Fleva και Burger: the missing link
Από τον Τ. Πικούνη

Όταν πρωτοδοκίμασα τη βραβευμένη Fleva του κτήματος Σκούρα, -σχεδόν μόλις είχε πρωτοβγεί- είχα αναρωτηθεί με ποιο φαγητό θα ταίριαζε καλύτερα αυτό το τόσο εκφραστικό -μέχρι προκλητικό θα έλεγα- υπέροχο Syrah.

Από τότε με την αγαπημένη μου Fleva έχω συνοδεύσει αρκετά φαγητά, από μαγειρευτά, κυνήγι, ψητά στη σχάρα μέχρι αρνάκι στη σούβλα και κοκορέτσι. Με όλα πήγε θαυμάσια, αλλά ακόμα δεν είχα βρει αυτό το φαγητό που -κατά τη γνώμη μου- θα την απογείωνε. Ο Γιώργος Σκούρας, στην εκδρομή του House of Wine στο οινοποιείο με είχε προειδοποιήσει, πριν το φαγητό: "Αν βγάλουμε τη Φλέβα, θα καπελώσει όλα τα άλλα κρασιά"... και είχε δίκιο.

Τις προάλλες επισκεφθήκαμε φίλους, ειδικούς στα burgers... πάντα σπιτικά, από αμερικάνικες συνταγές, έχοντας ζήσει χρόνια στη Ν. Υόρκη αρκετά χρόνια, έχουν σχεδόν "εθιστεί" σε αυτό το είδος του φαγητού. Συχνά τους πειράζω λέγοντας τους «λάτρεις του porn food», αλλά τα διάφορα street food που μας προσφέρουν είναι πραγματικά απολαυστικά!

Εκεί, εκείνο το βράδυ δοκίμασα το burger της συνταγής, συνοδεύοντας το με μπύρα lager. Και πριν πιώ την πρώτη γουλιά μπύρα, με το πρώτο κομμάτι του burger στο στόμα κατάλαβα ότι είχα βρει το "χαμένο σύνδεσμο" -the missing link- ανάμεσα στη Fleva και το φαγητό... τον ιδανικό συνδυασμό ειδικά για αυτό το κρασί.

Μπορεί να σας φανεί αστείο, και σπεύδω να ζητήσω ...συγνώμη από το Γιώργο Σκούρα που θεωρώ τον καλύτερο συνδυασμό για το κορυφαίο κρασί του ένα απλό, ταπεινό burger, αλλά... έχοντας το ελαφρυντικό ότι δεν είμαι "ειδικός" του κρασιού, μπορώ να δηλώνω χωρίς "ενοχές" τους συνδυασμούς που μου αρέσουν!

Την επομένη έφτιαξα το burger σπίτι και το συνόδευσα με τη Fleva... ποίημα!

Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε...

Burger με μπρι και κόκκινα κρεμμύδια



Υλικά:


* 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
* 6 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και λίγο ακόμα για την επάλειψη
* 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
* 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
* Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* 8 φέτες (χοντρές) μπέικον, περίπου 350 γρ.
* 1300 γρ. ανάμεικτο μοσχαρίσιο κιμά από πλάτη και κόντρα
* 350 γρ. τυρί μπρι, κομμένο σε φέτες
* 8 ψωμάκια χάμπουργκερ, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °.

Σε μια λαδόκολλα, βάζετεε τα κρεμμύδια με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα σωτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά τη μαγιονέζα με το χυμό λεμονιού. Σταδιακά χτυπήστε ελαφρά στο υπόλοιπο 1/4 του ελαιόλαδου μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σωτάρετε το μπέικον σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Στραγγίστε το σε χαρτί κουζίνας και κόψτε κάθε λωρίδα στη μέση.

Ανάψτε τη σχάρα ή το γκρίλ ή προθερμάνετε ένα τηγάνι γκριλ. Χωρίστε τον κιμά σε οκτώ μπιφτέκια. Αλατοπιπερώστε τα καλά και αλείψτε τα με ελαιόλαδο.
Ψήστε τα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά στο κάτω μέρος. Γυρίστε τα μπιφτέκια, βάλτε το μπρι στην στο επάνω μέρος κάθε μπιφτεκιού και ψήστε τα για 4 λεπτά ακόμα, μέχρι το τυρί να λιώσει ελαφρώς και τα μπιφτέκια γίνουν medium-rare.
Αλείψτε με το μείγμα μαγιονέζας και λεμονιού τις κομμένες πλευρές των ψωμιών, βάλτε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια και από πάνω το μπέικον και τα κρεμμύδια.

Κλείστε τα ψωμάκια και σερβίρετε αμέσως.

Καλή σας όρεξη!

Τάσος Πικούνης