Από τον Θ. Λέλεκα 


Δε φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που να θεωρεί την πίτσα φαγητό... μονοδιάστατο. Δηλαδή ότι είναι φαγητό για μπάλλα, για ταινία, για πάρτυ, κλπ. Γιατί εγώ δεν θεωρώ ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Αντιθέτως, για μένα η πίτσα είναι ένα φαγητό πολυδιάστατο!

Αμέσως-αμέσως, δείτε πόσες διαστάσεις θα προσθέσω: καλοκαίρι, βεράντα, κήπος, παρέα. Και δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να ασχοληθώ με τις γεύσεις, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα μυρωδικά ή τα λαχανικά που μπορούμε να της προσθέσουμε. Ναι, μου αρέσει πολύ η πίτσα – δεν ξέρω αν φαίνεται – και είναι από τα φαγητά τα οποία μπορούν να δώσουν γεύση σε μία γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά. Αρκεί να την παραγγέλνουμε από μέρη που ξέρουν να την φτιάχνουν καλά ή – ιδανικά – να τη φτιάχνουμε μόνοι μας, στα μέτρα και στα γούστα μας.

Και βέβαια, μην ξεχάσω το πιο σημαντικό: το κρασί. Γιατί μπορεί ο πειρασμός να ακολουθήσουμε το κλισέ του «πίτσα και μπίρα» να είναι μεγάλος λόγω ευκολίας, πιστέψτε με όμως, αν δοκιμάσετε μία φορά να συνοδεύσετε πίτσα με κρασί, δεν υπάρχει επιστροφή! Κι αυτό γιατί η γευστική πολυπλοκότητα των τόσων διαφορετικών υλικών της πίτσας «δένει» τέλεια με το αρωματικό βάθος που μόνο το κρασί διαθέτει.

Για μένα, ο ιδανικός οινικός συνοδός της πίτσας είναι το ροζέ. Και τελευταία δοκιμάζω εξαιρετικά ροζέ κρασιά από γνωστούς παραγωγούς, αλλά και από λιγότερο γνωστούς παραγωγούς που αξιοποιούν γηγενείς μας ποικιλίες και κάνουν... θαύματα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που εσείς απολαύσατε ένα όμορφο Ελληνικό ροζέ κρασί; Αν η απάντηση δεν αφορά σε κάποια πολύ πρόσφατη περίσταση, ελπίζω να το κάνετε σύντομα. Τα ροζέ κρασιά μας ταιριάζουν τέλεια με την κουζίνα αλλά και με τον τρόπο ζωής μας, και μας χαρίζουν στιγμές ανεμελιάς και απόλαυσης σε κάθε περίσταση.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που το μενού