κόσμο.

Ποιό είναι όμως το El Celler de Can Roca, ο νέος αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της διεθνούς γαστρονομίας;
Το πάθος των αδελφών Roca για το μαγείρεμα αρχικά ξεκίνησε στην Can Roca, το μπαρ-εστιατόριο των γονιών τους Josep Roca και Montse Fontane στην Taialà, μια γειτονιά που βρίσκεται στα περίχωρα της Girona, στην Καταλονία.

Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσαν, μέσα στην βαβούρα των πιάτων, δίπλα στις κατσαρόλες και τηγάνια και ανάμεσα στους πελάτες. Το μπαρ ήταν το σαλόνι τους, η παιδική χαρά, ο χώρος της δουλειάς αλλά και ο χώρος από όπου έβλεπαν τηλεόραση ... από εκεί και το άρωμα των μαγειρευτών φαγητών "γενναιόδωρα, απλά και ειλικρινά φτιαγμένα" από τη μητέρα τους -όπως δηλώνουν οι ίδιοι-, που αποτέλεσε το έναυσμα της ενασχόλησής τους με τη μαγειρική.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2009, στο Bar Tomate στη Μαδρίτη, αυτά τα τρία απλά παιδιά, ο Josep, ο Jordi και Joan Roca γιόρτασαν το τρίτο τους αστέρι Michelin για το El Celler de Can Roca.... ένας πολύ μακρύς ανηφορικός δρόμος που διανύθηκε από τα αδέρφια Roca επενδύοντας πολύ δουλειά, ταλέντο αλλά και μελέτη της σύγχρονης μαγειρικής. Εντούτοις, παρέμειναν απλοί, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση μετά τη γιορτή, για το τρίτο αστέρι: "Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι ότι ο πελάτης είναι ικανοποιημένος και θέλει να επιστρέψει, ανεξάρτητα από το αν έχουμε τρία αστέρια ή δύο", λέει ο Joan.

Το El Celler είναι ένα free-style εστιατόριο, που δεσμεύεται για την συνεχή του αφοσίωση στην avant-garde κουζίνα του, αλλά παρ