Από τον Κ. Κοντογιώργη


Αυτή την εβδομάδα θα αναλύσω τους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να πίνει whisky, αλλά πριν από αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα περιστατικό που μου συνέβη αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Πέμπτη μεσημέρι λοιπόν, βρίσκομαι σε κάποιο από τα νότια προάστια, μπροστά από μια κάβα, την οποία δεν γνώριζα πως υπάρχει και όπως ήταν φυσικό, μπαίνω μέσα για να τσεκάρω τι γίνεται. Ωστόσο, το κατάστημα ήταν από αυτά που έχουν μέσα, από αναψυκτικά ευρείας κατανάλωσης, μέχρι καραμέλες και σε μια γωνία υπήρχαν και μερικά whiskies, blend και malt. Αφού λοιπόν αγοράζω δυο μπύρες, αρχίζω τη σάρωση, με τα μάτια μου φυσικά, στα malt.

Αφού βλέπω ένα Glenfiddich 30 ετών, το οποίο αμέσως μου κίνησε την προσοχή, εξαιτίας της τιμής του, ρωτάω τον ιδιοκτήτη αν υπάρχει ένα Highland Park δωδεκάρι το οποίο χρειαζόμουν εκείνη την ημέρα. Η απάντησή του έρχεται άμεσα, σε άπταιστο ενικό, οτι μάλλον θέλω να πω Park και όχι Highland Park .Όταν επιμένω πως ζητάω Highland Park, ο εν λόγω κύριος με ενημερώνει, αφού βλέπετε δεν ήξερα τι μου γίνεται, ενώ εκείνος ήξερε, οτι όλα τα malt whiskies φτιάχνονται στα Highlands, επομένως επέμεινε πως δεν υπάρχει whisky με το όνομα Highland Park, άρα μάλλον εννοώ Park, το οποίο Park δεν είχε εκείνη τη στιγμή, αλλά, άκουσον άκουσον, μπορεί λέει να φέρει, όλα αυτά πάντοτε σε άπταιστο ενικό και με σαφώς βαριεστημένη διάθεση.

Φυσικά, ουδέποτε αντέδρασα σε τίποτε από αυτά, περιμένοντας στωικά να τελειώσει το κρεσέντο του. Μετά από όλα αυτά, ήταν μάλλον αναμενόμενο να φύγω από το μετρίως μέτριο κατάστημά του, με θησαυρό στα χέρια μου, αφού το Glenfiddich που ανέφερα πριν, το πήρα με 195 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πληρώσω 500, αν βέβαια ο κύριος αυτός γνώριζε τη δουλειά του. Κοντολογίς, αν κάποιος γνωρίζει, ή όχι ένα αντικείμενο, φαίνεται από μόνο του και φυσικά εκ του αποτελέσματος, ενώ είναι απείρως προτιμότερο να πεις πως δεν γνωρίζεις κάτι, παρά να κάνεις τον έξυπνο. Περαστικά.

Πάμε στο θέμα

Το οτι είναι απολαυστικό να πίνουμε whisky, το γνωρίζαμε ήδη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γίνεται γνωστό μέσα από επιστημονικές έρευνες, οτι η κατανάλωση whisky, του σωστού whisky φυσικά, δεν συνιστά μόνο απόλαυση, αλλά για κάποιους λόγους συνιστά και αναγκαιότητα. Θα δούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς τους λόγους.

Θα ξεκινήσω με το θέμα της απώλειας βάρους. Πολύς λόγος γίνεται για την υποτιθέμενη επιβάρυνση του οργανισμού με επιπλέον θερμίδες, μέσω της κατανάλωσης whisky. Πριν παραθέσω τη επιστημονική άποψη, θα πω την δική μου. Αυτό που παχαίνει είναι το πολύ φαί και όχι το ποτό. Αντί λοιπόν να πιείτε ένα whisky λιγότερο, φάτε ένα κομμάτι παστίτσιο λιγότερο. Το whisky λοιπόν, όχι μόνο έχει λιγότερες θερμίδες από άλλα ποτά και cocktails, αλλά επίσης δυο whisky καλής ποιότητας κόβουν την όρεξη.

Συνεχίζω λέγοντας οτι το whisky είναι πολύ καλή τροφή για τον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, ακόμη και καθημερινή κατανάλωση καλής ποιότητας whisky, φυσικά με το σωστό μέτρο, σχεδόν εξανεμίζει την πιθανότητα για την νόσο Αλτσχάιμερ.

Επόμενος λόγος κατανάλωσης whisky είναι το ότι αποτρέπει την αύξηση επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ ταυτοχρόνως βοηθάει την καλή κυκλοφορία του αίματος και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πάμε παρακάτω, παίρνοντας πάσα από το προηγούμενο. Καλύτερη κυκλοφορία αίματος, σημαίνει περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο, με πιο σωστή ροή, άρα καλύτερη μνήμη.

Επόμενος λόγος. Αν είστε κρυωμένος, ή πονάει ο λαιμός σας, αυτό που χρειάζεστε είναι πάλι το whisky. Αν προσθέσετε whisky σε καυτό νερό με μέλι και λεμόνι, μπορείτε να ξεχάσετε τα σιρόπια για το λαιμό.

Πάμε σε έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο. Ορισμένα αντιοξιδοτικά που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά, βρίσκονται επίσης και στο whisky και χρησιμεύουν στην προστασία του οργανισμού από τον καρκίνο, αφού οι συγκεκριμένες ουσίες περιέχονται σε αρκετές από τις γνωστές χημειοθεραπείες.

Τέλος, εκτός από τις σκούρες μπύρες και το κρασί, επίσης και το whisky περιέχει αντιοξιδοτικά που βοηθούν στη καλή λειτουργία της καρδιάς.

Αν βάλουμε όλα τα παραπάνω μαζί λοιπόν, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι το εξής: Όποιος πίνει whisky, με μέτρο πάντα, ζει περισσότερο.

Εγώ δεν ξέρω αν θα ζήσω πολύ, ή λίγο, όμως ξέρω οτι απόψε θα πιώ εκπληκτικό whisky. Με μια γουλιά λοιπόν από το απίθανο Springbank 10 ετών, σας αποχαιρετώ και σας εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.


Ο Κυριάκος Κοντογιωργης ασχολείται από το 1992 με τα κρασιά και τα αποστάγματα, είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που ασχολείται με την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων, καθώς επίσης είναι και γνωστός συλλέκτης whisky και cognac. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Whisky Magazine τα τελευταία χρόνια, και έχει επίσης μόνιμη συνεργασία με όλους τους μεγάλους οίκους δημοπρασιών whisky, όπως Christies, McTears, Bonhams. Η ενασχόληση του για 22 και πλέον χρόνια σε αυτό τον χώρο, του έχει δώσει βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση στο whisky, τόσο σε επίπεδο τεχνικών στοιχείων, όσο και σε επίπεδο ιστορικών λεπτομερειών.