Χημική...ερμηνεία των αρωμάτων των κρασιών
Τα αρώματα είναι μαζί με τη γεύση τα κορυφαία χαρακτηριστικά κάθε κρασιού. Τα απολαμβάνουμε πριν ακόμα γνωρίσουμε τη γεύση ενός κρασιού, και οι γευσιγνώστες και οινογράφοι τα περιγράφουν με αναλογίες σε αρώματα που ήδη γνωρίζουμε ή και... δεν γνωρίζουμε!

Έχετε όμως αναλογιστεί τι είναι αυτό που δίνει σε ένα κρασί το κάθε του άρωμα; Όχι, δεν είναι ανάμιξή με κάποιο... φρούτο, αλλά χημικές ενώσεις που δημιουργούνται κατά την οινοποίηση.

Ο κ.Στράτος Καραγαβρηιλίδης, φίλος αλλά και επαγγελματίας του κρασιού, δημοσίευσε στο Facebook μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που συσχετίζει το κάθε άρωμα με την αντίστοιχη χημική ένωση που το προκαλεί. Μετά από ευγενική του άδεια, αναδημοσιεύουμε στοιχεία από αυτή την ανάρτηση, αφού τον ευχαριστήσουμε και δημόσια θερμά.



Αρώματα Μελιού
Αρώματα μελιού συναντάμε σε λευκά κυρίως κρασιά, που έχουν υποβληθεί σε διαδικασία ωρίμανσης σε βαρέλι. Για κάποιες ποικιλίες όμως είναι χαρακτηριστικά αρώματα, όπως για το Chenin Blanc και για κάποι