Το ελκυστικό Sauvignon Blanc
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πολλές λέξεις θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ένα Sauvignon Blanc: ελκυστικό, απολαυστικό, νόστιμο, αφοπλιστικό, μεθυστικό, αρωματικό, είναι κάποιες από αυτές. Μια εξαιρετική λευκή ποικιλία, με μοναδικά χαρακτηριστικά, που έχει αγαπηθεί από τους οινόφιλους όλου του κόσμου.

Παρόλο που το στυλ της, ανάλογα με την περιοχή όπου παράγεται, διαφέρει, είναι μία από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες ποικιλίες. Γενικότερα στις πιο ψυχρές περιοχές η οξύτητα της είναι υψηλή, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, γρασιδιού και πράσινης πιπεριάς. Σε πιο ζεστά κλίματα μπορεί να εμφανίσει χαρακτήρα τροπικών φρούτων και ροδάκινου και λιγότερο έντονα φυτικά στοιχεία, ενώ η οξύτητα παραμένει τραγανή. Το Sauvignon Blanc σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελείται από την επίδραση της δρυός, αποκτώντας πιο πολύπλοκο χαρακτήρα και δυνατότητα παλαίωσης.

Από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Γαλλίας για την παραγωγή ξηρών μονοποικιλιακών Sauvignon Blanc είναι η κοιλάδα του Λίγηρα και ιδιαίτερα το Pouilly Fume (Dagueneau, Jean Max Roger) και το Sancerre. Τα δύο αυτά χωριά/ Ονομασίες Προέλευσης βρίσκονται απ