Ας μιλήσουμε για τις Lager

Ας μιλήσουμε για τις LagerΑπό τον Ν. Ραδίση

Το τελευταίο καιρό διαπιστώνω σε πολλές σελίδες μπύρας στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook ότι υπάρχουν απορίες γιατί κάποιες μπύρες έχουν ονομασθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το HOW, διαθέτει έναν πλήρη οδηγό για τα είδη μπύρας. Θεωρώ ωστόσο σημαντικό να ανανεώνουμε μια στο τόσο τις γνώσεις μας και να προσθέτουμε πληροφορίες σε κάθε αντικείμενο που γνωρίζουμε. Αυτή τη φορά θα αναφερθούμε στις γνωστές, αγαπημένες και δημοφιλής στην πλειονότητά τους ξανθές κυρίες.  Τις Lager..
Απέκτησαν πολλές παραλλαγές και λάτρεις σ’ όλο τον κόσμο, η Γερμανία είναι όμως η πατρίδα τους. Ίσως να μπορούσαν να χαρακτηριστούν και η έναρξη της παγκοσμιοποίησης όταν πολλά χρόνια πριν, οι περισσότεροι λαοί του κόσμου παρήγαγαν ή εισήγαγαν μπύρα τύπου Lager. Κατέχουν σήμερα την πλειοψηφία της αγοράς μπύρας, περίπου το 90%.

Ανακαλύφθηκε από Γερμανούς ζυθοποιούς όταν κατά τη ζυθοποίηση αποθήκευσαν σε φυσικούς χώρους, όπως σπήλαια, τα βαρέλια με μπύρα με σκοπό να ωριμάσουν. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε στα Αγγλικά lagering, εκ της γερμανικής λέξης Lagerung (=stocking, αποθήκευση).

Όπως όλα τα πρωτοποριακά και καινοτόμα γεγονότα της εποχής, αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους παραδοσιακούς ζυθοποιούς. Η δυσπιστία έφτασε στο σημείο ώστε οι παραγωγοί ζύθου που ακολουθούσαν την νέα διαδικασία, έπρεπε να παράγουν το προϊόν τους εκτός των τειχών της πόλης.

Όταν λέμε Lager έχουμε στο μυαλό μας, βυθοζύμωτες μπύρες, από 3,5% ως και 4%, ενώ δεν αποκλείεται να την συναντήσουμε και σε πιο δυνατές εκδοχές, όπως η Samichlaus απ’ την Αυστρία. Έχουν διακριτική πικράδα λυκίσκου και δεν είναι πάντα ξανθές. Η τσέχικη Krusovice έχει και σκούρα εκδοχή, όπως και η ελληνική ΦΙΞ που έχει την δική της, την FIX Dark. Σερβίρονται μεταξύ 4οC και 7οC.

Οι πιο γνωστές Lager που μπορούμε να συναντήσουμε στην χώρα μας είναι οι Amstel, Asahi, Bierre du Demon, Bierre du Desert, Birra Moretti, Bud, Budweiser Budvar, Carib, Carlsberg, Corona, Desperados, Fischer Tradition, Heineken, Kozel Dark, Lapin Kulta, Miller, Paulaner Original, Peroni Nastro Azzurro, Samuel Adams, Sapporo και Stella Artois.

Οι ελληνικές απόπειρες δεν καθόλου άσχημες. Άλφα, Βεργίνα, Craft, Fix, Mythos και Mythos Red, ΝΕΔΑ, Corfu Lager, Magnus Magister και Berlin είναι μπύρες που μπορούμε να συναντήσουμε σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας. Τελευταίως γίνεται μια προσπάθεια για εξαγωγή των προϊόντων η οποία βρίσκεται σε καλό στάδιο αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι Άλφα, Mythos και Fix συναντώνται όλο και πιο συχνά σε διεθνείς οδηγούς μπύρας! Τον τελευταίο χρόνο μπήκε δυναμικά στο χώρο η ΕΖΑ με την Blue Island, την πρώτη ελληνική εκδοχή καλοκαιρινής μπύρας (σαν τις Corona, Carib, Sol).




Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: