8 blends για την απόλυτη κρεατοφαγία της Τσικνοπέμπτης

Πλησιάζει η πιο αγαπημένη Πέμπτη των Ελλήνων, αυτή που τσικνίζουμε γύρω από ένα τραπέζι με φίλους και συγγενείς, πολύ φαγητό και καλό κρασί. Το κρέας, σε όλες του τις μορφές, είναι σίγουρα ο πρωταγωνιστής, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο έχει και το κρασί που θα στολίσει το τραπέζι για να περάσουμε αξέχαστα! Είναι κάποιος που θα ψήσει μόνο ένα είδος κρέατος; Δεν νομίζω! Θα υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι. Έτσι και στην περίπτωση του κρασιού το ενδιαφέρον μας δεν θα μονοπωλήσει ένα σταφύλι. Θα πάμε σε αρκετά κρασιά και σε blends διαφορετικών ποικιλιών για αυτή την τσικνοπέμπτη!

 

Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε κρασιά σε διάσημες (για την ανάμιξη ποικιλίων) περιοχές του παγκόσμιου αμπελώνα, όπως το Bordeaux ή το Chateauneuf du Pape, αλλά για αυτή την ημέρα’ που ‘φωνάζει’ Ελλάδα, θα παραμείνουμε στον Ελληνικό αμπελώνα και θα ψάξουμε κρασιά που ταιριάζουν στην απόλυτη κρεατοφαγία!

 

Syrah, Κοτσιφάλι /  Scalarea Ερυθρό

To Syrah είναι η πιο δημοφιλής διεθνή ποικιλία της Κρήτης ή οποία πολύ συχνά αναμιγνύεται με τις γηγενείς δίνοντας όμορφα κρασιά όπως αυτό το χαρμάνι με το Κοτσιφάλι. Φρουτώδες, ώριμο και πικάντικο το κρασί θα συνοδεύσει υπέροχα όλα τα κρεατικά, όπως κοντοσούβλι, πανσέτες, σουβλάκια, λουκάνικα και μοσχαρίσιες μπριζόλες. Ακόμα και πικαντικές εκδοχές όπως κεμπάπ και σουτζούκια.

 

Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό / Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ερυθρό

Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρμάνι δύο χαρισματικών αυτόχθονων ποικιλίων που κατάγονται από την περιοχή την Αχαΐας. Η Μαυροδάφνη συναντά το Μαύρο Καλαβρυτινό στον πανέμορφο αμπελώνα του Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα και μας δίνουν ένα πολύπλοκο κρασί με συμπυκνωμένο φρούτο, βότανα, μπαχαρικά και βελούδινες τανίνες. Θα ταιριάξει και με κόκκινα αλλά και με λευκά κρέατα όπως οι χοιρινές μπριζόλες. Αν έχετε vegan στην παρέα μπορεί να σταθεί και δίπλα σε μανιτάρια ή μελιτζάνες ψητές.

 

Ξινόμαυρο, Merlot, Syrah / Κτήμα Κυρ Γιάννη The Fallen OAK

Μπορεί το Ξινόμαυρο να είναι μια ‘δύστροπη’ ποικιλία, όταν όμως βρίσκει ωραία παρέα, γίνεται πολύ εξωστρεφές και ανεβάζει σε όλους εμάς την διάθεση. Εδώ συναντάει το Merlot και το Syrah σε ένα κρασί με ωραία φρουτένια αρώματα, σχετικά μαλακές τανίνες και μπαχαρένια επίγευση που θα ταιριάξει με παϊδάκια στην σχάρα ή αρνάκι στην σούβλα, πανσέτα, λουκάνικα χωριάτικα και κεμπάπ

 

Cabernet Sauvignon, Merlot / Κίκονες Ιππέας

Οι δύο κλασικές ποικιλίες του Μπορντώ, το Cabernet Sauvignon και το Merlot σε μία πληθωρική αλλά ταυτόχρονα κομψή έκφραση από την Θράκη. Η τανική του δομή, τo ζωηρό φρούτο αλλά και τα στοιχεία της δρυός, που παραπέμπουν σε καπνό, θα δέσουν με τον καπνό από το ψήσιμο, την πρωτεΐνη και το λίπος των κρεατικών. Είτε χοιρινό, είτε μοσχάρι, είτε αρνάκι διαλέξετε θα δέσει εξαιρετικά!

 

Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο  / Άρωμα Λόφου Ερυθρό 

Το  Cabernet Sauvignon εδώ παντρεύεται με το Αγιωργίτικο (ένα πολύ δημοφιλές χαρμάνι της Πελοπόννησου), σε μία πολύ value for money εκδοχή ερυθρού κρασιού, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Οι μαλακές τανίνες, το ζωηρό φρούτο και η δροσερή οξύτητα θα σταθούν καλά δίπλα σε σουβλάκια, πανσέτες, παϊδάκια, λουκάνικα και κοτόπουλο στα κάρβουνα.

 

Refosco, Μαυροδάφνη  / Κτήμα Μερκούρη Ερυθρός

Ένα μοναδικό blend αλλά ταυτόχρονα και τόσο κλασικό κρασί! Το Refosco είναι μία Ιταλική ποικιλία που καλλιεργείται εδώ και δεκάδες χρόνια με μεγάλη επιτυχία στην Ηλεία από το Κτήμα Μερκούρη. Έχει ταυτιστεί με την περιοχή, τόσο που τοπικά καλείται ‘μερκουρείκο’. Το Refosco λοιπόν αναμιγνύεται πολύ ωραία με την Μαυροδάφνη δίνοντας ένα ζουμερό και πληθωρικό κρασί με πλούσιες αλλά φίνες τανίνες και πικάντικη γεύση που ταιριάζει ιδανικά σε ένα τραπέζι με κόκκινα, λιπαρά κρέατα.

 

Petit Verdot, Tannat, Αγιωργίτικο  / Σπάνιες Γαίες, "Γαλάρι"

Ακόμα ένα, κυριολεκτικά, μοναδικό χαρμάνι!! Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο κρασί ‘παγκοσμίως’ που να παντρεύει το Tannat, το Petit Verdot και το Αγιωργίτικο. Μιλάμε άλλωστε για μια ‘σπάνια γαία’ με πλούτο και βάθος φρούτου που θα δώσει άλλη διάσταση στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είτε το βάλετε δίπλα σε εκλεκτές κοπές βοδινού κρέατος και σε μπιφτέκια, είτε δίπλα σε χωριάτικα λουκάνικα.

 

Syrah, Viognier  / Κτήμα Γεροβασιλείου Evangelo

Θα κλείσω με το πιο ιδιαίτερο χαρμάνιασμα. Εδώ μιλάμε βέβαια για blend αλλά δεν είναι ‘ερυθρό’ blend καθώς το Viognier είναι λευκή ποικιλία. Ένα κρασί εμπνευσμένο από τα κρασιά του Βόρειου Ροδανού με ένταση στο φρούτο, δύναμη και πικάντικη γεύση που ταιριάζει με όλα τα κόκκινα κρέατα είτε είναι τσικνισμένα στα κάρβουνα, στην σούβλα, στον φούρνο, είτε στο τηγάνι. Στον ατμό μην είναι μόνο!

Μοιραστείτε το άρθρο: