Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

5 ‘περίεργα’ αρώματα που ομορφαίνουν το κρασί!

5 ‘περίεργα’ αρώματα που ομορφαίνουν το κρασί!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αν σας σας πούμε ότι ένα κρασί που μυρίζει κηροζίνη είναι καλό θα μας πιστέψετε? Ότι ένα κρασί που μυρίζει δέρμα έχει εξελιχθεί όμορφα στον χρόνο? Όπως συχνά τονίζουμε, η εμπειρία του καθενός με το κρασί είναι διαφορετική και αυτό που μυρίζει ή γεύεται κάποιος δεν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που μυρίζει ο διπλανός. Κάθε κρασί έχει διαφορετικά αρώματα και γεύσεις και διαφορετικές εντάσεις και φυσικά ο κάθε ουρανίσκος τα αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν δεκάδες αρώματα που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα κρασί. Τα πιο συχνά είναι τα αρώματα φρούτων, αφού άλλωστε το κρασί προέρχεται από ένα φρούτο. Όσο πιο πολλά αρώματα μυρίζει ένα κρασί τόσο το καλύτερο. Και το ένα αναδεικνύει το άλλο.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα αρώματα μπορεί να εντοπίσουμε και αρώματα που από μόνα τους ίσως να μην είναι πολύ ευχάριστα. Όταν όμως τα συναντάμε μέσα σε ένα κρασί σε συνδυασμό με άλλα αρώματα βοηθούν και αυτά να έχουμε ένα πολύ ωραίο σύνολο. Θα μιλήσουμε για 5 από αυτά τα αρώματα που αν ακούσουμε κάποιον να λέει ότι τα εντοπίζει στο κρασί να αναρωτηθούμε αν είναι καλό το κρασί ή όχι! 5 αρώματα που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα στοιχεία του κρασιού συμβάλλουν στην πολυπλοκότητα.

Κηροζίνη

Η κηροζίνη, κάτι δηλαδή που μυρίζει σαν πετρέλαιο είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα ‘περίεργα’ αρώματα. Στις περιγραφές μπορεί να κρύβεται κάτω από τις λέξεις ‘ορυκτότητα’ ή ‘γήινο’, ώστε να μην ‘τρομάξει’ ο καταναλωτής παρόλο που είναι επιθυμητό. Γιατί να θέλουμε να πιούμε ένα κρασί που μυρίζει εκτός όλων των άλλων κηροζίνη? Γιατί όταν είναι ωραία ενσωματωμένο μέσα στο κρασί προσδίδει πολυπλοκότητα! Γιατί μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει εξελιχθεί πολύ όμορφα στην φιάλη. Αυτό το άρωμα το συναντάμε περισσότερο σε λευκά κρασιά. Τα ώριμα Riesling από χώρες όπως η Γερμανία (Riesling-Scharzhof Egon Muller Riesling), η Αυστρία (Riesling Steinmassel) και η Αυστραλία (Pewsey Vale Riesling, The Contours Eden Valley, Julius) εμφανίζουν πολύ συχνά αυτόν ‘πετρόλ’ χαρακτήρα και είναι ένα στοιχείο ποιότητας.

Δέρμα

Αν ένα πολύ φρέσκο ερυθρό κρασί ή ένα λευκό κρασί μυρίζει δέρμα τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ελάττωμα. Αν όμως μιλάμε για ένα παλαιωμένο κρασί, τότε το άρωμα του δέρματος ανάμεσα σε όλα τα άλλα, δείχνει ότι έχει εξελιχθεί όμορφα στον χρόνο, καθώς τα αρώματα δερμάτος εμφανίζονται με την παλαίωση. Κρασιά από ποικιλίες όπως το Pinot Noir (Nuits Saint George, Drouhin), το Pinotage (Escapades - Pinotage) το Cabernet Sauvignon (Anny's Animus Cabernet Sauvignon) είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν αρώματα δέρματος όσο ωριμάζουν.

Καπνός

Ο καπνός, που πολλές φορές θυμίζει κουτί από τσιγάρα ή φύλλα καπνού , είναι ένα άρωμα που το βρίσκουμε κυρίως στα κόκκινα κρασιά και πολύ περισσότερο σε ώριμα κρασιά. Είναι χαρακτηριστικό κάποιων σταφυλιών σε συγκεκριμένες περιοχές όπως το Cabernet Sauvignon αλλά μπορεί να προέρχεται και από την ωρίμαση σε ξύλο. Αν δεν κυριαρχεί στο άρωμα και στην γεύση του κρασιού, είναι επιθυμητό και συνδεδεμένο με σπουδαία κρασιά. Το εντοπίζουμε συχνά σε ερυθρά κρασιά από το Μπορντώ (Chateau Margaux) αλλά και στα Barolo (Barolo, Bava) και τα Brunello (Brunello di Montalcino - Casanova di Neri).

Cat’s pea

Η μετάφραση εδώ είναι ‘κάτουρο γάτας’ και υπάρχει ποικιλία που δίνει κρασιά που μπορούν να μυρίζουν έτσι! Και δεν μιλάμε για καμία άγνωστη ποικιλία, μιλάμε για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες, το Sauvignon Blanc. Την πρώτη φορά που άκουσα για το cat’ pea απόρησα! Δεν ήξερα καν πως είναι αυτή η μυρωδιά οπότε και να υπήρχε στο κρασί δεν θα μπορούσα να την προσδιορίσω. Υπήρχε όμως κάτι σε μερικά Sauvignon που δεν μου θύμιζε κανένα άρωμα και ενώ δεν παρέπεμπε σε κάποιο πολύ ευχάριστο άρωμα όπως ένα φρούτο ή ένα λουλούδι, ωστόσο έδενε πολύ όμορφα με το κρασί. Αναγκάστηκα λοιπόν να πάω να μυρίσω μία άμμο από γάτα! Και ναι, αυτό που δεν μπορούσα να προσδιορίσω έμοιαζε με την μυρωδιά της άμμου. Μην φανταστείτε ότι είναι πολύ έντονο το άρωμα, θέλει πολύ εξάσκηση για να το εντοπίσει κανείς και να το ξεχωρίσει από τα άλλα αρώματα, που για το Sauvignon δεν είναι και λίγα!

Γρασίδι

Αφού μιλάμε για Sauvignon Blanc πρέπει να σταθούμε και στο γρασίδι και μάλιστα στο φρεσκοκομένο γρασίδι που μυρίζουν πολλά κρασιά από αυτή την ποικιλία! Το κατατάσσουμε στην γενική κατηγορία των ‘φυτικών’ αρωμάτων για τα οποία χαρακτηρίζεται το σταφύλι. Φανταστείτε ένα κρασί να μυρίζει μόνο γρασίδι! Φανταστείτε επίσης ένα κρασί να μυρίζει μόνο cat’s pea και φρεσκοκομμένο γρασίδι! Μπορεί να ακούγεται ‘κάπως’ αλλά υπάρχει κανείς που να μπορεί να αντισταθεί σε ένα μπουκάλι Sauvignon από τον Λίγηρα (Serge Dagueneau - Pouilly Fume, Domaine Jean-Paul Balland Sancerre) ή από την Νέα Ζηλανδία (Cloudy Bay - Sauvignon Blanc)? Και όμως και το γρασίδι και το cat’ pea είναι πολύ συνηθισμένα σε αυτά τα κρασιά που προκαλούν παραλήρημα σε όλους τους οινόφιλους. Και αυτό γιατί συνυπάρχουν με τα έντονα φρουτώδη αρώματα που παραπέμπουν σε εσπεριδοειδή και άλλοτε σε τροπικά φρούτα, αλλά και τα ανθικά στοιχεία.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: