Ανακαλύπτουμε το Λιάτικο

Τι θα λέγατε να πάμε μία βόλτα στον Κρητικό αμπελώνα για να γνωρίσουμε το Λιάτικο, ένα ιδιαίτερα ανερχόμενο σταφύλι; H Κρήτη είναι ένας τόπος με πολλές αυτόχθονες ποικιλίες που δίνουν κρασιά παγκόσμιας κλάσης. Το Λιάτικο είναι μία από αυτές και μάλιστα τα τελευταία χρόνια δείχνει μεγάλη δυναμική με κρασιά που όλοι οι οινόφιλοι πρέπει να ανακαλύψουν.

 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Το Λιάτικο είναι μια ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που, όπως ήδη αναφέρθηκε, προέρχεται από την Κρήτη. Καλλιεργείται σε όλο το νησί, όμως οι περισσότερες φυτεύσεις συγκεντρώνονται σε περιοχές του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Οι καλλιεργούμενη έκταση σήμερα υπολογίζεται περίπου στα 4000 στρέμματα. Είναι μία αρχαία ποικιλία, καθώς αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την καλλιέργεια της ήδη από το 300π.Χ. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος της. Η πρώτη έρχεται από τον μήνα Ιούλιο και το γεγονός ότι σαν πρώιμη ποικιλία ωριμάζει νωρίς, μέσα στον Ιούλιο. Η δεύτερη έχει να κάνει με το σχήμα της ρόγας του που μοιάζει με ελιά.

 

Είναι ένα σταφύλι με αρκετά λεπτή φλούδα και απαιτητικό στην καλλιέργεια. Είναι ευαίσθητο στην ξηρασία, έτσι συχνά τα φυτά αρδεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωριμάζει πρώιμα με τον τρύγο να πραγματοποιείται συνήθως στα μέσα Αυγούστου στην περιοχή του Ηρακλείου και προς το τέλος του μήνα σε περιοχές της Σητείας

 

 

Πρόκειται για πολύπλευρο σταφύλι, καθώς μπορεί να δώσει ξηρά ερυθρά κρασιά που είναι πολύ ευχάριστα στην νιότη τους ενώ ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται πολύ όμορφα στον χρόνο, καθώς και εκπληκτικά γλυκά κρασιά  με απίστευτη συμπύκνωση.

 

Το χρώμα των κρασιών που παράγονται από Λιάτικο είναι σχετικά απαλό με γκρενά αποχρώσεις. Το άρωμα του είναι ξεχωριστό, με εξωτικά μπαχαρικά, γλυκά κόκκινα φρούτα, βότανα και νύξεις λουλουδιών να χαρακτηρίζουν τις ξηρές εκδοχές. Οι τανίνες του είναι μαλακές και βελούδινες, με σχετικά υψηλό αλκοόλ και ισορροπημένη οξύτητα. Τα κρασιά που προέρχονται από τα πιο υψηλά υψόμετρα εμφανίζουν χαρακτηριστική φρεσκάδα και ακόμα πιο κομψά αρώματα και γεύσεις. Αρκετά από τα ξηρά κρασιά μπορούν να εξελιχθούν στην φιάλη αποκτώντας μαρμελαδένια, γήινα και ξηροκαρπάτα αρώματα. Το Δουλουφάκης Dafnios Ερυθρός είναι μία καταπληκτική ξηρή έκφραση της ποικιλίας.

 

Τα γλυκά κρασιά που συνήθως παράγονται από λιάσιμο υπερώριμων σταφυλιών για περίπου 5 έως 10 ημέρες είναι πολύ συμπυκνωμένα με αρώματα αποξηραμένων φρούτων όπως τα σύκα και η σταφίδα, βοτάνων, μελιού αλλά και ξηρών καρπών. Δοκιμάστε τα Emilia και Ιουλιάτικο και θα γευτείτε όλη την γλυκιά γοητεία του Λιάτικου.

 

Η ποικιλία συχνά αναμιγνύεται με άλλες διεθνείς ή γηγενείς ερυθρές ποικιλίες σε κρασιά όπως το Ψίθυρος Ερυθρός, Ένστικτο Ερυθρός και Δουλουφάκης Enotria Ερυθρός.

 

Δίνει τα ερυθρά ξηρά και γλυκά κρασιά ΠΟΠ Δαφνές και ΠΟΠ Σητεία. Στα ξηρά κρασιά επιτρέπεται η προσθήκη έως 20% Μανδηλαριάς, όμως τα περισσότερα παράγονται από 100% Λιάτικο. Mπορεί επίσης να συμμετέχει στα γλυκά κρασιά ΠΟΠ Malvasia- Σητεία και ΠΟΠ Μalvasia Χάνδακας Candia.

 

Γευστικοί συνδυασμοί

Το Λιάτικο είναι πολύπλευρο και στο τραπέζι. Η βελούδινη υφή των ξηρών κρασιών το φέρνει κοντά σε λευκά και κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα με ντομάτα ή σάλτσες μανιταριών, με ζυμαρικά, πίτσες και κοκκινιστά λαχανικά αλλά και με πιάτα ψαριών όπως ένα ψάρι πλακί, έναν σολομό ψητό ή ένα χταπόδι στιφάδο. Συνοδεύει πολύ ωραία και  ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν πολύ ωραία με επιδόρπια που βασίζονται στην σοκολάτα, το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς αλλά και με δυνατά τυριά.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: