Πρώτο εστιατόριο στον κόσμο το El Celler de Can Roca!
Ποιός είπε οτι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται; Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 ανακοινώθηκαν από το περιοδικό Restaurant τα πολυαναμενόμενα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Και ήταν σαν να βρισκόμασταν πίσω στο 2013, όταν οι τρεις αδελφοί Roca "εκθρόνισαν" τον τότε και επι τετραετία βασιλιά René Redzepi του Noma στην Κοπεγχάγη! Πέρυσι, το Νομά επανήλθε στην πρώτη θέση και φέτος, επαναλήφθηκε το... 2013: Το El Celler de Can Roca είναι πάλι στην πρώτη θέση!

Αν λοιπόν θέλετε να απολαύσετε ένα μοναδικό γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, θα πρέπει και πάλι (!) να ταξιδέψετε στην Ισπανία, και μάλιστα στην Καταλονία. Μόλις 50 περίπου χιλιόμετρα από το μυθικό ElBulli του Ferran Adria, που κράτησε την πρώτη θέση για 4 συνεχή χρόνια. Δηλαδή στο El Celler de Can Roca των 3 αδελφών Roca, στην Girona της Ισπανίας.
Η Καταλονία λοιπόν ξαναγίνεται το κέντρο του διεθνούς Gourmet Jet Set, μετά από 2 χρόνια!

Πως όμως δημιουργείται αυτή η περίφημη λίστα και πως διοργανώνεται η διαδικασία της κρίσης για την ανάδειξη των εξαιρετικών 50;

Διοργανώνεται από το περιοδικό Restaurant εδώ και χρόνια, και είναι ο εγκυρότερος κατάλογος κατάταξης των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Είναι ένα ετήσιο "στιγμιότυπο" των απόψεων και εμπειριών των πάνω από 900 διεθνών εμπειρογνωμόνων και γευσιγνωστών της διεθνούς βιομηχανίας της εστίασης. Τι συνιστά "καλύτερο" επαφίεται απόλυτα στην κρίση των αξιόπιστων και πολυταξιδεμένων αυτών καλοφαγάδων που συνιστούν την επιτροπή επιλογής και κρίσης.

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος κατάλογος κριτηρίων ή check-list. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα εμπειρία σε ένα απλό εστιατόριο όπου ανακαλύφθηκε μια εξαιρετική καινοτομία, μπορεί να αξιολογηθεί υψηλότερα από ένα πιο πλούσιο γεύμα από μια διάσημη και αναγνωρισμένη ομάδα chef κάποιου γνωστού και βραβευμένου εστιατορίου. Τα αποτελέσματα είναι μια απλή άθροιση των ψήφων.

Δεδομένου ότι αυτός ο καλά δομημένος κατάλογος βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες των κριτών δεν μπορεί ποτέ να είναι οριστικός, αλλά πιστεύουμε ότι είναι αποτέλεσμα μιας έντιμης έρευνας για τις τρέχουσες προτιμήσεις και ένας αξιόπιστος δείκτης για τα καλύτερα μέρη για φαγητό σε όλο τον κόσμο.

Ποιό είναι όμως το El Celler de Can Roca, ο νέος αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της διεθνούς γαστρονομίας;
Το πάθος των αδελφών Roca για το μαγείρεμα αρχικά ξεκίνησε στην Can Roca, το μπαρ-εστιατόριο των γονιών τους Josep Roca και Montse Fontane στην Taialà, μια γειτονιά που βρίσκεται στα περίχωρα της Girona, στην Καταλονία.

Είναι ο τόπος όπου μεγάλωσαν, μέσα στην βαβούρα των πιάτων, δίπλα στις κατσαρόλες και τηγάνια και ανάμεσα στους πελάτες. Το μπαρ ήταν το σαλόνι τους, η παιδική χαρά, ο χώρος της δουλειάς αλλά και ο χώρος από όπου έβλεπαν τηλεόραση ... από εκεί και το άρωμα των μαγειρευτών φαγητών "γενναιόδωρα, απλά και ειλικρινά φτιαγμένα" από τη μητέρα τους -όπως δηλώνουν οι ίδιοι-, που αποτέλεσε το έναυσμα της ενασχόλησής τους με τη μαγειρική.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2009, στο Bar Tomate στη Μαδρίτη, αυτά τα τρία απλά παιδιά, ο Josep, ο Jordi και Joan Roca γιόρτασαν το τρίτο τους αστέρι Michelin για το El Celler de Can Roca.... ένας πολύ μακρύς ανηφορικός δρόμος που διανύθηκε από τα αδέρφια Roca επενδύοντας πολύ δουλειά, ταλέντο αλλά και μελέτη της σύγχρονης μαγειρικής. Εντούτοις, παρέμειναν απλοί, και είναι χαρακτηριστική η δήλωση μετά τη γιορτή, για το τρίτο αστέρι: "Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι ότι ο πελάτης είναι ικανοποιημένος και θέλει να επιστρέψει, ανεξάρτητα από το αν έχουμε τρία αστέρια ή δύο", λέει ο Joan.

Το El Celler είναι ένα free-style εστιατόριο, που δεσμεύεται για την συνεχή του αφοσίωση στην avant-garde κουζίνα του, αλλά παραμένει ακόμα πιστό στη μνήμη των διαφόρων γενεών των προγόνων της οικογένειας Roca, αφιερωμένη «στην διατροφή των ανθρώπων» όπως απλά περιγράφουν την αποστολή τους τα τρία αδέρφια. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Joan και Josep Roca στο τέλος του Αυγούστου του 1986, στη Girona. Ο Joan, στην κουζίνα, και ο Josep, στην τραπεζαρία. Αμέσως μετά από αυτό, το 1987, η Encarna Tirado, τώρα παντρεμένη με τον Josep Roca, εντάχθηκε στο εστιατόριο, στην τραπεζαρία. Και ο νεότερος αδελφός τους, ο Jordi, ξεκίνησε στην κουζίνα του El Celler το 1998. Σήμερα είναι υπεύθυνος της ζαχαροπλαστικής.

Το El Celler ξεκίνησε σε ένα μικρό χώρο, ακριβώς δίπλα στο σπίτι των γονιών τους. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2007 μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση.

Όλοι οι κορυφαίοι οδηγοί εστιατορίων και κριτικοί γαστρονομίας έχουν αναγνωρίσει τα επιτεύγματα του El Celler κατά τα πρώτα είκοσι πέντε χρόνια της πορείας του. Το πρώτο αστέρι Michelin απονεμήθηκε το 1995 Το δεύτερο το 2002. Και το τρίτο στις 25 Νοεμβρίου του 2009. Τρεις ήλιοι από τον οδηγό Repsol, πολλές πρωτιές και διακεκριμένες θέσεις από άλλα διεθνή περιοδικά και οδηγούς. Το 2009, το αγγλικό περιοδικό Restaurant τοποθετεί το El Celler de Can Roca στην 5η ανάμεσα στα 50 καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο. Έφθασε στην τέταρτη θέση το 2010, στη δεύτερη το 2011 και το 2012 για να κατακτήσει επάξια στην 1η θέση το 2013 για πρώτη φορά, και για δεύτερη φορά στην ιστορία του  φέτος!

Συνολικά, η Ισπανία έχει 7 εστιατόρια στο top 50, με τις ΗΠΑ  6 και τη Γαλλία 5.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς απούσα από τον κατάλογο των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.

Δείτε το  Video της βράβευσης.


a video by Fine Dining Lovers

Ο Κατάλογος των 50 καλύτερων
εστιατορίων του κόσμου:

01. El Celler de Can Roca, Girona, Spain
02. Osteria Francescana, Modena, Italy
03. Noma, Copenhagen, Denmark
04. Central Restaurante, Lima, Peru
05. Eleven Madison Park, New York, New York 
06. Mugaritz, San Sebastián, Spain
07. Dinner by Heston Blumenthal Restaurant, London, UK
08. Narisawa, Tokyo, Japan
09. D.O.M., São Paulo, Brazil
10. Gaggan, Bangkok, Thailand
11. Mirazur, Menton, France
12. L'Arpege, Paris, France
13. Asador Etxebarri, Atxondo, Spain
14. Astrid y Gaston, Miraflores, Peru
15. Restaurant Steirereck, Vienna, Austria
16. Pujol, Mexico City, Mexico
17. Arzak, San Sebastián, Spain 
18. Le Bernardin, New York, New York 
19. Azurmendi, Larrabetzu, Spain
20. The Ledbury, London, UK
21. Le Chateaubriand, Paris, France
22. Nahm, Bangkok, Thailand
23. White Rabbit, Moscow, Russia
24. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China
25. Fäviken, Järpen, Sweden
26. Alinea, Chicago, Illinois
27. Piazza Duomo, Alba, Italy
28. The Test Kitchen, Cape Town, South Africa
29. Nihonryori RyuGin, Tokyo, Japan
30. Restaurant Vendôme, Bergisch Gladbach, Germany
31. Restaurant Frantzén, Stockholm, Sweden
32. Attica Restaurant, Melbourne, Australia
33. Aqua, Wolfsburg, Germany
34. Le Calandre, Rubano, Italy
35. Quintonil, Polanco, Mexico
36. L'Astrance, Paris, France
37. Restaurante Biko, Polanco, Mexico
38. Amber, Hong Kong, China
39. Quique Dacosta, Denia, Spain 
40. Per Se, New York, New York
41. Mani, Sao Paulo, Brazil
42. Boragó, Santiago, Chile (TIE)
42. Tickets Bar, Barcelona, Spain (TIE)
44. Maido, Lima, Peru
45. Relae, Copenhagen, Denmark
46. Restaurant Andre, Singapore
47. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Paris, France
48. Schloss Schauenstein, Furstenau, Switzerland
49. Blue Hill at Stone Barns, Tarrytown, New York
50. The French Laundry, Yountville, California