Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Κρασί και Τυρί: Δυό αχώριστοι φίλοι μαζί στην νέα εκδήλωσή μας

Κρασί και Τυρί: Δυό αχώριστοι φίλοι μαζί στην νέα εκδήλωσή μας

Ας κάνουμε μια υπόθεση:


Είστε φίλος του κρασιού, και σας ανακοινώνουν ότι πρόκειται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας σε ένα θαυμάσιο αλλά απομονωμένο νησί που διαθέτει μεν όλα τα κρασιά του κόσμου -ευτυχώς!- αλλά, δυστυχώς, μόνο μια κατηγορία τροφής που θα πρέπει να διαλέξετε για να συνοδεύσει τα άπειρα κρασιά σας, δηλαδή: Είτε όλα τα κρέατα του κόσμου, είτε όλα τα είδη ψαριών, είτε όλα τα είδη λαχανικών, είτε... είτε ...

Αλήθεια, ποιά κατηγορία θα διαλέγατε;

Οι σχετικά έμπειροι οινόφιλοι δεν θα χρειαστούν περισσότερο από κάποια δευτερόλεπτα για να απαντήσουν. Γιατί μόνο μια κατηγορία τροφής διαθέτει την τόσο μεγάλη ποικιλία ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη τεράστια γκάμα κρασιών, και μάλιστα με δυνατότητα να δώσει σε εσάς τον οινόφιλο τις μεγαλύτερες απολαύσεις μέσα από τους πιο εξαίσιους συνδυασμούς...

Η απάντηση είναι λοιπόν μονοσήμαντη: "Όλα τα τυριά του κόσμου..."

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να συνοδευτεί ή να συνοδεύσει το κρασί από το τυρί. Ούτε υπάρχουν δύο άλλα προϊόντα της φύσης που να έχουν τόσα κοινά: Και τα δύο είναι παράγωγα μετασχηματισμού πρωτογενών φυσικών προϊόντων μέσω της ζύμωσης, με συγγενείς διαδικασίες παραγωγής, ωρίμανσης, με τεράστια γκάμα αρωμάτων και γεύσεων, με ανάγκη από προσεκτική συντήρησημε, με κοινή την έννοια Ονομασιών Προέλευσης, με κοινά γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά αλλά και ορολογία: Τόσο ένα κρασί όσο και ένα τυρί μπορούν να είναι ώριμα, φρέσκα, παλαιωμένα, έντονα, αδύνατα, πλούσια, ευγενή, επιθετικά, κομψά, να έχουν μακρά ή σύντομη επίγευση... Και των δύο η απόλαυση ξεκινά από τα πιο απλά για να φθάσει σε δημιουργίες που μόνο η πολύχρονη γευστική εμπειρία και εξειδίκευση μπορεί να τα εκτιμήσει: Τυριά και κρασιά με "απαράδεκτες" για τον αμύητο γεύσεις και -κυρίως- αρώματα μπορούν να προσφέρουν στους μυημένους σπάνιες απολαύσεις...

Αυτή όμως η "συγγένεια" δεν σημαίνει και ευκολία γευστικών συνδυασμών. Αντίθετα, είναι -κατά την ταπεινή μας γνώμη- ο συνδυασμός που μπορεί να μπει δυσκολότερα σε "καλούπια": Αν διαβάσετε προτάσεις συνδυασμών από επιφανείς γευσιγνώστες τυριών και κρασιών και τις αντιπαραθέσετε, μάλλον θα εκπλαγείτε από τις τεράστιες διαφορές μεταξύ τους... Γιατί και οι συνδυασμοί κρασιών και τυριών υπακούουν στο αδιαμφισβήτητο κανόνα "ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που σας αρέσει"...

Ασφαλώς υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορείτε εύκολα να βρείτε και στο Διαδίκτυο, αλλά και εδώ τα πράγματα δεν είναι ...απλά. Κάποιοι θα σας πουν ότι τα "όμοια" ταιριάζουν -δυνατά, ώριμα τυριά με δυνατά παλαιωμένα κρασιά, πιπεράτα, πικάντικα τυριά ζητούν κρασιά με έντονο αρωματικό χαρακτήρα και υψηλή οξύτητα, αλλά... κάποιοι άλλοι πάλι θα σας υπενθυμίσουν ότι οι κανόνες είναι για να τους ...παραβαίνουμε, και ότι τα αντίθετα μπορούν να απογειώσουν την απόλαυση του συνδυασμού... Και οι μεν και οι δε έχουν δίκιο!

Γι΄αυτό και ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να δοκιμάσετε. Και μάλιστα εμείς οι έλληνες δεν έχουμε πρόβλημα ή ...αναστολές, γιατί στην μεν κατανάλωση κρασιού είμαστε 15οι περίπου στον κόσμο, αλλά στο τυρί δεν έχουμε κυριολεκτικά το ταίρι μας! Είμαστε ΠΡΩΤΟΙ, μακράν κάθε άλλου, με την απίστευτη κατά κεφαλή και κατ' έτος κατανάλωση των ...24,5 κιλών!! Εκπληκτική επίδοση, όταν μάλιστα αναλογιστούμε ότι το 85% των χωρών του κόσμου έχουν κατανάλωση τυριών μικρότερη του 1 κιλού κατά άτομο.

Το γεγονός αυτό σχεδόν μας ...υποχρεώνει να μάθουμε περισσότερο για αυτό το είδος που βρίσκεται καθημερινά στο ελληνικό τραπέζι... Να μάθουμε επίσης με τι ταιριάζει, με ποιά τυριά συμβαδίζουν ποιές κατηγορίες κρασιών. Αλλά και να ανακαλύψουμε τα εκατοντάδες διαμάντια της ελληνικής τυροκομίας, που τα περισσότερα των οποίων είναι δυσεύρετα και σχεδόν απρόσιτα!

Για αυτούς τους λόγους (ή, για να είμαστε ειλικρινείς με αυτούς τους λόγους σαν αφορμή) το House of Wine αφιερώνει την δεύτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας του νέου χρόνου στο ταίριασμα τυριών και κρασιών (Wine & Cheese Pairing).

Μετά από ένα σχεδόν χρόνο από την πρώτη μας εκδήλωση συνδυασμού τυριών και κρασιών που συγκέντρωσε πάνω από 120 φίλους αλλά και μετά από δεκάδες emails για την επανάληψή της, σε ένα χώρο που φημίζεται για την ποικιλία τυριών που διαθέτει και την τεράστια εξειδίκευσή του σε αυτά, στο εστιατόριο Milos του Hilton Αθηνών, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 το μεσημέρι και με προσέλευση από 1:00μμ έως 4:30μμ θα ζήσουμε μαζί με τους πελάτες και με τους φίλους του House of Wine μία αξέχαστη εμπειρία οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, αυτή τη φορά με ελληνικά τυριά και ελληνικά κρασιά!

Δεκαπέντε (15) σπάνια, δυσεύρετα αλλά και θαυμάσια ελληνικά τυριά θα συνδυαστούν με πάνω από 90(!) ελληνικά κρασιά...  (ο κατάλογος των κρασιών εδώ)

Το Κρασοτύρι της Κώ, η Γραβιέρα Ίου, το Πασκιτάν του Κιλκίς, η Καπνιστή Φρατζιά Κυθήρων, το Αρσενικό Νάξου, το Κασκαβάλι Λήμνου και πολλά άλλα τυριά θα σας καλέσουν να τα συνδυάσετε με Λευκά, Ροζέ, Κόκκινα, Γλυκά, Αφρώδη κρασιά από όλη την Ελλάδα, με σημαντική "βοήθεια" από σπιτικά κράκερ με σουσάμι, ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, σταφιδόψωμο, ποικιλία γλυκών του κουταλιού, κυδωνόπαστα, παστελαρίες, αποξηραμένα φρούτα, άγριο θυμαρίσιο μέλι και άλλα καλούδια.

Είναι μιά σπάνια εκδήλωση που κανένα φίλος του κρασιού ή των τυριών ή και των ...δύο δεν πρέπει να χάσει! Εμείς από το House of Wine θα είμαστε εκεί για να σας υποδεχθούμε αλλά και να σας βοηθήσουμε στους ...εκατοντάδες πιθανούς συνδυασμούς!


Για κρατήσεις θέσεων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης, ή καλέστε στο 210 6773315 (κα. Άννα Καραμάνη).

Χώρος Εκδήλωσης : Εστιατόριο MILOS – Ξενοδοχείο HILTON
Ημέρα Εκδήλωσης: Κυριακή 3 Απριλίου 2011
Ώρα Προσέλευσης: Aπό 13:00 έως 16:30
Κόστος Συμμετοχής: 38 Ευρώ/άτομο

Μοιραστείτε το άρθρο: