Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Το Μεγάλο Δίλημμα της Σαντορίνης

Το Μεγάλο Δίλημμα της Σαντορίνης

Από τον Θ. Λέλεκα 

Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Μέχρι και σήμερα, ελάχιστοι μπορούν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα πώς από ένα τόσο φτωχό και αφιλόξενο έδαφος, όπως η ηφαιστειογενής πέτρα της Σαντορίνης, μπορεί να προκύψει μία τόσο ποιοτική λευκή ποικιλία όπως το Ασύρτικο. Η απάντηση βρίσκεται προφανώς στο ίδιο το έδαφος και όλα τα μέταλλα και λοιπά στοιχεία που περιέχει, και τα οποία χαρίζουν στο Ασύρτικο ένα χαρακτηριστικό που το κάνει μοναδικό: Εκρηκτική οξύτητα!

 

Ναι, η οξύτητα είναι αυτή που επιτρέπει στο Ασύρτικο να συνοδεύει ωμά, τηγανητά και ψητά θαλασσινά και ψάρια με απαράμιλλη επιδεξιότητα, ενώ το καθιστά ένα από τα λίγα λευκά κρασιά που έχουν πραγματικά αξιόλογη δυναμική παλαίωσης. Μάλιστα ο χρόνος εξελίσσει το Ασύρτικο όμορφα, μεταμορφώνοντάς το και δίνοντάς του μία εξαιρετική αρωματική και γευστική ωριμότητα που δύσκολα απαντάται αντίστοιχα σε άλλα λευκά Ελληνικά ή ξένα κρασιά.

 

Η μοναδικότητα αυτή του Ασύρτικου, σε συνδυασμό με την δημοτικότητα του νησιού της Σαντορίνης που είναι ένα διεθνές brand από μόνο του, κάνει το Ασύρτικο εξαιρετικά δημοφιλές στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Εγώ τουλάχιστον δηλώνω κατηγορηματικά ότι όλες ανεξαιρέτως οι μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες του κρασιού που έχω γνωρίσει ως τώρα, όχι μόνο γνωρίζουν καλά το Ασύρτικο της Σαντορίνης, αλλά πάντα έχουν να πουν τα καλύτερα γι αυτό. Δεν είναι λίγες οι φορές που το αναδεικνύουν πρώτο και καλύτερο σε γευσιγνωσίες και δοκιμές λευκών κρασιών από όλο τον κόσμο, ενώ αποτελεί συνήθη επιλογή σε ταιριάσματα με τυριά αλλά και θαλασσινές γεύσεις. Και βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι, για όλους αυτούς τους λόγους που σας προανέφερα, στον στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση του Ελληνικού κρασιού στις μεγάλες ξένες αγορές, το Ασύρτικο της Σαντορίνης αποτελεί ίσως τον πιο βασικό και πολλά υποσχόμενο πυλώνα.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Ασύρτικο είναι ένα λευκό κρασί που χαρακτηρίζεται από διακριτικά λεμονάτα αρώματα στη μύτη και το στόμα, τα οποία πλαισιώνονται από την χαρακτηριστική μεταλλικότητα την οποία χαρίζει το ασύγκριτο terroir της Σαντορίνης. Ο καυτός ήλιος του Αιγαίου αλλά και οι άνεμοι που «δέρνουν» τα αμπέλια του νησιού ασταμάτητα, δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για σωστή ωρίμανση του σταφυλιού που θα τρυγηθεί και θα πάρει τον δρόμο για το οινοποιείο. Αν συνυπολογίσουμε σε όλα αυτά και την χαρακτηριστική οξύτητα της ποικιλίας αυτής, τότε έχουμε ένα οινικό «πακέτο» που υπόσχεται μεγάλες απολαύσεις στο τραπέζι.

 

Γευστικά, το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι πλασμένο για να συνοδεύει τέλεια τις όμορφες θαλασσινές γεύσεις της Σαντορινιάς κουζίνας, αλλά όχι μόνο. Οι αρκετοί και καλοί παραγωγοί του νησιού το οινοποιούν με προσοχή και σεβασμό τόσο στην ποικιλία, όσο και στον τελικό καταναλωτή, καθώς στόχος τους είναι κάθε γουλιά Ασύρτικου να είναι και μία ζωντανή διαφήμιση της Σαντορίνης. Μάλιστα, για ακόμα μεγαλύτερη γευστική διαφοροποίηση, έχουν επινοήσει εδώ και καιρό την ωρίμανση και παλαίωση του Ασύρτικου και σε δρύινο βαρέλι, τεχνική που του δίνει ένα ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ, χωρίς να υποβαθμίζει ούτε στο ελάχιστο την οξύτητά του αλλά και τα υπόλοιπα ποικιλιακά του χαρακτηριστικά.

 

Έτσι, επειδή το Ασύρτικο και η Σαντορίνη αγαπιούνται με πάθος σε όλη την Ελλάδα αλλά και έξω από τα σύνορά της, το μοναδικό δίλημμα που μπορεί να έχει σήμερα ο οινόφιλος είναι το αν θα πρέπει να διαλέξει Σαντορίνη απλή (δεξαμενής) ή Σαντορίνη βαρελάτη - πόσο όμορφα και απολαυστικά διλήμματα είναι αυτά!... Για να μην σας απασχολήσει ποτέ ένα τέτοιο δίλημμα, πάντως, και να έχετε την απάντηση έτοιμη ανά πάσα στιγμή, παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί:

 

Ασύρτικο: Απλό, βαρελάτο... ή και τα δύo?

 
 
Τα αντιπροσωπευτικά Ασύρτικα Σαντορίνης που δοκιμάζει και συγκρίνει στο video ο Θόδωρος Λέλεκας είναι:
 
Απλό: Καλλίστη Μπουτάρη 2008 Βαρελάτο: Σιγάλα Σαντορίνη Βαρέλι
Καλλίστη Μπουτάρη 2008 Σαντορίνη Σιγάλα Βαρέλι 
Φρέσκια και εκφραστική Σαντορίνη, που αποτυπώνει τέλεια τη δυναμική του Ασύρτικου που μεγαλώνει στο μαγικό terroir της πατρίδας του, της Σαντορίνης. Ετικέτα-σταθερή αξία για τους λάτρεις του κρασιού της Σαντορίνης, αλλά και των καθαρών γεύσεων της θάλασσας.  Η βαρελάτη Σαντορίνη έχει καθιερωθεί ως το κρασί που συνοδεύει εκλεκτούς ψητούς ψαροφαγικούς μεζέδες. Κι αυτό επειδή η παραμονή του Ασύρτικου σε δρύινο βαρέλι σημαίνει σώμα και αρωματική πολυπλοκότητα, ενώ έχει ένα βασικό γευστικό προορισμό: το κάρβουνο! Η ετικέτα Σαντορίνη Βαρέλι από το Κτήμα Σιγάλα αναδεικνύει την ευαίσθητη αρωματικότητα του Ασύρτικου και προφυλάσσει την ιδανική του οξύτητα, ενώ το ντύνει με την στιβαρότητα που χαρίζει η δρυς. Είναι ένα απολαυστικό κρασί με μεγάλη και πικάντικη διάρκεια, και ακόμα μεγαλύτερη ζωή στο μπουκάλι. 
Μάθετε περισσότερα, ή δοκιμάστε το...  Μάθετε περισσότερα, ή δοκιμάστε το...  
   
ή διαλέξτε από όλα τα Ασύρτικα Σαντορίνης
του House of Wine 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: