Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

4 ποικιλίες σε ροζ φόντο

4 ποικιλίες σε ροζ φόντο
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Το καλοκαίρι είναι εδώ και δεν έχω γράψει ακόμα κάτι για ροζέ κρασιά! Ήρθε η ώρα νομίζω! Αγαπάμε πολύ τα ροζέ κρασιά όλο τον χρόνο, όμως αν έπρεπε να βάψουμε τους μήνες του καλοκαιριού μόνο με ένα χρώμα, τότε αυτό μάλλον θα ήταν το ροζέ! Οι λόγοι πολλοί, θα τους αναφέρω επιγραμματικά γιατί τα έχουμε ξαναγράψει και είναι πια γνωστοί: ευχάριστα, δροσερά, ελκυστικά, αρωματικά, φρουτώδη, ευκολόπιοτα και food friendly!

Όλες οι ερυθρές ποικιλίες μπορούν να δώσουν ροζέ κρασιά. Άλλες χρησιμοποιούνται συχνότερα και άλλες λιγότερο συχνά. Αυτή την φορά θα αναζητήσουμε κρασιά από τους συνήθεις ύποπτους! Δηλαδή από τέσσερις ποικιλίες που τις βλέπουμε πολύ συχνά στην ετικέτα ενός ροζέ κρασιού, δύο Ελληνικές και δύο διεθνείς.

Αν ανατρέξουμε στον διεθνή αμπελώνα, η πρώτη ποικιλία που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για την παραγωγή ροζέ κρασιών είναι το Grenache και μετά ακολουθεί το Syrah. Μιλάμε σε αυτό το κείμενο για ‘ήσυχα’ ροζέ κρασιά, όχι αφρώδη δηλαδή γιατί στην περίπτωση των αφρωδών θα μονοπωλούσε το κείμενο μία ποικιλία μόνο, το Pinot Noir, άντε και το Pinot Meunier όταν φτάναμε στην Champagne. To μέτριο επίπεδο τανινών αλλά και ο ζουμερός φρουτώδης χαρακτήρας του Grenache το καθιστούν ιδανική ποικιλία για ροζέ κρασιά. Το αποδεικνύουν περίτρανα τα περίφημα ροζέ της Προβηγκίας, της περιοχής που έχει ταυτιστεί με αυτό το χρώμα κρασιού, στα οποία η ποικιλία έχει εξέχουσα θέση, αλλά και τα ροζέ κρασιά του Νότιου Ροδανού. Αν και υπάρχουν κάποια πολύ ωραία μονοποικιλιακά ροζέ Grenache όπως το Bandol Rose Domaine Ott, συνήθως το συναντάμε παρέα με άλλες ποικιλίες όπως το Syrah, το Mourvedre και το Cinsault. Τα Whispering Angel Rose, το Chene Bleu Rose, Miraval Rose και το UP Ultimate Provence είναι μόνο κάποια παραδείγματα. Το Grenache έχει εμπνεύσει πολλούς παραγωγούς και στην Ελλάδα, το συναντάμε έτσι πολύ συχνά σε μονοποικιλιακά ροζέ κρασιά όπως το Nico Lazaridi - Ροζέ, το Variete Λαλίκου και ο Φάρος αλλά και σε χαρμάνια κυρίως με το Syrah όπως στο Claudia Rose, το Κτήμα Αβαντίς - Ροζέ και το Delear. Στις ίδιες περιοχές σπουδαίο ρόλο έχει και το Syrah, όπως και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου με κάποια μονοποικιλιακά κρασιά όπως το Montes Cherub αλλά ακόμα περισσότερα χαρμάνια.

Στην Ελλάδα τώρα, αν γυρίσουμε πίσω 15 - 20 χρόνια θα δούμε ότι τα περισσότερα Ελληνικά ροζέ κρασιά, παράγονταν από διεθνείς ποικιλίες. Αν και στην χώρα μας συναντάμε το Grenache και το Syrah, αλλά και το Cabernet Sauvignon ή το Merlot (είναι λογικό αφού ο ελληνικός αμπελώνας τα προηγούμενα χρόνια είχε κατακλυστεί από διεθνείς ποικιλίες) σε πολλές ‘προσπάθειες’, τα ροζέ κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες αυξάνονται συνεχώς, ακολουθώντας την γενικότερη τάση προς τις αυτόχθονες ποικιλίες. Όλες οι Ελληνικές ερυθρές ποικιλίες αναμφισβήτητα μπορούν να δώσουν εξαιρετικά ροζέ κρασιά. Οι δύο όμως πιο δημοφιλείς ερυθρές ποικιλίες της χώρας, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο βρίσκονται πίσω από πολλά ροζέ κρασιά που ξεχωρίζουν. Πίσω από κρασιά που ταιριάζουν όχι μόνο με τα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, αλλά και με όλες τις διεθνείς κουζίνες όπως οι Ασιατικές.

Τι θέλουμε από μία ποικιλία για να δώσει ωραία κρασιά? Αρώματα φρούτων και λουλουδιών και υψηλή οξύτητα και αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει άφθονα το Ξινόμαυρο. Τα ροζέ Ξινόμαυρα από το Αμύνταιο (μπορούν να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Αμύνταιο), λόγω του ψυχρού κλίματος, βγάζουν ένα πολύ ωραίο δροσερό χαρακτήρα με αισθητή οξύτητα και αρώματα κερασιών, φράουλας και τριαντάφυλλου, ενώ αυτά από την Νάουσα εμφανίζουν εκτός από τα φρούτα και τα λουλούδια και φυτικές νότες. Το Κτήμα ΑΛΦΑ Ροζέ, οι Ακακίες και το L’ Esprit du Lac από το Αμύνταιο, το Αρβανιτίδη Ξινόμαυρο Ροζέ από την Θεσσαλονίκη και τα Rose de Xinomavro και Δίανθος από την Νάουσα είναι κάποια από τα μονοποικιλιακά ροζέ Ξινόμαυρα που σας συστήνουμε ανεπιφύλαχτα! Αν προτιμάτε τα blends του Ξινόμαυρού δοκιμάστε το Κτήμα Βογιατζή Ροζέ (με Μοσχόμαυρο) και το Απλά ροζέ (με Λημνιώνα και Μαυρούδι). Και αν θέλετε κάτι πολύ ιδιαίτερο, σας προτείνουμε την Ρόζα, μία ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο.

Η δεύτερη Ελληνική ποικιλία που την βλέπουμε συχνά σε ροζέ εκδοχή είναι το Αγιωργίτικο. Ο φιλικός χαρακτήρας του με τα κόκκινα φρούτα και τα γλυκά μπαχάρια σε συνδυασμό με την ζωηρή οξύτητα δίνουν υπέροχα ροζέ κρασιά όπως τα Αμπελώνας Παπαϊωάννου Ροζέ, τα 4-6h και 14-18h της Γαίας, ο Βυσσινόκηπος και ο Ορεινός 'Ηλιος Ροζέ από την περιοχή της Νεμέας, την πατρίδα της ποικιλίας. Το συναντάμε και αυτό σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες όπως το Syrah (Λαμπαδίας), αλλά και το Μοσχοφίλερο (Άκρες Σκούρα) ενώ έχει ταξιδέψει και εκτός Πελοποννήσου σε περιοχές όπως η Αττική και σε ροζέ κρασιά όπως το μονοποικιλιακό Αγιωργίτικο Ροζέ Μάρκου αλλά και το Granatus όπου το συναντάμε σε χαρμάνι με το Cabernet Sauvignon.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: