Τι γίνεται τελικά με το Τσίπουρο;
Στο Reporter.gr δημοσιεύτηκε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Γιώργου Αλεξάκη με τίτλο "Βράζουν τα στέμφυλα στα βαρέλια, 'αφρίζει" η ΕΕ' σχετικά με το τι συμβάινει σήμερα με το τσίπουρο στη χώρα μας. Το αναδημοσιεύουμε εδώ σήμερα, γιατί εξηγεί όλες της πτυχές του προβλήματος "τρίπουρο".

Μια μακρά διελκυστίνδα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης με αιχμή τη φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς φαίνεται να οδεύει στο τέλος. Ύστερα από συνεχείς ανταλλαγές επιστολών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αιτιολογημένη γνώμη ζήτησε επίσημα από την  χώρα μας  να τροποποιήσει το καθεστώς της φόρου κατανάλωσης για τα δύο συγκεκριμένα  ποτά  με κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το εμφιαλωμένο τσίπουρο και την τσικουδιά αλλά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους «διήμερους αποσταγματοποιούς»  ο οποίος είναι στο 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης .

Η αιτιολογία που προβάλλεται από την Επιτροπή είναι ότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη με ορισμένες εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις, που προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και αφορούν περιορισμένα παραδοσιακά είδη. Μάλιστα πληροφορίες του repoter αναφέρουν ότι στο στόχαστρο της Επιτροπής έχει μπει και το ότι η χώρα έχει σε καθεστώς «φορολογικής προστασίας» δύο είδη παραδοσιακής παραγωγής, το ούζο και το τσίπουρο/τσικουδιά.

Ουσιαστικά η ΕΕ θεωρεί ότι δεν μπορεί δύο είδη να θεωρούνται ως παραδοσιακά και να απολαμβάνουν ειδικής φορολόγησης, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι το καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα είναι αντίθετο στην αρχή του σεβασμού του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς ευνοείται  ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη.

Τούτων δοθέντων και με τα στέμφυλα να βράζουν ήδη στα βαρέλια, η Ελλάδα θα πρέπει εντός διμήνου να απαντήσει στο αίτημα της Επιτροπής, αλλά και να προωθήσει σε ρύθμιση της αγοράς ώστε να αποφύγει παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η ανησυχία έχει διασπαρεί σε παραγωγούς οινοστάφυλων αλλά και σε παραδοσιακούς – διημέρους – αποσταγματοποιούς που αγωνιούν να δουν ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Βέβαια εντός διμήνου, οπότε και η απάντηση της Ελληνικής πλευράς, θα έχουν σφραγιστεί τα καζάνια, τα οποία ανοίγουν την 1η Οκτωβρίου.

Αλλαγές στις αποστάξεις μέσω του … ΟΟΣΑ

Ήδη κάποια βήματα εξορθολογισμού της αγοράς έχουν γίνει με την απλοποίηση της διαδικασίας απόσταξης στα οινοποιεία. Πλέον οι οινοπαραγωγοί έχοντας την πρώτη ύλη να παράγουν με μειωμένο κόστος αιθυλική αλκοόλη. Οι περιορισμοί συστέγασης οινοποιείου - αποσταγματοποιείου μειώθηκαν και πλέον μπορούν να μπουν στη διακίνηση του προϊόντος. Παράλληλα εν όψει της αξιολόγησης Οκτωβρίου, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που προτείνει πάνω από 80 αλλαγές στη λειτουργία του κλάδου των αλκοολούχων με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου και στην επιβολή κλιμακούμενης φορολογίας στους μικρο-παραγωγούς.

Πρόκειται για μία τολμηρή σύσταση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και την πάταξη του λαθρεμπορίου, με δεδομένο ότι η παράνομη παραγωγή, εισαγωγή, και διακίνηση χύμα τσίπουρου στερεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από το Δημόσιο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, και απειλεί άμεσα τη δημόσια υγεία, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς και ειδικοί επιστήμονες. Το μόνο που μένει είναι η θέσπιση του όρου "μικρό αποστακτήριο" βάσει της σχετικής οδηγίας, αλλά και ο εξορθολογισμός της φορολογίας.

Ήδη επί υπουργίας Στουρνάρα - Μαυραγάνη είχε γίνει η σχετική προετοιμασία φακέλου με το τι ισχύει σε άλλες χώρες αλλά και είχαν συνταχθεί προτάσεις για τον τρόπο προσδιορισμού του ΕΦΚ σε αποστάγματα εκ στεμφύλων, σταφυλιών (έχει διπλάσιο φόρο ως υψηλότερης ποιότητας προϊόν), αλλά και την προστασία της αυτοκατανάλωσης ενός παραδοσιακού προϊόντος. Όργιο φοροδιαφυγής Λόγω των αυξήσεων στους ΕΦΚ των ποτών όλος ο κόσμος το χει "γυρίσει" στο τσίπουρο και την τσικουδιά με αποτέλεσμα η αγορά τόσο η νόμιμη όσο και η παράνομη να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάθε χρόνο δηλώνονται ότι παράγονται 5-7 εκατ. κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του «επίσημου» τσίπουρου αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 του δηλωμένου χύμα τσίπουρου (δεν ξεπερνάει τα 3 εκατ. λίτρα)  και μόνο στο 1/10 του πραγματικού όγκου χύμα τσίπουρου που παράγεται κάθε χρόνο δηλαδή ξεπερνά τα 24 εκατ. λίτρα.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι το παράνομα διακινούμενο  χύμα τσίπουρο στην Ελλάδα αγγίζει τα 10,8 εκατ. λίτρα και η αντίστοιχη απώλεια φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα