10 κρασιά που ξεχώρισαν στο οινόραμα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. Περισσότεροι από 250 οινοποιοί έδωσαν το παρόν με περισσότερα από 2200 να είναι διαθέσιμα προς δοκιμή. Όπως καταλαβαίνετε τα νούμερα είναι μεγάλα! Ακόμα και αν κάποιος ήταν εκεί και τις τρείς ημέρες, όπως ήμουν εγώ, δεν ήταν εφικτό να δοκιμάσει ούτε τα μισά κρασιά. Πόσο μάλλον όταν μετά από δύο χρόνια απουσίας τα ‘ανταμώματα’ και οι συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες μοιράστηκαν τον χρόνο μας.

 

Πολλά τα καινούρια κρασιά, αρκετές οι νέες προσπάθειες και ενδιαφέρουσες στιλιστικές αλλαγές σε ήδη καταξιωμένα κρασιά. Οι περισσότερες καινούριες ετικέτες βασίζονταν στις γηγενείς ποικιλίες, ενώ είδαμε ακόμα περισσότερες εκφράσεις σπάνιων ποικιλιών να έρχονται στο προσκήνιο. Πολλά από αυτά θα τα δείτε σύντομα στα ‘ράφια΄ μας. Η τάση προς τα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων συνεχίζεται με πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι ‘ατυχείς’ προσπάθειες. Τα λευκά κρασιά από παλαιότερες εσοδείες ήταν περισσότερα από ποτέ και όχι μόνο σε ποικιλίες που διακρίνονται για την ικανότητα τους να παλαιώνουν όπως το Ασύρτικο αλλά και με ποικιλίες όπως το Σαββατιανό και το Μοσχοφίλερο. Σαν γενικό συμπέρασμα θα μπορούσα να πω ότι κάθε χρόνος που περνά η ποιότητα του Ελληνικού κρασιού ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά.

 

Ξεχώρισα (με δυσκολία, ομολογώ) 10 από τα κρασιά που πρόλαβα να δοκιμάσω κερδίζοντας τις εντυπώσεις μου και τα μοιράζομαι μαζί σας.

 

 

Σαντορίνη Σκυτάλη Χατζηδάκη 2019

Το να γράψω ότι το Ασύρτικο δίνει μεγάλα κρασιά στην Σαντορίνη είναι περιττό. Όπως επίσης και το να πω ότι ο χρόνος ευνοεί την ποικιλία. Όμως η Σκυτάλη του οινοποιείου Χατζηδάκη με έκαναν να θέλω να το πω και να το ξαναγράψω. Ένα κρασί με περίπου τρία χρόνια στην πλάτη που αποτυπώνει όλο το μεγαλείο του Σαντορινιού terroir. Η πολυπλοκότητα και η εκφραστικότητα, η δύναμη και ταυτόχρονα η κομψότητα, η τραγανή οξύτητα αλλά και μια αναπάντεχη λιπαρότητα συνθέτουν ένα συγκλονιστικό κρασί που μόλις έχει αρχίσει να δείχνει την δυναμική του. Μία ‘σκυτάλη’ που βρίσκεται σε πολύ άξια χέρια!

 

 

Μαλαγουζιά Navitas

Το οινοποιείο Navitas από τι Λιτόχωρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο οινόραμα αφού είναι μία πολύ πρόσφατη προσπάθεια που φέρει την υπογραφή της νεαρής Μαρίας Δημητριάδη. Η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας αυτού του κρασιού ήταν το 2020, η οποία με είχε ενθουσιάσει θεωρώντας την μία από τις πιο κομψές και πιο δροσερές εκφράσεις της Μαλαγουζιάς. Η Μαλαγουζιά του 2021 ήταν ακόμα καλύτερη με εκφραστικά φινετσάτα αρώματα, ζωηρή οξύτητα αλλά και πολύ ωραία λιπαρή επίγευση!

 

 

Τέχνη Οίνου Plano Ασύρτικο 2021

Είναι και πάλι ‘κλισέ’ να γράψω ότι το Ασύρτικο μπορεί να δώσει σπουδαία κρασιά όπου και αν καλλιεργηθεί! Το έχουν άλλωστε αποδείξει εδώ και χρόνια περιοχές όπως η Δράμα, από όπου έρχεται και αυτή η εκπληκτική έκφραση. Το 2021 αν και πολύ φρέσκο ακόμα για τα δεδομένα της ποικιλίας έχει ήδη δείξει την δυναμική του! Πολύπλοκα αρώματα που παραπέμπουν σε φρέσκα λευκόσαρκα και εσπεριδοειδή φρούτα, ανθικές νύξεις, βότανα και ζωηρή οξύτητα σε ένα κρασί με φανταστική σχέση τιμής ποιότητας και μεγάλη δυνατότητα εξέλιξης στον χρόνο.

 

 

F Foivos Papastratis

Ένα νεανικό κρασί που κερδίζει σταθερά την προτίμηση μου για τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και την νόστιμη γεύση του. Ένας υπέροχος συνδυασμός του Ασύρτικου με το Μοσχάτο με την φροντίδα του πολλά υποσχόμενου οινοποιού Φοίβου Παπαστρατή. Τα εκφραστικά και έντονα αρώματα φρούτων και λουλουδιών ήταν διάχυτα και στην φιάλη του 2021 φέρνοντας στο στόμα εκτός από ωραίες γεύσεις και χαμόγελο!

 

 

Grace Anhydrous 2021

Μπορεί ένα κρασί που ήδη από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας του σου έχει φανεί υπέροχο και θεωρείς ότι έχει φτάσει ‘ταβάνι’ να σε κάνει να αναθεωρείς; H απάντηση είναι ναι! Αυτή η Σαντορινιά ροζέ έκφραση από Μανδηλαριά και Αηδάνι που φέρει την υπογραφή του Απόστολου Μούντριχα ήταν θαυμάσια, με ζωηρό και νόστιμο φρούτο αλλά και πολυπλοκότητα που δεν συναντάμε σε τόσο νεαρά ροζέ κρασιά. Και είναι σίγουρο ότι ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει όλη την ‘χάρη’ της!

 

 

Ροζέ Αρβανιτίδη 2021

Έχω γράψει πολλές φορές ότι το Ξινόμαυρο εκτός από σπουδαία ερυθρά κρασιά μπορεί να δώσει και εξαιρετικά ροζέ και όχι μόνο στις κλασικές περιοχές του Αμυνταίου και της Νάουσας. Αυτή η ακαταμάχητη ροζέ έκφραση της ποικιλίας από τον Ασκό της Θεσσαλονίκης έχει σπάσει το κοντέρ του φρούτου, της φρεσκάδας και της νοστιμιάς, χωρίς να υπολείπεται σε κομψότητα.

 

 

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Μαυροδάφνη – Μαύρο Καλαβρυτινό 2014

Η Αιγιάλεια είναι κατά την γνώμη μου μία από τις πιο ανερχόμενες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Σε αυτό το μοναδικό οινοπέδιο καλλιεργείται η Μαυροδάφνη και το Μαύρο Καλαβρυτινό που δίνουν εκπληκτικά κρασιά. Όταν δε, συνδυάζονται όπως γίνεται σε αυτό το κρασί από τους πανέμορφους αμπελώνες του Μεγάλου Σπηλαίου κάνουν το τέλειο ζευγάρι. Πυκνό φρούτο, βότανα και μπαχαρικά δημιουργούν ένα πολύπλοκο μπουκέτο που συνοδεύεται από ραφιναρισμένες τανίνες και πολύ μακρά επίγευση. Ένα κρασί που κουβαλάει ήδη 7 χρόνια στην πλάτη του και συνδυάζει υπέροχα την ωριμότητα με την φρεσκάδα.

 

 

Τσιγγέλω 2019, Ρούβαλης

Από την ορεινή Αιγιάλεια και αυτό το κρασί. Από την πρώτη εμφάνιση της η Μαυροδάφνη της Θεοδώρας Ρούβαλη είχε κάνει αίσθηση για την απουσία βαρελιού, την καθαρότητα του φρούτου, τα βοτανικά στοιχεία και την πολύ καλή διαχείριση των τανινών. Η χρονιά του 2019 που παρουσιάστηκε στο οινόραμα εστιάζει ακόμα περισσότερο στο φρούτο με τα αρώματα βοτάνων να έρχονται σε δεύτερο πλάνο, η οξύτητα να είναι αισθητή και σε απόλυτη αρμονία με τις τανίνες και το αλκοόλ. Μία από τις καλύτερες προσεγγίσεις της ποικιλίας κατά την γνώμη μου.

 

 

Νάουσα Διαμαντάκου 2019

Η Νάουσα του Γιώργου Διαμαντάκου είναι ένα από τα ‘νέας γενιάς’ Ξινόμαυρα που θα τολμήσω να πω ότι ‘οδηγεί την κούρσα’ σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το αποδεικνύει για μία ακόμα φορά και η χρονιά του 2019 που γοητεύει με το πυκνό κόκκινο φρούτο και τα ανθικά στοιχεία που παραπέμπουν σε βιολέτα και τριαντάφυλλο αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά που έρχονται στο βάθος. Η διαχείριση των τανινών, κάτι που ταλαιπωρεί πολλούς οινοποιούς και καταναλωτές, είναι υποδειγματική. Σε συνδυασμό με την οξύτητα συνθέτουν ένα κρασί που είναι απολαυστικό και στην νιότη του αλλά έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί πολύ ωραία στον χρόνο.

 

 

Αργατία Νάουσα 2016

Μία ακόμα εξαιρετική έκφραση της Νάουσας, που κλείνει όμως το μάτι στα πιο παραδοσιακά Ξινόμαυρα και φέρει την υπογραφή της Χαρούλας Σπινθηροπούλου και του Παναγιώτη Γεωργιάδη. Τα φυτικά αρώματα και οι γεύσεις που παραπέμπουν σε ντομάτα εδώ αγκαλιάζονται πολύ όμορφα από τα κόκκινα φρούτα και τα βότανα, η οξύτητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα όπως και οι τανίνες που είναι αισθητές αναζητώντας πρωτεΐνη κρέατος για να επαναφέρουν τον ουρανίσκο μας. Οι λάτρεις των Ξινόμαυρων της παλιάς σχολής εδώ θα βρουν μία από τις καλύτερες εκφράσεις που έχει πολλά να δώσει τα επόμενα χρόνια.

 

Κερδίστε -20% έκπτωση έως 27/3
Η προσφορά ισχύει μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων

Μοιραστείτε το άρθρο: