Από τον Sommelier

Τα κρασιά ταιριάζουν με....

Το πρώτο που θα σας έρθει στο μυαλό, είναι ασφαλώς... φαγητό. Το κρασί ταιριάζει με κάποιο φαγητό, τα κόκκινα με κρέατα, τα λευκά με το ψάρι, κλπ. κλπ. Αν τώρα είστε και λίγο ...ψαγμένοι, θα σκεφθείτε το τυρί, κάποιο γλυκό, φρούτα... πάντως, το κρασί θεωρείται ότι ταιριάζει με κάτι που τρώγεται.

Και όμως... υπάρχουν κρασιά που μπορεί να ταιριάξουν με πράγματα πέρα από το φαγητό. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά υπάρχουν κάποια ελάχιστα κρασιά, που ταιριάζουν με ένα καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα, με ένα χειμωνιάτικο, κρύο και βροχερό απόγευμα δίπλα στο τζάκι... με την απόλαυση του αυγουστιάτικου φεγγαριού στην βεράντα κάποιου σπιτιού στις Κυκλαδες. με το δροσερό βραδυνό αεράκι δίπλα στην ακροθαλασιά... Κρασιά που μπορούν να συνοδεύσουν μια "ειδική" μας στιγμή, μια ιδιαίτερη ώρα, μια ευχάριστη διάθεση... που ταιριάζουν με συναισθήματα, ψυχικές καταστάσεις, που ενισχύουν την ευφορία μιας ευχάριστης ώρας.

Είναι κάτι που το νιώθει κανείς σπάνια, με κάποια λίγα, εκλεκτά -για τον ίδιο- κρασιά...

Είναι κάτι που είχα πολύ καιρό να το νιώσω, και το θυμήθηκα πάλι πίνοντας το τελευταίο "απόκτημα" του House of Wine: Το θαυμάσιο Moscato d' Asti του Marco Negri.

Το πρωτογνωρίσαμε στην εκδήλωση "Αφρός και Φυσαλίδες" τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από ...επείγον τηλεφώνημα του Θόδωρου Λέλεκα. Εκεί, ανάμεσα σε διάσημες γαλλικές σαμπάνιες και ονομαστά νεοκοσμίτικα αφρώδη, το Moscato d' Asti του Marco Negri έκλεψε την παράσταση.
Ηταν κάτι σαν ...κεραυνοβόλος έρωτας... που μου έφερε στο μυαλό στιγμές σαν τις παραπάνω, που έχω ζήσει. Και αποφασίσαμε, εκεί, στην εκδήλωση, να το φέρουμε στην Ελλάδα...

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για οξύτητες, γεύσεις, διακριτικά αρώματα, γνήσια ιταλική κομψότητα... δεν θα γράψω τίποτα από όλα αυτά. Δεν θα σας πω καν με τι ταιριάζει. Απλά, θα σας ζητήσω να το δοκιμάσετε. Τώρα, στις γιορτές, μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, δίπλα στο τζάκι μετά το δείπνο με καλούς φίλους... ένα χειμωνιάτικο απόγευμα μετά την κούραση της δουλειάς... ένα γλυκό ανοιξιάτικο δειλινό στην βεράντα του εξοχικού.

Μάθετε περισσότερα για αυτό το εξαιρετικό Moscato d' Asti.

Και είμαι βέβαιος ότι, κάθε φορά, θα πίνετε και ένα ποτήρι στην υγειά μου.

Sommelier