5 διεθνή λεύκα, χωρίς φελλό και έγνοιες

Λευκά κρασιά; Nαι, βεβαίως! Το καλοκαίρι, τα πιάτα του, και η ακρογιαλιά τα επιζητούν, έχουν και τη μέρα τους την 4η Αυγούστου και μπορεί,  δικαιολογημένα βεβαίως, να μην αποχωριζόμαστε τον τόπο μας αυτή την εποχή, αλλά τα ποτήρια μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα.

Το ερώτημα όμως είναι: γιατί το σημερινό θέμα είναι φιάλες χωρίς φελλό και ιδιαίτερα, χωρίς έγνοια. Η απάντηση βρίσκεται στο βιδωτό πώμα που σίγουρα είναι η πιο ξέγνοιαστη επιλογή για όλους.

Ο παραγωγός είναι βέβαιος ότι το κρασί του θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή όπως ακριβώς το προόριζε ο ίδιος. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος οξείδωσης και άλλων αλλοιώσεων που μπορεί να προκύψουν λόγω ελαττωματικού φυσικού φελλού και άλλων χαμηλότερης κατηγορίας πωμάτων όπως πλαστικού. Τα κρασιά θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους για μεγάλο διάστημα, ενώ η νεανικότητα αυτών που δεν χρειάζεται να παλαιώσουν παραμένει αναλλοίωτη.

Οι καταναλωτές, είμαστε και εμείς πιο σίγουροι για αυτό που αγοράζουμε, η φιάλη ανοίγει και κλείνει με ευκολία όπου και να είμαστε, χωρίς τον ενδεχόμενο “μπελά” του φελλού. Εάν υπάρχει επίσης σκοπός αποθήκευσης της φιάλης  μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε θέση και οποιοδήποτε ποσοστό υγρασίας, καθώς δεν υπάρχει φελλός για να ξεραθεί και να κινδυνεύσει το κρασί μας. Μια αποδεκτή θερμοκρασία είναι πάντα απαραίτητη γιατί όπως ζεσταινόμαστε εμείς, έτσι ζεσταίνεται και το σώμα της φιάλης.

Ας τα δούμε και στην πράξη:

 

Sauvignon Blanc Reserve – Villa Maria Estate

Όπως έχουμε ξαναπει, Sauvignon Blanc και καλοκαίρι πάνε χέρι χέρι. Η Νέα Ζηλανδία έχει χτίσει παγκόσμια φήμη με τα Sauvignon της και το κτήμα Villa Maria δημιουργεί ένα από αυτά. Ώριμο αλλά ταυτόχρονα φρέσκο και βοτανικό, σκάει από γκρέιπφρουτ, φρούτο του πάθους, φραγκοστάφυλο και άνηθο. Διαθέτει όλη την ισχύ των αρωμάτων που παρουσιάζει η ποικιλία αλλά και με ιδιαίτερη καθαρότητα. Βάλτε το δίπλα σε πιάτα αντίστοιχης φρεσκάδας και βοτανικότητας για τον πιο δροσερό συνδυασμό.

 

Grüner Veltliner Vogelsang – Weingut Bründlmayer

Πάμε στην πιο ψυχρή Αυστρία, όπου κυριαρχεί το γηγενές Gruner Veltliner. H φύση του είναι ελαφρώς πιπεράτη, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει αρωματικά μέσα σε άλλα. Διαθέτει τη φρεσκάδα μιας σπιτικής λεμονάδας με μέντα για έξτρα δροσιά, μία πρέζα ανθό αλατιού και ατσάλινα τραγανή οξύτητα που γεμίζει το στόμα. Αστράφτει δίπλα σε ένα σνίτσελ χοιρινού ή κοτόπουλου αλλά και στα δικά μας τηγανητά ψαράκια.

 

Viognier – Fairview Cellars

Το Viognier θα λέγαμε ότι δημιουργεί comfort wines. Aυτά έχουν συνήθως μαλακή οξύτητα, μελένια αρώματα ώριμων φρούτων, λευκών ανθών και αλκοόλ προς το υψηλό. Στη Ν. Αφρική το οινοποιείο Fairview δημιουργεί ένα Viognier που διατηρεί τα χαρακτηριστικά του, αλλά και τα εκφράζει ντελικάτα. Βερίκοκο, ζουμερό ροδάκινο και αγιόκλημα κατακλύζουν το στόμα, με μία όμως σπιρτάδα τσακμακιού, καλοδιατηρημένη οξύτητα, και αποδεκτό για την εποχή αλκοόλ. Είναι έτοιμο να συνοδεύσει κάθε πουλερικό σε όποιο σκεύος και αν έχει μαγειρευτεί.

 

Lodge Hill Riesling – Jim Barry Wines

Το γερμανικό Riesling έχει βρει σπίτι στην Clare Valley της Αυστραλίας και ο Jim Barry το παίρνει στα χέρια του για να δημιουργήσει κρασιά που αποτελούν σημείο αναφοράς για την ποικιλία. Η Μυρωδάτη ορυκτότητα χάρη στα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας κερδίζει τις μύτες των φίλων του Riesling αλλά και τις εντυπώσεις της πρώτης γνωριμίας. Δεν μένουμε όμως εκεί. Διακρίνουμε εύκολα, λάιμ, μήλο και φρεσκοκομμένο τζίντζερ  που γαργαλάνε για ώρα τον ουρανίσκο μας. Ψάρια που έχουν γίνει στα κάρβουνα ή έχουν καπνιστεί, μόλις βρήκαν το δάσκαλό τους.

 

Wild Sauvignon Blanc – Greywacke-Kevin Judd

Ολοκληρώνουμε με ένα ακόμη Sauvignon Blanc πέρα από τα συνηθισμένα. Η ζύμωση του γεμάτου χαρακτήρα χυμού γίνεται αυθόρμητα σε δρύινα βαρέλια ενώ και ύστερα ακολουθεί ανάδευση των οινολασπών του και παραμονή σε αυτές για 5 μήνες. Ο ποικιλιακός χαρακτήρας παραμένει ισχυρός με ένα πλήθος από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή αλλά και συμπληρώνεται από μία νότα γλυκιάς βανίλιας, καπνού αλλά και των κρεμώδων, ζυμένιων αρωμάτων. Για ειδυλλιακά καλοκαιρινά ταίριασμα θα το έβαζα δίπλα σε έναν “σπεσιαλ” γαύρο φούρνου αλλά και με άλλα ψάρια, ψημένα ή ωμά με συνοδεία από σάλτσες εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων.

 

Στην υγειά μας!

Μοιραστείτε το άρθρο: