5 must try ταιριάσματα για τον Οκτώβρη!

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχει ακόμα καλοκαίρι, όμως ο Οκτώβρης έχει ήδη μπει και το φθινόπωρο δεν θα αργήσει να φανερώσει τα χαρακτηριστικά του. Στους πάγκους της λαϊκής πάντως έχουν ήδη εμφανιστεί τα ‘φρέσκα’ της εποχής όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα κάστανα, τα ρόδια, τα μπρόκολα, τα πράσα και τα παντζάρια. Πρώτες ύλες που θα μπουν στην κουζίνα μας για να δημιουργηθούν νόστιμα πιάτα, τα οποία εμείς οι οινόφιλοι θα τα απολαύσουμε με ταιριαστά κρασιά. Πάμε λοιπόν να δούμε 5 γευστικούς ‘εποχιακούς’ συνδυασμούς που προτείνω να βρεθούν στο τραπέζι του Οκτωβρίου.

 

 

Πρασοτηγανιά & Sauvignon Blanc

Χοιρινό μαγειρεμένο στο τηγάνι με πράσα που είναι στην ‘εποχή τους’. Ένα νόστιμο και ‘μερακλίδικο’ πιάτο, με το πράσο να δίνει στο πιάτο κάποια γλυκά στοιχεία και ωραία φυτικότητα ενώ το χοιρινό και το τηγάνισμα να ανεβάζουν τα επίπεδα της λιπαρότητας και του πλούτου. Και εδώ έρχεται το Sauvignon Blanc να απαλύνει την λιπαρότητα με την ζωηρή του οξύτητα και να αγκαλιάσει τα φυτικά στοιχεία του πράσου. Είτε διαλέξουμε μία έκφραση δεξαμενής, είτε ένα κρασί που έχει περάσει από βαρέλια, θα σταθεί υπέροχα δίπλα σε αυτή την τηγανιά. Είναι δοκιμασμένο. Προτάσεις: Σπάνιες Γαίες, "Cara", Κτήμα Αβαντίς - Sauvignon Blanc, ΕΡΓΟ Λαντίδη Λευκό

 

 

Ψαρόσουπα & Ροδίτης

Την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, έχει 30 βαθμούς έξω, όμως όσο καλός και αν είναι ο ‘καιρός΄ μαζί μας, το καλοκαίρι δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμα. Κάποια στιγμή θα πέσουν οι θερμοκρασίες και οι σούπες που τις έχουμε αποχωριστεί τόσους μήνες θα μοιάζουν ιδανική πρόταση για το τραπέζι μας! Και επειδή μας αρέσει το ψάρι θα ξεκινήσουμε με μια ψαρόσουπα που ‘τραβιέται’ και με μέτριες θερμοκρασίες. Τις ψαρόσουπες στην Ελλάδα τις μαγειρεύουμε συνήθως λευκές, με λαχανικά όπως το σέλινο, το καρότο, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και η πατάτα. Ο πιο επιτυχημένος συνδυασμός που έχω δοκιμάσει με ψαρόσουπα είναι αυτός του Ροδίτη, είτε μιλάμε για μία κακαβιά με πιο μικρά ψάρια είτε για κάποιο πιο μεγάλο και λιπαρό ψάρι. Η αισθητή οξύτητα του Ροδίτη μαζί με το λεμονάτο προφίλ, τα μέτριας έντασης αρώματα και το μέτριο σώμα ταιριάζει πολύ με την λεπτότητα της ψαρόσουπας. Προτάσεις: Τετράμυθος Λευκό, Φολόη, Icon R, Ροδίτης Nature

 

 

Χοιρινό με κυδώνια και κάστανα & Αγιωργίτικο

Μπορεί να μοιάζει με γιορτινή συνταγή, όμως θα μπορούσε να είναι και το τέλειο κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια. Άλλωστε και τα κυδώνια και τα κάστανα αυτόν τον μήνα αφθονούν. Αν και οι παραλλαγές μιας τέτοιας συνταγής είναι πολλές, εκτός από τα βασικά υλικά συνήθως εμπλουτίζεται με γλυκά μπαχαρικά, κρεμμύδι, κρασί και ίσως ντομάτα. Είναι ένα πλούσιο και έντονα αρωματικό πιάτο που θέλει ένα κόκκινο κρασί με φρουτώδες και μπαχαρένιο προφίλ, μαλακές τανίνες και οξύτητα. Το Αγιωργίτικο και ιδίως αυτά που έχουν ωριμάσει κάποιους μήνες σε δρύινα βαρέλια έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και ταιριάζουν γάντι! Προτάσεις: Κτήμα Λαντίδη Νεμέα, Κτήμα Σπυροπούλου Νεμέα, Κτήμα Παπαϊωάννου Νεμέα Ερυθρός

 

 

Ριζότο με παντζάρια & Pinot Noir

Αν και έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε τα παντζάρια σε κάποια σαλάτα, αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό μπορεί να είναι το βασικό υλικό για ένα λαχταριστό ριζότο. Ένας κλασικός συνδυασμός των ζεστών πιάτων που πρωταγωνιστεί το παντζάρι είναι το Pinot Noir, καθώς και ο γήινος χαρακτήρας και το χρώμα του ταιριάζει πολύ! Βρείτε λοιπόν συνταγές για ριζότο, διαλέξτε και ένα ωραίο Pinot Noir από τον παγκόσμιο ή τον ελληνικό αμπελώνα και απολαύστε! Προτάσεις: Κτήμα Δύο Φίλοι Pinot Noir, Santa Rita Hills Pinot Noir, Cote de Beaune

 

 

Μηλόπιτα & γλυκιά Μαλαγουζιά

Να βάλουμε και ένα γλυκό στο μενού! Έχετε δοκιμάσει μηλόπιτα με μπόλικα κανελογαρίφαλα με γλυκό κρασί βασισμένο στην Μαλαγουζιά; Αν όχι βάλτε στο πρόγραμμα! Άλλωστε αν δεν φτιάξουμε μηλόπιτα τώρα που τα μήλα είναι στον ‘καιρό’ τους πότε θα φτιάξουμε; Το προφίλ της γλυκιάς Μαλαγουζιάς με τα μέλια, τα ώριμα φρούτα και τα γλυκά μπαχαρικά θα δέσει γάντι με αυτό το ‘μηλογλυκό’! Προτάσεις: Χρυσογέρακας, Ευχές... Ερατεινές – Γλυκύς, Melias

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: