Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Πως κατασκευάζονται τα χειροποίητα ποτήρια και decanters της Riedel

Πως κατασκευάζονται τα χειροποίητα ποτήρια και decanters της Riedel
Ο οίκος Riedel είναι ασφαλώς η πιο διάσημη εταιρεία παραγωγής των λεγομένων Glassware (δηλαδή ειδών από γυαλί, κρύσταλλο κλπ) ειδικά για το κρασί. Είναι παγκοσμίως γνωστός για τα κρυστάλλινα ποτήρια του, τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις αρετές κάθε κρασιού.

Πρώτος ο ιδρυτής της εταιρείας, ο Claus Josef Riedel μελέτησε τη "φυσιολογία της γεύσης" σε σχέση με το σχήμα του ποτηριού, ώστε, ανάλογα με τον χαρακτήρα του κρασιού, αυτό να φθάνει -χάρη στο σχήμα του- σε άλλα σημεία της γλώσσας. Έτσι, η βιομηχανία των ποτηριών κρασιού -στην οποία ο Riedel διέπρεψε, μας γέμισε με εκατοντάδες ποτήρια διαφορετικών σχημάτων... άλλα για Syrah, άλλα για Cabernet Sauvignion, άλλα για Pinot Noir, ακόμα και άλλα για Pinot από την Γαλλία, την Νότια Αφρική κλπ κλπ... Μια υπερβολή που κράτησε πολλά χρόνια.... μια υπερβολή που κρατάει ακόμα και τώρα, που έχει αποδειχτεί πια τελεσίδικα ότι η καημένη η γλώσσα μας αντιλαμβάνεται τις γεύσεις ΕΝΙΑΙΑ, σε όλη της την επιφάνεια.... μια υπερβολή που συνεχίζεται από τους γευσιγνώστες, την βιομηχανία... και από όσους βολεύει η διαιώνιση ενός λάθους. Αλλά και από τους φίλους του κρασιού, γιατί το "τελετουργικό" του τραπεζιού με δεκάδες διαφορετικά ποτήρια, η συχνή εναλλαγή τους, προσδίδει ΚΑΙ αυτό στην συνολική απόλαυση αντικατοπτρίζοντας την σημασία που δίνουμε στην διαδικασία της απόλαυσης του κρασιού. Έτσι είναι αν έτσι σας αρέσει….

Άσχετα όμως από τις υπερβολές του marketing, τα ποτήρια της Riedel θεωρούνται η επιτομή της ποιότητας ανάμεσα στ ποτήρια του κρασιού. Και πράγματι, είναι. Κάθε συνεπής με τον εαυτό του οινόφιλος θα πληρώσει την υψηλή τιμή για να έχει τη χαρά να απολαμβάνει τα αγαπημένα του κρασιά μέσα από κάποιο από τα δεκάδες ποτήρια κρασιού της Riedel, ή να αφήνει το πολύτιμο παλαιωμένο κρασί του να "αναπνεύσει" μέσα από τα κρυστάλλινα αριστουργήματα -decanters- της Riedel.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ένα video που μας αποκαλύπτει τον τρόπο κατασκευής των χειροποίητων "θαυμάτων" της Riedel. Η πως στα χέρια των εξειδικευμένων τεχνιτών -καλλιτεχνών θα λέγαμε- της εταιρείας, μια μάζα γυαλιού μετατρέπεται σε ποτήρι, decanter, φιάλη, κανάτα κλπ., σε ένα έργο τέχνης αφιερωμένο στο κρασί.

Απολαύστε το Video!

Μοιραστείτε το άρθρο: