7 Ελληνικά ερυθρά που παλαιώνουν, σε τιμή κάτω των 25€

Υπάρχουν πολλά Ελληνικά ερυθρά κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν για αρκετά χρόνια; H δική μου απάντηση είναι σίγουρα ναι! Πρέπει να δώσουμε μία περιουσία για να αγοράσουμε ένα κρασί που παλαιώνει; Όχι! Μπορούμε να βρούμε κρασιά που έχουν την δυνατότητα να παλαιώσουν για πολλά χρόνια, χωρίς να πρέπει να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Παρακάτω σας προτείνω 7 κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 25€ και εκτιμώ ότι μπορούν να παλαιώσουν για τουλάχιστον 15 χρόνια από τον τρύγο τους. Είναι όλα κρασιά που τα έχω δοκιμάσει αρκετές φορές με τουλάχιστον 15 χρόνια στην πλάτη τους και έχω ενθουσιαστεί!

 

Γιορτές έρχονται άλλωστε! Υπάρχει καλύτερο δώρο, για τον αγαπημένο μας, για τον φίλο, για τον συγγενή, για τον συνεργάτη, για το αφεντικό από ένα ερυθρό κρασί για να εμπλουτίσει την κάβα του; Ίσως όχι! Θα μου πείτε βέβαια, γιατί μας προτείνεις κρασιά που πρέπει να περιμένουμε 10 και 15 χρόνια για να τα πιούμε! Σας προτείνω κρασιά που μπορείτε να τα πιείτε τώρα, αλλά θα τα ευχαριστηθείτε πολύ και μετά από 10 – 20 χρόνια αν σας αρέσουν τα ώριμα αρώματα και γεύσεις.

 

Κτήμα Κατσαρού

To Κτήμα Κατσαρού, ένας ωραίος συνδυασμός τους Cabernet Sauvignon με το Merlot κυκλοφόρησε στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και είναι σταθερά όλα αυτά τα χρόνια ένα από τα ερυθρά κρασιά που αξίζει να μείνουν στο κελάρι μας. Πάντα στις εκθέσεις ο Ευριπίδης Κατσαρός κρύβει παλαιωμένα διαμαντάκια που εντυπωσιάζουν. Η ποιο πρόσφατη φορά που δοκίμασα ‘παλιά’ εσοδεία ήταν πριν λίγες ημέρες στην έκθεση «μεγάλα κόκκινα κρασιά» όπου η χρονιά του 2001 ήταν εκπληκτική! Μιλάμε για 21 ετών κρασί με απίστευτη φρεσκάδα και βάθος φρούτου. Η τρέχουσα χρονιά είναι του 2018 και δείχνει να έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί ωραία στον χρόνο.

 

Grande Reserve Μπουτάρη

Το να γράψω ότι τα κρασιά από Ξινόμαυρο παλαιώνουν είναι μάλλον περιττό! Όπως επίσης και ότι τα Ξινόμαυρα του Μπουτάρη παλαιώνουν. Ίσως όμως να πρέπει να τονίσω ότι η Νάουσα Grande Reserve Μπουτάρη μπορεί να παλαιώσει όχι μόνο για 10 και για 20 χρόνια αλλά και για 30 και 40! Και ίσως παραπάνω. Μόνο μέσα στον Νοέμβριο έτυχε να δοκιμάσω τρία κρασιά με παραπάνω από 20 -30 χρόνια παλαίωση, από τις εσοδείες του 1989, του 1996 και του 2000 με το 1989 να κλέβει πραγματικά την παράσταση, να ακολουθεί το 1996 ενώ το 2000 να δείχνει ότι έχει και άλλο δρόμο μπροστά του. Με λιγότερα από 17 ευρώ μπορούμε να έχουμε ένα κρασί στην κάβα μας για δεκαετίες.

 

Μέγα Σπήλαιο ερυθρό

Πάλι στα φετινά μεγάλα κόκκινα κρασιά δοκίμασα μια mini κάθετη από τις χρονιές τους 2007, του 2006, του 2005 αλλά και την τρέχουσα χρονιά και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να επενδύσετε σε αυτό τον υπέροχο συνδυασμό του Μαύρου Καλαβρυτινού και της Μαυροδάφνης. Είναι ένα κρασί που προέρχεται από τους επιβλητικούς αμπελώνες του Μεγάλου Σπηλαίου στο μαγευτικό terroir της ορεινής Αιγιαλείας. Στα πλεονεκτήματα του και η πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας!

 

Κτήμα Παπαϊωάννου Παλαιά Κλήματα

Πρόσφατα ανακαλύψαμε σε μία κάβα φίλων δύο φιάλες αυτού του εξαιρετικού Αγιωργίτικου, από το πιο ιστορικό οινοποιείο της Νεμέας, από τις χρονιές του 2003 και του 2006 και φυσικά, τις ανοίξαμε, τις μεταγγίσαμε, περιμέναμε μισή ώρα και ήρθαν στα ποτήρια μας δύο εκπληκτικά κρασιά! Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι οι καλές εκφράσεις του Αγιωργίτικου μπορούν να παλαιώσουν. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά! Ακόμα και αυτές που οι τιμές τους βρίσκονται σε προσιτά επίπεδα όπως αυτό! Η τρέχουσα χρονιά αυτού του κρασιού είναι το 2015, με ήδη 7 χρόνια στην πλάτη δηλαδή! Αφήστε το άλλα 10 τουλάχιστον αν έχετε την υπομονή.

 

Αϊδαρίνης - Γουμένισσα Ϊ 

Η Γουμένισσα είναι μία από τις ζώνες ΠΟΠ του Ξινόμαυρου όπου συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 20% η ποικιλία Νεγκόσκα. Εδώ έχουμε μία πολύ χαρακτηριστική έκφραση Γουμένισσας όπου το Ξινόμαυρο δίνει το νεύρο και τον τανικό πλούτο του και η Νεγκόσκα ενισχύει το αρωματικό δυναμικό, έτσι έχουμε ένα κρασί με στιβαρή δομή που μπορεί να πάει πολύ μακριά στον χρόνο. Το δοκίμασα πέρυσι τέτοια εποχή με 16 χρόνια στην πλάτη του και ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 

Ράμνιστα, Κυρ Γιάννη

Και 3ο Ξινόμαυρο στην λίστα; Ναι και θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αφού μιλάμε για την ποικιλία που έχει ταυτιστεί με την παλαίωση. Όμως οι ίδιοι λόγοι που της χαρίζουν την δυνατότητα για παλαίωση (τανική δομή – οξύτητα) δεν την κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό, έτσι οι τιμές δεν έχουν ακόμα εκτοξευθεί! Οπότε μπορούμε ακόμα να επενδύουμε σε κρασιά όπως η Ράμνιστα που την έχουμε δοκιμάσει ακόμα και στα 30 χρόνια της (στις χρονιές του 1999 - 2001) και είναι εντυπωσιακή!

 

Αυλοτόπι, Κτήμα Τσέλεπου

Ένα διαχρονικό Cabernet Sauvignon από την Αρκαδία που έχει άνετα την 20ετία στο τσεπάκι του. Το έχω δοκιμάσει με 20 χρόνια στην πλάτη του, δοκίμασα και στα μεγάλα κόκκινα την εσοδεία του 2006 (16 χρόνια) και ήταν αρκετά φρέσκο και ζωηρό ακόμα! Και σίγουρα η χρονιά του 2018 έχει την στιβαρή δομή που χρειαζόμαστε για να το αφήσουμε στην κάβα και να μας ανταμείψει για την υπομονή μας.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: