Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Το savoir faire του κοκτέιλ

Το savoir faire του κοκτέιλ
Όλοι οι φίλοι του κρασιού γνωρίζουν τη Μερόπη Παπαδοπούλου. Είναι η Διευθύντρια ενός από τα πιο σημαντικά περιοδικά οίνου, του "Οινοχόου", και μέσα από αυτόν επί πολλά χρόνια διαβάζουμε τα άρθρα της σχετικά με το κρασί, και τις θαυμάσιες προτάσεις της και συνδυασμούς με φαγητά.

Δεν ασχολείται όμως μόνο με το κρασί η Μερόπη Παπαδοπούλου. Τόσο η γνώση της όσο και η αγάπη της επεκτείνεται και στα ποτά -εύκολα θα λέγαμε σε ότι πίνεται και ότι τρώγεται!- και όσοι την γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν τη μεγάλη αγάπη της αλλά και το ταλέντο της στα κοκτέιλ.

Έτσι λοιπόν σήμερα, με την άδεια της Καθημερινής αλλά και της ίδιας, αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο-αφιέρωμα στα κοκτέιλ που είχε δημοσιευθεί σαν αφιέρωμα στον "Οινοχόο", και που όχι μόνο αποτελεί μια εισαγωγή στα μυστικά της "ανάμειξης", αλλά μας δίνει και 40 συνταγές από τα καλύτερα κοκτέιλ για να απολαύσουμε!


Αν αναρωτιέστε ποιο ήταν το πρώτο κοκτέιλ που παρασκευάστηκε ποτέ, ίσως πρέπει να ανατρέξουμε στη μυθολογία και να σκαρφαλώσουμε στις κορφές του Ολύμπου, διερευνώντας τι ακριβώς περιείχε το νέκταρ των δώδεκα θεών! Σίγουρα όμως θα βρούμε επίσης στοιχεία για αναμείξεις στην αρχαία Αίγυπτο και την αρχαία Ρώμη, όπου τα διάφορα ελιξίρια έδιναν κι έπαιρναν. Θα ταξιδέψουμε και μέχρι το μακρινό Μεξικό, όπου η αναμεμειγμένη με βότανα και μαντζούνια αλκοόλη ήταν απαραίτητη στις θρησκευτικές τελετές, και θα καταλήξουμε στο Μεσαίωνα, στους μοναχούς - mixologists, που στο όνομα της θεραπείας διάφορων ασθενειών του σώματος και του πνεύματος αναμείγνυαν ποικίλα υλικά.

Η έννοια, όμως, του κοκτέιλ, όπως την ξέρουμε σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν η Μπέτι Φλάναγκαν σερβίρισε στους πελάτες της ταβέρνας της ένα μείγμα ποτών μέσα σε μια κανάτα σε σχήμα ουράς κόκορα (!). Τότε, φυσικά, η ίδια δεν ήξερε πως άνοιγε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία των ποτών. Οταν κάποιοι πελάτες της θέλησαν να ξαναπιούν το απολαυστικό ποτό που είχαν δοκιμάσει, φυσικά δεν μπορούσαν να θυμηθούν τα συστατικά του. Το σχήμα της κανάτας όμως ήταν χαρακτηριστικό και είχε εντυπωθεί στη μνήμη τους: «Φέρε μου μια ουρά κόκορα (cock tail), Μπέτι», φώναξε ο πρώτος. Αυτό ήταν! Μια νέα κατηγορία ποτών είχε μόλις γεννηθεί.

Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλες ιστορίες για την προέλευση των κοκτέιλ. Αλλοι μιλούν για ποτά σε ποτήρια στολισμένα με πολύχρωμα κοκορόφτερα, άλλοι για αυγοθήκες coquetier που χρησίμευαν ως μεζούρες. Ισως δεν έχει σημασία πώς έγινε η αρχή, αλλά το ότι στις αρχές του 20ού αιώνα η τέχνη των κοκτέιλ έφτασε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στα φημισμένα μπαρ της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης. Αμερική και Ευρώπη ζουν την άνοιξη των κοκτέιλ. Οι μεγάλες προσωπικότητες συνδέουν το όνομά τους με αυτά. Ποιος δεν ξέρει για τον Ερνεστ Χεμινγουέι και το ονομαστό μπαρ Floridita στην Αβάνα; Ποιος δεν μνημονεύει τον Λουίς Μπουνιουέλ και το ξακουστό dry martini του; Οι μυημένοι γνωρίζουν τα ονόματα θρυλικών μπάρμαν που δημιούργησαν δεκάδες κλασικές συνταγές.

Πέρασαν καιροί, όμως, πέρασαν χρόνια και κάπου στα μέσα του 20ού αιώνα τα κοκτέιλ βαδίζουν προς τη δύση τους. Ο κόσμος τα ξεχνάει και σκέτα σκληρά ποτά παίρνουν τη θέση τους στα διεθνή μπαρ. Ομως, οι μπάρμαν ανακαλύπτουν ξανά μέσα τους τον... mixologist και, εδώ και περίπου μία δεκαετία, τα κοκτέιλ κάνουν ένα δυναμικό come back. Πολύπλοκα, αρωματικά, δύσκολα, απαιτητικά, μας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο!

Η γοητεία ενός χειροποίητου κοκτέιλ

Είναι αλήθεια πως την παρασκευή τους την εμπιστευόμαστε συνήθως σε επαγγελματίες μπάρμαν. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και εύκολη ιστορία... Ομως, είναι πολύ κομψό, κατά τη γνώμη μου, να ξέρει μια οικοδέσποινα -κι ακόμα καλύτερα ένας οικοδεσπότης- να παρασκευάζει έστω ένα κοκτέιλ και να το προσφέρει στους φίλους του. Μια καλή ιδέα ειδικά για αρχάριους είναι τα «μαζικά» κοκτέιλ, που ετοιμάζονται πριν έρθουν οι καλεσμένοι και μετά συμπληρώνονται και σερβίρονται στα ποτήρια.

Η μισή χάρη ενός κοκτέιλ βρίσκεται, βέβαια, στον τρόπο που αυτό σερβίρεται. Δεν είναι πορτοκαλάδα, δεν είναι νερό, δεν είναι κρασί. Θέλει το στόλισμά του και τη φροντίδα του. Φυσικά, όχι υπερβολές! Οχι ομπρελίτσες, σημαιούλες, μαϊμούδες… Μια φετούλα φρούτου, ένα κλαράκι δυόσμου, δύο κερασάκια-σουβλάκι, μια φινετσάτη τσαχπινιά τέλος πάντων αρκεί. Για να απλοποιήσετε τη δουλειά σας, πρέπει να έχετε σκεφτεί και ετοιμάσει τις διακοσμήσεις νωρίτερα, πριν φτάσουν οι καλεσμένοι σας. Σημειώστε όμως και μερικά τρικ.

Εν αρχή ην ο πάγος...

Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κρύος και στεγνός, ώστε να μη νερουλιάσει γρήγορα μέσα στο κοκτέιλ. Αν χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή των πάγων σας μεταλλικό νερό, θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα.

Αν ο πάγος πρέπει να είναι θρυμματισμένος, είτε θα αγοράσετε το σχετικό μηχανάκι, απλό και εύκολο, είτε θα διπλώσετε ωραία-ωραία μια πετσέτα σαν θήκη, θα τον βάλετε μέσα και θα τον σπάσετε με το γουδοχέρι. Μη δοκιμάσετε να θρυμματίσετε πάγο στο μπλέντερ!

Τα παγωμένα ποτήρια χρησιμοποιούνται τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Πώς θα τα παγώσετε; Βάλτε τα λίγη ώρα στην κατάψυξη. Γεμίστε τα με θρυμματισμένο πάγο ή με ολόκληρα παγάκια, αφήστε τα έτσι για λίγα λεπτά, στριφογυρίστε τα και αδειάστε τα. Για να μη χαλάσετε την ωραία εμφάνιση του παγωμένου ποτηριού, προσέξτε πώς θα το πιάσετε για να σερβίρετε. Αποφύγετε τις πετσέτες.

Η διακόσμηση μετράει!

Πλύντε πολύ καλά και σκουπίστε τα φρούτα και τα λαχανικά που τυχόν θα χρησιμοποιήσετε στις διακοσμήσεις σας.

Προμηθευτείτε ένα μικρό, καμπουριαστό, πολύ κοφτερό μαχαιράκι για να τα κόψετε σε λεπτές φέτες. Προσέξτε όταν ξεφλουδίζετε εσπεριδοειδή να μην κόβετε το άσπρο μέρος της φλούδας, γιατί πικρίζει και μπορεί να σας χαλάσει το ποτό.

Κάποια κοκτέιλ απαιτούν ζαχαρωμένα χείλη ποτηριού. Φτιάξτε ένα ελαφρύ σιρόπι, κρυώστε το, βουτήξτε σε αυτό τα χείλη του ποτηριού σας και στη συνέχεια βάλτε τα σ' ένα μπολ με λεπτή κρυσταλλιζέ ζάχαρη. Τινάξτε καλά, να φύγουν τα περισσεύματα.

Αν πρέπει να τρίψετε πάνω από το κοκτέιλ σας σοκολάτα ή μοσχοκάρυδο, αποφύγετε τα έτοιμα τριμμένα σε σακουλάκια. Παγώστε καλά μια πλάκα πικρής σοκολάτας και τρίψτε την με τον ειδικό τρίφτη. Ειδικό είναι και το τριφτάκι του ολόκληρου μοσχοκάρυδου, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχει στην κουζίνα σας.

Τα απαραίτητα εργαλεία

Μεζούρα σε cl: Γιατί μόνο μετρώντας πάντα με ακρίβεια τις αναλογίες των υλικών μπορείτε να φτιάχνετε ένα σωστό κοκτέιλ.
Shaker: Εκεί θα μπουν όλα τα συστατικά της συνταγής και ο πάγος, για να αναμειχθούν σωστά.
Blender: Με ένα δυνατό οικιακό μπλέντερ μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικά frozen cocktails, βάζοντας όλα τα υλικά και μπόλικο πάγο, έτσι ώστε με την ανάμειξη να αποκτήσει το ποτό σας υφή γρανίτας...
Αποχυμωτής: Γιατί οι χυμοί στα κοκτέιλ πρέπει να είναι φρέσκοι! Αυτό κάνει τη διαφορά!
Σουρωτήρι: Για να συγκρατεί όσα δεν θέλετε να επιπλέουν στο ποτήρι σας!

Εξυπνα tips

Πώς θα ελαττώσετε την ποσότητα του πάγου που θα χρειαστείτε για την παρασκευή ενός κοκτέιλ: Βάλτε τα ποτήρια (υπολογίστε 2 με 3 ποτήρια για κάθε καλεσμένο), τα ποτά και τους χυμούς στο ψυγείο, μερικές ώρες πριν από την έναρξη του πάρτι. Γενικά, είναι προτιμότερο να σερβίρετε ένα ποτό κρύο από το ψυγείο παρά να το φορτώσετε με πάγο και να αλλοιώσετε τη γεύση του. (Παρεμπιπτόντως, τα ποτά και κυρίως τα λικέρ που έχουν μπίλια αντί για πώμα ή φελλό στο στόμιό τους έχουν χαμηλότερη ροή όταν κρυώσουν στο ψυγείο.)

Αν δεν έχετε χώρο στο ψυγείο για να κρυώσετε ποτήρια και ποτά, τότε υπολογίστε για κάθε καλεσμένο περίπου 1 κιλό πάγο.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ τριμμένο πάγο στο σέικερ, γιατί λιώνει πολύ γρήγορα. Ο τριμμένος πάγος είναι κατάλληλος μόνο στο τέλος, για το σερβίρισμα του ποτού.

Παγάκια από χυμό αντί για νερό; Ναι! Είναι μια έξυπνη και πρωτότυπη λύση, κυρίως για τα απλά κοκτέιλ, όπως βότκα με πορτοκάλι, τζιν με λεμονάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα σερβίρετε το ποτό με καλαμάκι για να το αναδεύει καθένας μόνος του, καθώς θα λιώνει ο πάγος.

Για τα παχύρρευστα σορμπέ διαλέξτε χοντρά καλαμάκια, για να μην ταλαιπωρείτε τους καλεσμένους σας.

«Shaken, not stirred»: Τάδε έφη James Bond. Σημαίνει κοκτέιλ χτυπημένο στο σέικερ και όχι απλώς ανακατεμένο με αναδευτήρα ή κουταλάκι. Τα κοκτέιλ που χτυπιούνται στο σέικερ ενώνουν καλύτερα τις γεύσεις τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το χτύπημα, γιατί δεν θέλετε τα παγάκια να λιώσουν, αλλά απλώς να δροσίσουν το ποτό.

Stirred: Τουτέστιν με απλό ανακάτεμα, γιατί το σέικερ απαγορεύεται στα ποτά που περιέχουν αναψυκτικό με ανθρακικό. Ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτόξευσης!

Για περίπου 22 κοκτέιλ θα χρειαστείτε ένα μπουκάλι ποτό του ενός λίτρου - ή ένα λίτρο συνολικά από διαφορετικά ποτά, αν η συνταγή μας περιλαμβάνει περισσότερα του ενός.



40 ΚΟΚΤΕΪΛ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ




 Negroni


20 ml Campari
20 ml Vermouth Rosso
20 ml τζιν

Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι βάλτε πρώτα τα παγάκια και στη συνέχεια τα ποτά. Ανακατέψτε και στολίστε με μία φέτα λεμόνι.

 Blue
50 ml Blue Curacao
20 ml σιρόπι λεμονιού
40 ml βότκα
τριμμένος πάγος

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ με παγάκια και σουρώστε σε ποτήρι του μαρτίνι γεμάτο με τριμμένο πάγο. Στολίστε με μία φέτα λεμονιού.

 Mai Tai
30 ml άσπρο ρούμι
30 ml μαύρο ρούμι
15 ml Triple sec
5 ml σιρόπι αμυγδάλου
λίγες σταγόνες γρεναδίνης για χρώμα
5 ml φρέσκος χυμός λάιμ
60 ml χυμός ανανά

Ανακατέψτε τα υλικά στο σέικερ και σερβίρετε σε διπλό old fashioned ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρετε με μία ροδέλα από πορτοκάλι ή από ανανά, φύλλα δυόσμου και φλούδα από λάιμ.


 Daiquiri φράουλα
45 ml άσπρο ρούμι
20 ml χυμός λάιμ
5 ml σιρόπι ζάχαρης
5 φράουλες λιωμένες στο μπλέντερ

Χτυπήστε τα σε σέικερ, σερβίρετε σε ποτήρι κοκτέιλ και γαρνίρετε με ένα κομμάτι λάιμ.

 Pina Colada
30 ml άσπρο ρούμι
30 ml coconut cream
90 ml χυμός ανανά

Ανακατέψτε με θρυμματισμένο πάγο και σερβίρετε σε ένα ψηλό highball ποτήρι. Γαρνίρετε με ένα κομμάτι ανανά και κεράσια. Απαιτεί καλαμάκι.

 Caipiroska ροδάκινο
45 ml βότκα
1 φρέσκο λευκό ροδάκινο σε φέτες
μισό λάιμ κομμένο στα τέσσερα
2 κουταλιές του γλυκού ψιλή ζάχαρη

Λιώστε με το γουδοχέρι πρώτα τις φέτες του ροδάκινου και μετά το λάιμ και τη ζάχαρη και προσθέστε πάγο και βότκα. Σερβίρετε σε μεγάλο οld fashioned ποτήρι.

 White Russian
50 ml βότκα
50 ml Kahlua
100 ml κρέμα γάλακτος
δύο μπάλες παγωτό βανίλια
σκληρά παγάκια

Σε δύο χαμηλά ποτήρια (old fashioned) βάλτε τα παγάκια και μοιράστε τη βότκα, την Kalhua και την κρέμα. Ανακατέψτε και βάλτε από πάνω το παγωτό. Σερβίρετε με καλαμάκι.

 Manhattan
50 ml Bourbon
10 ml κόκκινο βερμούτ ή λευκό ξηρό βερμούτ
2 σταγόνες Αγκοστούρα

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι του μαρτίνι. Μπορείτε όμως να το σερβίρετε και on the rocks, σε φαρδιά χαμηλά ποτήρια. Διακοσμήστε την εκδοχή με το κόκκινο βερμούτ με ένα κερασάκι μαρασκίνο και αυτή με το λευκό με μία φλούδα λεμονιού.


 Cosmopolitan
2 μέρη βότκα (κατά προτίμηση με γεύση κίτρου)
1/2 μέρος Triple sec
1/2 μέρος χυμό από λάιμ
1/2 μέρος χυμό Cranberry
Φέτες από λάιμ

Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε σέικερ με μπόλικο πάγο. Χτυπήστε καλά και στραγγίστε το κοκτέιλ μέσα σε ποτήρι για κοκτέιλ. Γαρνίρετε με φέτες από λάιμ.

 Frozen Pina Colada
1 μέρος λευκό ρούμι
1 μέρος Battida de Coco
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ή παγωτό βανίλια
1 μέρος χυμό ανανά
12 παγάκια

Χτυπήστε όλα μαζί τα υλικά στο μίξερ μέχρι να πάρουν υφή γρανίτας. Σερβίρετε σε παγωμένο ψηλό ποτήρι για κοκτέιλ.

 Mojito
40 ml άσπρο ρούμι
30 ml φρέσκος χυμός λάιμ
3 κλαδάκια μέντας
σόδα

Χτυπήστε τη μέντα, τη ζάχαρη και το λάιμ με το γουδοχέρι και σερβίρετε σε highball ποτήρι, γεμίζοντας με σόδα μέχρι επάνω. Γαρνίρετε με ένα κομμάτι λάιμ και φυλλαράκι από μέντα.


 Sex on the beach
30 ml βότκα
15 ml σναπς ροδάκινο
60 ml χυμός ανανά
60 ml χυμός cranberry
15 ml λικέρ chambord

Χτυπήστε τα στο σέικερ με πάγο και σερβίρετε σε ψηλό highball ποτήρι που έχετε γεμίσει με πάγο (χωρίς τον πάγο του σέικερ, τον οποίο έχετε σουρώσει). Γαρνίρετε με ένα κομμάτι λεμόνι και πορτοκάλι, λάιμ και μαρασκίνο.

 Kir Royale
9 μέρη σαμπάνια
1 μέρος Crème de cassis

Ρίξτε την Crème de cassis μέσα σε ένα ποτήρι σαμπάνιας ή ένα κολονάτο ποτήρι για λευκό κρασί. Προσθέστε τη σαμπάνια και αναδεύστε απαλά με το κουταλάκι του μπαρ.

 Pineapple & Sage
50 ml Don Julio Reposado
25 ml λικέρ φασκόμηλου*
15 ml φρέσκος χυμός λάιμ
5 ml νέκταρ αγαύης
1 κομμάτι ανανά (περίπου 8 εκ.)

Κόψτε τον ανανά σε μικρά κομμάτια και πιέστε τα με το γουδοχέρι στο σέικερ, μαζί με το νέκταρ αγαύης. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακινήστε πολύ καλά με πάγο. Περάστε από λεπτό σουρωτήρι σε παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ και διακοσμήστε με ένα φύλλο φασκόμηλου.

(* Για το λικέρ φασκόμηλου: 1 μέτριο μάτσο φρέσκου φασκόμηλου
750 ml βότκα 50% vol
250 ml σιρόπι ζάχαρης

Αφήστε το φασκόμηλο με τη βότκα σε ένα καθαρό βάζο για μία εβδομάδα σε ζεστό μέρος. Σουρώστε σε καθαρό μπουκάλι, προσθέστε το σιρόπι ζάχαρης, σφραγίστε και φυλάξτε το στο ψυγείο.)

 Saudale
40 ml κόκκινο κρασί
40 ml χυμός κερασιού ή βύσσινου
150 ml μπίρα (κατά προτίμηση φρουτομπίρα)

Παγώστε όλα τα υλικά από την προηγουμένη στο ψυγείο. Βάλτε τα σε ένα μεγάλο στρογγυλό ποτήρι -από εκείνα τα παλιά του κονιάκ- και σερβίρετε χωρίς καμία διακόσμηση.

 Cuba libre
60 ml ρούμι
40 ml χυμός πράσινων λεμονιών ή λάιμ
150 ml cola

Σε ψηλό ποτήρι γεμάτο πάγο βάλτε το ρούμι και το χυμό του λεμονιού, ανακατέψτε και προσθέστε την cola της αρεσκείας σας.

 Screwdriver
50 ml βότκα
100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού καλά σουρωμένος
σκληρά παγάκια

Γεμίστε ένα ψηλό φαρδύ ποτήρι (highball) με τα παγάκια. Ρίξτε σιγά-σιγά τη βότκα ανάμεσά τους και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού. Αυτό το κοκτέιλ πήρε το όνομά του από έναν Τεξανό πετρελαιά που ανακάτεψε το ποτό του με ένα κατσαβίδι (screwdriver)!

 Whisky Sour
50 ml ουίσκι
25 ml χυμός λεμονιού
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2 σταγόνες Αγκοστούρα

Χτυπήστε καλά όλα τα υλικά με πάγο στο σέικερ. Σουρώστε σε χαμηλά φαρδιά ποτήρια και στολίστε με ένα κερασάκι και μία φλούδα λεμονιού.
 


 Singapore sling
40 ml τζιν
20 ml λικέρ τσέρι
10 ml σιρόπι γρεναδίνης
5 ml triple sec
30 ml χυμός λεμονιού
80 ml χυμός ανανά
5 ml λικέρ Benedictine
1 σταγόνα Αγκοστούρα

Σε ψηλό μεγάλο ποτήρι, βάλτε παγάκια και στύψτε πάνω τους μισό λεμόνι. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε και συμπληρώστε με λίγο ανθρακούχο νερό. Στολίστε με μία φέτα ανανά και ένα κερασάκι μαρασκίνο.

 Rusty Nail
50 ml σκωτσέζικο ουίσκι
25 ml Drambuie
παγάκια

Βάλτε τα παγάκια σε ένα χαμηλό φαρδύ ποτήρι και ρίξτε τα ποτά. Ανακατέψτε πολύ καλά και σερβίρετε.

 Americano
40 ml Campari
20 ml Vermouth Rosso
150 ml ανθρακούχο νερό

Σε ψηλό ποτήρι ρίξτε τα δύο ποτά πάνω στα παγάκια, προσθέστε το ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε ελαφρά. Στολίστε με μία φέτα πορτοκαλιού.

 Sidecar
25 ml κονιάκ
25 ml Cointreau
25 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
1/2 κουταλιά ζάχαρη άχνη

Χτυπήστε όλα τα υλικά με πάγο στο σέικερ και σουρώστε σε παγωμένα ποτήρια του μαρτίνι.

 Bellini
2 φρέσκα λευκόσαρκα ροδάκινα, κομμένα σε κομμάτια
25 ml λικέρ Crème de Peche
Prosseco ή σαμπάνια

Χτυπήστε στο μπλέντερ τα ροδάκινα με το λικέρ. Σουρώστε σε δύο ποτήρια της σαμπάνιας, τα οποία θα απογεμίσετε με σαμπάνια ή Prosseco. Ανακατέψτε ελαφρά.

 White lady
30 ml τζιν
30 ml Cointreau ή Triple sec ή Grand marnier
30 ml χυμός λεμονιού

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ μαζί με μεγάλα και σκληρά παγάκια, για να μη λιώσουν και νερώσουν το ποτό. Οση ώρα ετοιμάζετε το κοκτέιλ, γεμίστε με παγάκια, για να είναι κρύο, ένα τριγωνικό ποτήρι κοκτέιλ (αυτό που λέμε και ποτήρι του μαρτίνι). Αδειάστε τον πάγο και σουρώστε το White Lady, βάζοντας ένα κερασάκι μαρασκίνο χωρίς κοτσάνι να «καθίσει» στον πάτο του ποτηριού.


 Caipirinha
1 λάιμ
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 μέρη Cachaça
μισό φλιτζάνι θρυμματισμένος πάγος

Πλύνετε καλά το λάιμ και στεγνώστε το. Κόψτε το σε 8 μέρη. Βάλτε τα κομμάτια μαζί με τη ζάχαρη μέσα σε ένα σέικερ και πατήστε τα με την κυρτή πλευρά ενός κουταλιού να λιώσουν - όχι όμως τόσο που να βγει η πικρίλα από τη φλούδα του λάιμ. Μεταφέρετε τα λάιμ στα ποτήρια σερβιρίσματος και στο ίδιο σέικερ βάλτε την Cachaça μαζί με μπόλικο πάγο και χτυπήστε την καλά. Σερβίρετε σε μεγάλα ποτήρια για κοκτέιλ, μαζί με τα θρυμματισμένα παγάκια και τα λάιμ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το λάιμ με άλλα φρούτα, όπως ανανά, ροδάκινο, φρούτα του πάθους, σύκα, τα οποία θα τα επεξεργαστείτε όπως και το λάιμ.

 Tom Collins
50 ml τζιν
25 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
10 ml σιρόπι ζάχαρης
σόδα
τριμμένος πάγος

Γεμίστε μέχρι τη μέση ένα ψηλό ποτήρι με τριμμένο πάγο, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά. Βάλτε κι άλλο πάγο σχεδόν μέχρι επάνω και συμπληρώστε με τη σόδα. Στολίστε με δύο φύλλα δυόσμου και μία φλούδα λεμονιού.

 Apple Smash
35 ml βότκα Belvedere
15 ml St. Germain λικέρ elderflower
40 ml Sauvignon Blanc
1/2 πράσινο μήλο (Granny Smith)
2 φύλλα δυόσμου

Κόβετε το μήλο σε μικρά κομμάτια και τα πιέζετε με το γουδοχέρι στη βάση του σέικερ μαζί με το δυόσμο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακινείτε με πάγο. Περνάτε από λεπτό σουρωτήρι σε ποτήρι Collins με πάγο και διακοσμείτε με φέτα μήλου.

 Lush
25 ml Belvedere
10 ml Chambord
Veuve Clicquot Porsadin Brut

Σερβίρετε την Belvedere και το Chambord σε κρύο ποτήρι σαμπάνιας, απογεμίζετε με Veuve Clicquot Porsadin Brut και διακοσμείτε με ένα φραμπουάζ.

 Marmelade Martini
50 ml Zacapa Centenario 23
2 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
15 ml φρέσκος χυμός λάιμ
5 ml σιρόπι ζάχαρης

Χτυπάτε καλά όλα τα υλικά στο σέικερ με μεγάλα σκληρά παγάκια. Σουρώστε σε μεγάλο ποτήρι του μαρτίνι και γαρνίρετε με μια κορδέλα από φλούδα πορτοκαλιού.

 Tulula Juice
50 ml Zacapa Centenario 23
10 ml φρέσκος χυμός λάιμ
10 ml σιρόπι μελιού
1/2 φέτα ανανά
3 φύλλα μέντας
2 κομματάκια κόκκινο τσίλι

Xτυπήστε όλα τα υλικά στο σέικερ με άφθονο τριμμένο πάγο και σερβίρετε σε μεγάλο και φαρδύ ποτήρι, στολίζοντας με ένα φύλλο φρέσκου ανανά.

 Smoky Martini
60 ml βότκα Belvedere
5 ml Talisker Aged 10 years

Ανακατεύετε με πάγο στο δοχείο ανάμειξης και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι. Διακοσμείτε με φλούδα λεμονιού.


 Tequila Sunrise
50 ml τεκίλα
100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
5 ml σιρόπι γρεναδίνης
μεγάλα σκληρά παγάκια

Γεμίστε ένα ψηλό ποτήρι με τα παγάκια. Βάλτε την τεκίλα, προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και πολύ προσεκτικά βάλτε τη γρεναδίνη να επιπλέει στην επιφάνεια. Στολίστε με μισή φέτα φρέσκου πορτοκαλιού.

 Κinky Cosmo
40 ml βότκα Belvedere
25 ml Τriple sec / λικέρ πορτοκαλιού
20 ml φρέσκος χυμός λάιμ
15 ml χυμός Cranberry
1 κομμάτι (περίπου 2 εκατ.) φρέσκου κόκκινου τσίλι

Πιέζετε καλά το τσίλι με το γουδοχέρι στη βάση του σέικερ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακινείτε καλά με πάγο. Περνάτε από λεπτό σουρωτήρι σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι και διακοσμείτε με ένα κόκκινο τσίλι.

 Vesper
15 ml Tanqueray No 10
45 ml βότκα Belvedere
10 ml Lillet Blonde

Ανακινείτε τα υλικά με πάγο στο σέικερ και σουρώνετε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι. Διακοσμείτε με φλούδα λεμονιού.

 Mimosa
100 ml ξηρή σαμπάνια
60 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
5 ml Cointreau

Χρησιμοποιήστε καλά παγωμένα υλικά. Σε ψηλό ποτήρι flute βάλτε το χυμό, το Cointreau, ανακατέψτε ελαφρά kαι απογεμίστε με τη σαμπάνια.

 Bloody Mary
6/10 χυμό ντομάτας
3/10 βότκα
1/10 χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι του καφέ Worcestershire sauce
2 σταγόνες Tabasco
αλάτι σέλινου
αλάτι, πιπέρι

Σ' ένα μεγάλο, ψηλό ποτήρι (tumbler) βάλτε 4 παγάκια. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, τη Worcestershire sauce, τη βότκα και το Tabasco. Ανακατέψτε. Προσθέστε το χυμό ντομάτας και, ανάλογα με το γούστο σας, αλάτι, πιπέρι και αλάτι σέλινου. Ανακατέψτε ξανά. Βάλτε ένα τρυφερό κλαράκι σέλινου με τα πράσινα φυλλαράκια του και σερβίρετε. Το Bloody Mary θεωρείται το κλασικό κοκτέιλ για ένα hangover.


 Frozen Margarita
2 μέρη τεκίλα
2 μέρη χυμού λάιμ
1 μέρος Triple sec
1 φλιτζάνι με παγάκια
αλάτι
φέτες από λάιμ για το γαρνίρισμα

Περάστε μία φέτα από λάιμ στα χείλη του ποτηριού και κατόπιν βυθίστε τα μέσα σε αλάτι. Βάλτε την τεκίλα, το λάιμ, το Triple sec και τα παγάκια στο μίξερ και χτυπήστε τα καλά να σπάσουν, μέχρι το κοκτέιλ να πάρει τη μορφή γρανίτας. Σερβίρετε στο κλασικό ποτήρι της Μαργαρίτας, με μία φέτα από λάιμ.

 Margarita
1 μεζούρα τεκίλα
1/2 μεζούρα Τriple sec
1/2 μεζούρα χυμό λάιμ
πάγο

Χτυπήστε τα υλικά καλά στο σέικερ και σουρώστε το μείγμα σε χαμηλό ποτήρι σε σχήμα αντεστραμμένου Α, αφού προηγουμένως έχετε βουτήξει τα χείλη του σε χυμό λάιμ και μετά σε ψιλό αλάτι, για να τα γλασάρετε. Μην ξεχνάτε πως μια Μαργαρίτα είναι αυθεντική μόνο αν γίνεται με τεκίλα· και καλή τεκίλα είναι, φυσικά, η μεξικανική.

 Tommy Margarita
50 ml Don Julio Blanco
10 ml νέκταρ αγαύης
5 ml σιρόπι ζάχαρης
25 ml φρέσκος χυμός λάιμ

Ανακινήστε πολύ καλά όλα τα υλικά με πάγο στο σέικερ. Σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι μαρτίνι.

 Agave Punch

40 ml Don Julio Anejo
15 ml ruby port
50 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
25 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
15 ml σιρόπι ζάχαρης

Ανακινήστε όλα τα υλικά -εκτός από το port- στο σέικερ με πάγο. Σουρώστε σε ποτήρι κοκτέιλ γεμάτο με πάγο και απογεμίστε με το port. Διακοσμήστε με μία φέτα πορτοκαλιού και δύο μαύρα σταφύλια.

Μοιραστείτε το άρθρο: