Το ελκυστικό Sauvignon Blanc
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Πολλές λέξεις θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ένα Sauvignon Blanc: ελκυστικό, απολαυστικό, νόστιμο, αφοπλιστικό, μεθυστικό, αρωματικό, είναι κάποιες από αυτές. Μια εξαιρετική λευκή ποικιλία, με μοναδικά χαρακτηριστικά, που έχει αγαπηθεί από τους οινόφιλους όλου του κόσμου.

Παρόλο που το στυλ της, ανάλογα με την περιοχή όπου παράγεται, διαφέρει, είναι μία από τις πιο εύκολα αναγνωρίσιμες ποικιλίες. Γενικότερα στις πιο ψυχρές περιοχές η οξύτητα της είναι υψηλή, με αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, γρασιδιού και πράσινης πιπεριάς. Σε πιο ζεστά κλίματα μπορεί να εμφανίσει χαρακτήρα τροπικών φρούτων και ροδάκινου και λιγότερο έντονα φυτικά στοιχεία, ενώ η οξύτητα παραμένει τραγανή. Το Sauvignon Blanc σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελείται από την επίδραση της δρυός, αποκτώντας πιο πολύπλοκο χαρακτήρα και δυνατότητα παλαίωσης.

Από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Γαλλίας για την παραγωγή ξηρών μονοποικιλιακών Sauvignon Blanc είναι η κοιλάδα του Λίγηρα και ιδιαίτερα το Pouilly Fume (Dagueneau, Jean Max Roger) και το Sancerre. Τα δύο αυτά χωριά/ Ονομασίες Προέλευσης βρίσκονται απέναντι το ένα με το άλλο και χωρίζονται από τον ποταμό Λίγηρα. Η οξύτητα εδώ είναι αρκετά υψηλή με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά να συμπληρώνονται με αρκετά φυτικά στοιχεία όπως σπαράγγι και νότες ορυκτών που αποτυπώνουν το ιδιαίτερο terroir της περιοχής.

Η άλλη περιοχή όπου συναντάται ευρέως το Sauvignon Blanc είναι το Μπορντώ, δίνοντας λευκά ξηρά , κυρίως μονοποικιλιακά κρασιά με έντονα βοτανικό χαρακτήρα. Τα καλύτερα δείγματα έρχονται από το Graves και ιδιαίτερα την Ονομασία Προέλευσης Pessac-Leognan, όπου πολλές φορές ζυμώνουν και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια αποκτώντας αρώματα ξηρών καρπών, που ενισχύουν το ήδη έντονο αρωματικό προφίλ (Chateau Magneu  Cuvee Julien). Συνήθως η ποικιλία αναμιγνύεται με το Semillon, στο οποίο χαρίζει την υψηλή του οξύτητα, στην παραγωγή των περίφημων γλυκών κρασιών (με τα αρώματα μελιού, βανίλιας, ώριμων φρούτων και βοτρύτη) από το Sauternes (Doisy Vedrines, Chateau Suduiraut) στην ίδια περιοχή.

Αφήνοντας πίσω την Γαλλία, πάμε στον Νέο Κόσμο και σε μια χώρα πού έχει ταυτιστεί με την παραγωγή κρασιών από Sauvignon Blanc, την Νέα Ζηλανδία. Η πιο χαρακτηριστική περιοχή είναι το Marlborough όπου παράγονται έντονα και γοητευτικά κρασιά που μπορούν να τα λατρέψουν ακόμα και οι πιο ‘δύσκολοι’ ουρανίσκοι (Spy Valley, Graywacke). Αρώματα πιπεριάς, passion fruit, εσπεριδοειδών, βοτάνων και νότες ορυκτότητας εμφανίζονται στο ποτήρι μας, με την αναζωογονητική οξύτητα να αφήνει μια αίσθηση δροσιάς στο τελείωμα.

Εκτός από τις παραπάνω περιοχές, μια ποικιλία με τέτοιες δυνατότητες και τόσο ισχυρό brand name δεν θα μπορούσε παρά να καλλιεργείται σε όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές/χώρες με μεγάλη επιτυχία. Στην Καλιφόρνια συναντάμε όλα τα στυλ από πολύ απλά μέχρι πολύπλοκα και πληθωρικά βαρελάτα κρασιά που συχνά καλούνται fume blanc. Χώρες όπως οι Αυστραλία, Νότιος Αφρική (Escapades), Χιλή, Ισπανία αλλά και η Νότιος Γαλλία (Fortant de France, Skalli) δίνουν εκφραστικά κρασιά, σε μεγάλο εύρος τιμών.

Ελλάδα

Όπως σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να μην έχει αγαπηθεί και από τους Έλληνες παραγωγούς με αποτέλεσμα να καλλιεργείται σε όλη την χώρα, από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι και την θερμή Κρήτη. Στο ζεστό κλίμα της χώρας η ποικιλία ‘βγάζει’ τον πιο τροπικό του χαρακτήρα (Αμέθυστος Sauvignon Blanc), χωρίς όμως να λείπουν παραδείγματα όπως αυτά από το ψυχρό Αμύνταιο, που να θυμίζουν λίγο Λίγηρα (Ντρούμο, Κυρ Γιάννη ή Sauvignon Blanc, Κτήμα Άλφα). Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά χαρίζει τον ‘εξωστρεφή’ του χαρακτήρα σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ασύρτικο, δημιουργώντας όμορφα και ευχάριστα κρασιά (Cavalieri, Νίκου Λαζαρίδη). Βέβαια για να είμαστε και αντικειμενικοί, το Sauvignon Blanc καλλιεργείται και σε περιοχές που δεν ‘ταιριάζει’ επιτυχώς, λόγω εδαφοκλιματικών συνθηκών, δίνοντας ουδέτερα (ή απλά) κρασιά, που ‘χάνουν’ τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Πιείτε τα

Λόγω του φρέσκου, έντονου αρωματικού χαρακτήρα τα Sauvignon Blanc προτείνουμε να απολαμβάνονται τα πρώτα 2 με 3 χρόνια της ζωής τους ώστε να διατηρούν την φρεσκάδα και τα φρουτώδη στοιχεία τους. Εξαίρεση αποτελούν τα ‘μεγάλα’ κρασιά του Pessac Leognan, κάποια ‘ιδιαίτερα’ κρασιά από τον Λίγηρα (Pouilly-Fume "La Leontine" ) και μερικά ‘βαρελάτα’ Sauvignon, που θα μπορούσαν να ωριμάσουν για αρκετά χρόνια. Με την ωρίμαση εμφανίζονται πιο έντονα αρώματα μανιταριών και σπαραγγιών.


Στην υγειά σας!Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS