5 ερυθρά + 2 εναλλακτικές για την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης

5 ερυθρά + 2 εναλλακτικές για την κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Η Τσικνοπέμπτη είναι μία από τις πιο αγαπημένες ‘μέρες’ του έτους! Και φέτος η επιλογή του σπιτιού για την ‘γιορτάσουμε’ είναι μονόδρομος. Υποψιάζομαι ότι όλοι θα παίζουμε κρυφτούλι σαν τα μικρά παιδιά, για να βρεθούμε σε μία μικρή παρέα και να τσουγκρίσουμε ένα ποτήρι κρασί πάνω από την φωτιά! Οι ψησταριές στα μπαλκόνια, οι φούρνοι αλλά και τα delivery με τις σούβλες θα έχουν την τιμητική τους! Το μόνο σίγουρο είναι το σύννεφο της ‘τσίκνας’ θα κατακλύσει από νωρίς την ατμόσφαιρα. Το τραπέζι θα γεμίσει με μπόλικα κρεατικά, πατάτες τηγανητές, αλοιφές όπως το τζατζίκι και οι τυροσαλάτες, σαλατούλες για να γλιστράει το κρέας, πιτούλες και φυσικά εκλεκτό κρασί!

Για όλα αυτά τα εδέσματα θα πρέπει να φροντίσετε εσείς! Για το κρασί είμαστε εμείς εδώ και θα σας προτείνουμε τα καλύτερα! 5 ερυθρά, γιατί αυτή η μέρα είναι ‘κόκκινη’ στο κρασί αλλά και δύο ακόμα ‘χρωματικές’ εναλλακτικές που ταιριάζουν στην κρεατοφαγία.

Ένα ελαφρύ κόκκινο - Ιδέα Νεμέα

Τα κρασί ρέει άφθονο στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και ένα φρέσκο, ελαφρύ και φρουτένιο ερυθρό ταιριάζει πολύ για αυτή την περίσταση. Θα το απολαύσουν τόσο όσοι αγαπούν τα ερυθρά κρασιά όσο και αυτοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την ‘στυφάδα’ που προκαλούν οι τανίνες. Αυτό το Αγιωργίτικο με την πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας που δεν θα χρειαστεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα ταιριάξει ωραία με σουβλάκια, με λουκάνικα, με κοντοσούβλι αλλά και με κοτόπουλο για όσους επιλέξουν να φάνε πιο υγιεινά.

Ένα ‘πασπαρτού’ κόκκινο - Καλογέρι Cabernet Sauvignon

Ένα ερυθρό που να συνδυάζει την δομή ενός στιβαρού κρασιού με την τσαχπινιά ενός ευκολόπιοτου και φρουτώδους κρασιού, είναι ιδανικό για αυτό το τραπέζι που θα γεμίσει με πολλά διαφορετικά είδη κρέατος. Οι αισθητές αλλά ταυτόχρονα ευγενικές τανίνες, η ένταση του φρούτου αλλά και τα στοιχεία του βαρελιού θα συνδυαστούν το ίδιο όμορφα τόσο με χοιρινές μπριζόλες ή πανσέτες, όσο με μπιφτέκια και κεμπάπ αλλά και με ένα t-bone.

Ένα ‘διεθνές’ κόκκινο - Chateau Belle Coline

Μπορεί αυτό το έθιμο να είναι καθαρά ελληνικό, όμως τίποτα δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε τα κρέατα μας με ένα υπέροχο κρασί από την Γαλλία και να ταξιδέψουμε νοερά μέχρι εκεί! Είναι άλλωστε τόσο πολύπλευρο αυτό το Merlot που θα δέσει με όλα τα είδη κρεατικών, από το ελαφρύ κοτόπουλο μέχρι το πιο πλούσιο και λιπαρό κόκκινο κρέας που θα επιλέξουμε και με όποιο τρόπο και αν τα ψήσουμε.

Ένα πληθωρικό κόκκινο - Vriniotis Syrah Wild Fermentation

Ίσως αν η παρέα μας ήταν πιο μεγάλη να μην πηγαίναμε εύκολα στην επιλογή ενός κρασιού στην κατηγορία 40+ €. Τώρα όμως που θα είμαστε λίγοι και καλοί, μας αξίζει ένα σούπερ πληθωρικό και μπαχαρένιο Syrah που θα απογειώσει τα πιο

πλούσια και πιο λιπαρά ψητά μας όπως το μοσχάρι, τα χωριάτικα λουκάνικα, το αρνάκι αλλά και τη προβατίνα που ‘παίζει’ πολύ τον τελευταίο καιρό.

Ένα magnum κόκκινο - Μαύρο εις τον Κύβο Magnum

Αν δεν ανοίξουμε αυτή την ημέρα μία magnum φιάλη πότε θα το κάνουμε? Η τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ποσότητας και στο φαγητό και στο κρασί. Εμείς θα βάλουμε στην εξίσωση και τον παράγοντα της ποιότητας και θα προτείνουμε ένα νόστιμο και πλούσιο ερυθρό κρασί με πολύ καλή τιμή για να στολίσει το τραπέζι και να συνοδεύσει όλα τα κρέατα αλλά και τα ορεκτικά όπως τα τυριά και τα αλλαντικά.

Μία Ρετσίνα / Ρητινίτης Nobilis

Γιατί να μην απολαύσουμε σε ένα τέτοιο τραπέζι ένα παραδοσιακό κρασί που τα τελευταία χρόνια μας δείχνει συνεχώς το καλό του πρόσωπο? Η ένταση των αρωμάτων της ρετσίνας που συνδυάζονται υποδειγματικά με αυτά των φρούτων μέσα στην φιάλη αυτού του κρασιού είναι σίγουρο ότι θα τα βγάλουν πέρα με την ‘τσίκνα’ από κρέατα όπως το αρνί και το χοιρινό.

Ένα orange / Κτήμα Μπριντζίκη Esperos

Αν κάποιος δεν θέλει να πιεί ερυθρό κρασί αλλά άλλο χρώμα που ωστόσο να έχει την δομή για να σταθεί δίπλα σε κρεατοφαγικά τραπέζια τότε η ιδανική επιλογή είναι τα ‘orange’ κρασιά. Και αυτό γιατί κατά την διαδικασία της οινοποίησης ο χυμός των σταφυλιών μένει σε επαφή με τις φλούδες και τα κοτσάνια και εμπλουτίζεται με τανίνες, τα συστατικά που φέρνουν κοντά τα κρασιά με τις πρωτεΐνες του κρέατος. Αυτό το Ασύρτικο από το Κτήμα Μπριντζίκη, που επιπλέον έχει παραχθεί χωρίς την προσθήκη θειώδους, θα δέσει πολύ ωραία με όλα τα ψητά φαγητά και ιδιαίτερα με τις χοιρινές μπριζόλες, τις πανσέτες αλλά και τα παϊδάκι



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: