Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

10 must drink ερυθρά για αυτό το Φθινόπωρο

10 must drink ερυθρά για αυτό το Φθινόπωρο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μπορεί ο Οκτώβρης να μπήκε με θερμοκρασίες πολύ υψηλές για την εποχή και να μας γύρισε πίσω στο καλοκαίρι, όμως το Φθινόπωρο είναι εδώ για τα καλά! Και όσο και αν κάνει τερτίπια ο καιρός, είναι θέμα χρόνου να πέσει ο υδράργυρος. Ένα Φθινόπωρο που δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει! Ο covid μας έχει φέρει τα πάνω κάτω! Δύσκολοι οι προγραμματισμοί, δύσκολο να θέτουμε και στόχους. Το μόνο που σίγουρα δεν μπορεί να επηρεαστεί είναι η διάθεση μας να απολαύσουμε ένα ποτήρι κρασί! Για αυτό και εμείς οι οινόφιλοι θα βάλουμε έναν διασκεδαστικό στόχο για αυτή την περίοδο! Να απολαμβάνουμε νόστιμα και ενδιαφέροντα κρασιά! Λόγω εποχής θα πάμε στην κατηγορία των κόκκινων και θα εντοπίσουμε τα 10 ερυθρά που θα απολαύσουμε μέσα στο Φθινόπωρο! Το να πιούμε 10 ερυθρά κρασιά μέχρι να μπει ο χειμώνας είναι ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πιούμε και λευκά ή ροζέ. Και επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα! Τα 10 κρασιά που προτείνουμε δεν στοιχίζουν πάνω από 150€. Και για να μην βαρεθούμε, θα είναι όλα από διαφορετικές ποικιλίες ή συνδυασμούς!

Paros Ερυθρός

Ξεκινάμε με ένα Αιγιοπελαγίτικο κρασί! Ένα όμορφος συνδυασμός της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριά με την λευκή Μονεμβασιά από την Πάρο και το οινοποιείο Μωραΐτη που κρατάει το νησί στον οινικό χάρτη της χώρας. Φρουτένιο, σοκολατένιο και ευκολόπιοτο είναι μία πολύ ωραία πρόταση για πιάτα με κιμάδες όπως τα αγαπημένα μακαρόνια με κιμά.

Σκούρας - Αγιωργίτικο

Αγαπάμε Αγιωργίτικο γιατί είναι ευχάριστο, φρουτένιο, εξωστρεφές και νόστιμο αλλά και γιατί μπορεί να είναι ταυτόχρονα σύνθετο, πολύπλευρο και φινετσάτο ακόμα και σε τιμές κάτω από τα 10 ευρώ! Και όταν μιλάμε για το Αγιωργίτικο του Γιώργου Σκούρα, τότε μπορούμε να εγγυηθούμε ότι έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά! Ιδανικό για όλα τα πιάτα που βασίζονται στα λευκά και τα κόκκινα κρέατα.

Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός

Αυτή την εποχή δεν νιώθετε ότι σας έχουν λείψει τα κόκκινα κρασιά και τα προτιμάτε ακόμα και με φαγητά που θα τα πίνατε με άλλα ‘χρώματα’? Γι’ αυτό θα πάμε προς Κρήτη τώρα για να πιούμε ένα νόστιμο, βελούδινο και φρουτώδες ερυθρό που μπορεί να συνδυαστεί και με πιάτα που δύσκολα θα βάζαμε δίπλα τους ερυθρά κρασιά, όπως τα ψάρια. Το Λιάτικο, από το οποίο φτιάχνεται αυτό το κρασί είναι μία ποικιλία με κρυφά χαρίσματα που γνωρίζει πολύ καλά ο Νίκος Δουλουφάκης.

Nostos Grenache

Λίγο ακόμα Κρήτη! Μπορεί η Κρήτη να διαθέτει εξαιρετικές γηγενείς ποικιλίες όμως αξίζει να ‘πάμε’ μέχρι το νησί για να απολαύσουμε αυτό το Grenache! Υπέροχο βιολογικό κρασί με εκπληκτική φρεσκάδα, ευγένεια και γοητευτικά αρώματα. Θα το συνοδεύσουμε με ένα κοκκινιστό κρέας ή ζυμαρικά με σάλτσες ντομάτας και θα το θυμόμαστε για καιρό.

Οργίων Μαυροδάφνη

Η Μαυροδάφνη θεωρείται μία από τις πιο ανερχόμενες ελληνικές ποικιλίες λόγω των ξηρών εκφράσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο. Αυτή η εκδοχή από την Κεφαλλονιά ήταν από τα πρώτα ξηρά κρασιά που δημιουργήθηκαν και ανέδειξαν αυτή την πτυχή της ποικιλίας. Συνδυάζει ωραία το φρούτο με τα ρουστίκ στοιχεία αλλά και τις κομψές τανίνες. Θα βάλουμε δίπλα του πιάτα με γήινα στοιχεία όπως τα μανιτάρια και σιγομαγειρεμένα κρέατα.

Bodega Lanzaga LZ Rioja

Ας βγούμε για ένα βράδυ εκτός Ελλάδος! Θα φτάσουμε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Rioja για να πιούμε το κρασί ενός σπουδαίου οινοποιού, του Telmo Rodriguez, που ζυμώνει σε μικρές τσιμεντένιες δεξαμενές με τις αυτόχθονες ζύμες χωρίς την επίδραση της δρυός που έχουμε συνηθίσει στα κρασιά της περιοχής! Η ένταση του φρούτου του, η φρεσκάδα του και οι βελούδινες τανίνες του ενθουσιάζουν.

Barbera d'Asti, Tenuta del Fant Santo Stefano Belbo

Θα μείνουμε για ένα ακόμα κρασί εκτός Ελλάδος, ταξιδεύοντας αυτή την φορά στο Piemonte στην Βόρεια Ιταλία για να απολαύσουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ποικιλία, την Barbera, η οποία στηρίζει την γοητεία της στα έντονα μαύρα φρούτα και στην ζωηρή οξύτητα της. Θα δέσει πολύ όμορφα με οτιδήποτε περιέχει ντομάτα ακόμα και αν δεν περιέχει κρέας.

Κτήμα Φουντή - Ερυθρός

Να πιούμε και ένα Ξινόμαυρο! Κλασσική και διαχρονικά εξαιρετική Νάουσα με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Αν και είναι λίγο φρέσκο ακόμα, το 2015 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την Νάουσα, με αυτό το κρασί να υπόσχεται πολλές συγκινήσεις! Ακόμα περισσότερο αν του βάλουμε δίπλα μία μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα ή λίγα αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα.

Καλογέρι - Cabernet Sauvignon

Έχουμε συνηθίσει το Cabernet Sauvignon σε πολύ πληθωρικές εκφράσεις που διακρίνονται για την δύναμη τους. Εδώ όμως προτείνουμε ένα κρασί που κερδίζει με την φρεσκάδα του και την εξωστρέφεια του, χωρίς όμως να χάνει την ποικιλιακή του ταυτότητα. Το φρούτο αγκαλιάζεται διακριτικά από τα στοιχεία της δρυός και είναι έτοιμο να αναμετρηθεί με οποιοδήποτε κρέας στα κάρβουνα.

Άγιος Χρόνος ερυθρός

Αγαπημένο και πολυβραβευμένο κρασί ! Το συγκλονιστικό πάντρεμα του Syrah με το Viognier συναγωνίζεται πολλά μεγάλα κρασιά του ίδιου στυλ από τον Βόρειο Ροδανό σε πολλαπλάσια τιμή. Ένταση φρούτου, πικάντικα στοιχεία, πολυπλοκότητα αλλά και κομψότητα. Απολαύστε το με ένα εκλεκτό φαγητό βασισμένο στο κόκκινο κρέας.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: