| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Νέα εκτίμηση ελληνικών κρασιών από το Robert Parker

Νέα εκτίμηση ελληνικών κρασιών από το Robert Parker
Ασφαλώς η εκτίμηση του eRobertparker.com, του Site δηλαδή του guru των κριτικών οίνου Αμερικανού Robert Parker για τα Ελληνικά κρασιά είναι πάντα ένα γεγονός σημαντικό.
Ο Mark Squires, ο υπεύθυνος συνεργάτης του Robert Parker Για την Ελλάδα κάνει μια εκτίμηση (ή επανεκτίμηση) 63 ελληνικών κρασιών, και τα βαθμολογεί από 95% (!) μέχρι 81%, σχολιάζοντας λεπτομερώς το κάθε ένα από αυτά.

Πρώτα στην κατάταξη με 95% -μια τεράστια βαθμολογία!- το Vinsanto 12 ετών του Κτήματος Αργυρού και το Άνθεμις του ΕΟΣ Σάμου, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι κορυφαία μας κρασιά στο εξωτερικό είναι τα "περιφρονημένα" στην ελληνική αγορά γλυκά κρασιά μας!

Πέραν των τριών πρώτων γλυκών κρασιών, το Κτήμα Αργυρού κερδίζει τις εντυπώσεις και ένα μεγάλο μπράβο, έχοντας στα ξηρά κρασιά την πρωτοκαθεδρία με το Κτήμα Αργυρού και το Μαυροτράγανο (βαθμολογίες 92% και 91% αντίστοιχα). Επίσης, στα 5 πρώτα κρασιά τα 3 είναι του Κτήματος Αργυρού, καθώς και το μοναδικό (!) ερυθρό ανάμεσα στα 15 κρασιά που βαθμολογήθηκαν πάνω από 90% και βέβαια πρώτο ανάμεσα στα 29 ερυθρά του συνόλου της λίστας!

Σε γενικές γραμμές, ο Mark Squires εκτιμά περισσότερο τα ελληνικά λευκά κρασιά από τα ερυθρά, και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες.

Γράφει σχετικά για τα λευκά:

"Όσο περνά ο καιρός (και όπως αναφέρθηκε στο παρελθόν), έχω αρχίσει να περιμένω κάθε άφιξη ελληνικών δειγμάτων που περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ελληνικά λευκά. Από τα ελαφρά, καθαρές και τραγανά κρασιά που πετυχαίνουν τόσο καλά σε αυτό που κάνουν μέχρι τα πιο " βαριά" και ικανά για παλαίωση, παρέχουν γενικά άριστη ποιότητα, εκπληρώνουν τους στόχους τους καθώς και ως επί το πλείστον έρχονται σε λογικές τιμές ανάλογα με το επίπεδό τους.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τις αυτόχθονες ποικιλίες. Ενώ υπάρχουν μερικά προκλητικά Sauvignon Blancs, ζωντανά και γοητευτικά Viogniers, Chardonnays και τα παρόμοια, η Ελλάδα σίγουρα βασίζει ένα μεγάλο μέρος των επιδιώξεών της σε ένα μερίδιο της αγοράς οίνου, χρησιμοποιώντας αυτόχθονα λευκά σταφύλια, όλα με διαφορετικό στυλ. Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες που αναφέρονται και προωθούνται. Και οι δύο είναι εξαιρετικές και αξίζουν απόλυτα την προσοχή που τους δόθηκε. Είμαι όλο και περισσότερο φίλος και των δύο. Το Ασύρτικο, τονίζοντας ιδιαίτερα αυτό που προέρχεται από την Σαντορίνη, και λαμβάνοντας υπ' όψη τη μοναδικότητα αυτής της μικρής περιοχής, δείχνει να είναι το ελληνικό cult κρασί. Αυτά τα δύο απλά "ξύνουν" μόνο την επιφάνεια, όμως. Για παράδειγμα, Ρομπόλα και Μαλαγουζιά είναι πολύ ελκυστικές αυτές τις μέρες. Η Ρομπόλα έχει σε μεγάλο βαθμό φθάσει σε αυτό το σημείο από το οινοποιείο Gentilini, αλλά υπάρχει αύξηση του αριθμού των ικανών παραγωγών Μαλαγουζιάς...
"

Για τα ερυθρά κρασιά ο Mark Squires είναι πιο επιφυλακτικός:

"Τα ελληνικά ερυθρά είναι λιγότερο ομοιόμορφα σε ποιότητα, όπως και εγώ αλλά καιμ άλλοι έχουν παρατηρήσει. Ασφαλώς, υπάρχουν κρασιά και παραγωγοί άξιοι διερεύνησης. Θα ξανατονίσω ότι το Ξινόμαυρο είναι το ελληνικό cult κρασί σε φάση καθιέρωσης. Έχοντας πει αυτό, πάρα πολλά ελληνικά ερυθρά φαίνονται μέτρια το πολύ, και πολλές φορές υπερτιμημένα για αυτό που προσφέρουν. Πολλά βασίζονται σε διεθνείς ποικιλίες και σπάνια προκαλούν ενθουσιασμό ή διακρίνονται.... Θυμηθείτε όμως -τα παραπάνω είναι ασφαλώς μια γενίκευση. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Εντούτοις, τα ερυθρά σαν κατηγορία, είναι λιγότερο σταθερά και βρίσκονται πίσω από τα λευκά"

Εμείς παραθέτουμε τον κατάλογο των κρασιών εκείνων που έλαβαν βαθμολογία 90% και άνω, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε καθόλου τα υπόλοιπα.

Οι σύνδεσμοι στον κατάλογο οδηγούν στα συγκεκριμένα κρασιά όπου στην ενότητα "Απόψεις και Κριτικές" μπορείτε να δείτε τον λεπτομερή σχολιασμό του Mark για κάθε ένα από αυτά.

Κατάλογος των κρασιών με βαθμολογία 90% και άνω.


 ΧρονιάΟνομασία ΟίνουΒαθμολογίαMaturity
White Wine1998Argyros Estate Vinsanto 12 Years Barrel Aged95Early
White Wine2006Samos Winery Muscato Anthemis95Early
White Wine2002Samos Winery Muscato Nectar93Early
White Wine2011Argyros Estate Santorini Estate92Early
Red Wine2009Argyros Estate Mavrotragano91Young
White Wine2011Gentilini Robola Cellar Selection91Early
White Wine2011Gavalas Santorini91Early
White Wine2011UWC Samos Muscat Grand Cru91Mature
White Wine2011Domaine Hatzimichalis Dionysus Chora90Mature
White Wine2011Domaine Hatzimichalis Chardonnay Houlevena Vineyard90Early
White Wine2011Domaine Hatzimichalis Sauvignon Blanc Kryovrisi Vineyard90Mature
White Wine2011Pavlidis Assytiko Emphasis90Mature
White Wine2011Antonopoulos Gris de Noir90Mature
White Wine2011Gentilini Robola90Mature
White Wine2011UWC Samos High Peaks90Mature

Μοιραστείτε το άρθρο: