Η πραγματική απόλαυση της μπύρας

Η πραγματική απόλαυση της μπύραςΑπό τον Ν. Ραδίση

Ένα από τα πολλά θέματα που διαρκώς συζητιέται σε αρκετές παρέες είναι αν πίνουμε σωστά την μπύρα μας. Η αλήθεια είναι πως ακούγονται από αστικοί μύθοι μέχρι σοβαρά επιχειρήματα. Το σημείο που όμως διαφεύγει σε όλους δεν είναι μόνο πως την πίνουμε, αλλά που το πίνουμε. Θα δώσω ακολούθως μια ανάλυση του τι ακριβώς εννοώ, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε κυρίως τις υπερβολές.

Τι εννοώ υπερβολές. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια μπύρα δεν μπορεί να καταναλωθεί στο σωστό ποτήρι ή την ιδανική θερμοκρασία. Κάποια ταβέρνα, ένα πικ-νικ ή ακόμα και την παραλία το καλοκαίρι. Δεν μπορούμε εκεί να είμαστε σχολαστικοί με τα ποτήρια αν είναι πλαστικά ή γυάλινα και αν η μπύρα είναι κρύα ή ζεστή. Εδώ θέλει να είμαστε λιγότερο απαιτητικοί. Δεν συνδυάζεται στην ταβέρνα η μπύρα με ένα ποτήρι τύπου Weiss και έχουμε (καλώς ή κακώς) παραγγείλει μια Weiss..

Σε ένα μπαρ ή ένα καλό εστιατόριο, όπου το απόσταγμα ή το κρασί χαίρουν εκτίμησης, μπορούμε να απαιτήσουμε αντίστοιχη προσοχή από την επιχείρηση. Δεν το συζητούμε για pub ή μπυραρίες. Στην περίπτωση που ο χώρος που έχουμε επιλέξει, διαθέτει και φαγητό, μπορούμε να ζητήσουμε να μας προτείνουν κάποια μπύρα που ταιριάζει με την επιλογή μας. Οι Sommelier, έχουν εύστοχες επιλογές που μπορούν να απογειώσουν γευστικά τόσο το πιάτο όσο και την μπύρα μας, αν έχουν ασχοληθεί με την μπύρα.

Για να πιούμε σωστά μια μπύρα, εγώ θα έλεγα χρειάζεται απλά καλή παρέα και καλή διάθεση. Μετά έρχονται οι θερμοκρασίες, τα ποτήρια κοκ. Τι να τα κάνουμε αν όλα είναι ιδανικά και σωστά, αν η παρέα μας και η διάθεσή μας δεν είναι καλή. Θα περάσουμε άσχημα. Δεν θα απολαύσουμε την μπύρα, αλλά και το φαγητό μας και θα είναι μια έξοδο άνευ ουσίας. Αν όμως, όλα βαίνουν καλώς, τότε έχουμε και λέμε:

* Επιλέγουμε την κάθε μπύρα, σύμφωνα με το φαγητό μας και την ώρα της ημέρας.

* Επιλέγουμε μπύρες που ξέρουμε ότι δεν θα μας πειράξουν και μόνο την ποσότητα που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε ασφαλείς σπίτι ή να κοιμηθούμε δίχως παρενέργειες.

* Θυμόμαστε ότι η υπερβολική κατανάλωση κάθε αλκοολούχου (όπως και καθετί στην ζωή μας) δεν είναι θεμιτή για την υγεία μας.

* Επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από τις πιο ελαφριές προς τις πιο βαριές.

* Ξεκινάμε με μια πιο ουδέτερη μπύρα και καταλήγουμε σε μια πιο πολύπλοκη. Αν κάνουμε το αντίθετο, θα μπλοκάρουμε τις γεύσεις μας.

* Για κάθε μπύρα υπάρχει και ο αντίστοιχος τύπος ποτηριού. Στο House of Wine, έχουμε δημοσιεύσει άρθρα για κάθε τύπο ποτηριού και σε ποια μπύρα ταιριάζει. Αν ρίξετε μια ματιά, θα διευκολυνθείτε πολύ, ακόμα και αν δεν έχετε όλα τα ποτήρια μιας μπυραρίας.

* Οι μπύρες με λιγότερο αλκοόλ, πίνοντας πιο κρύες από εκείνες με υψηλό αλκοόλ. Συνεπώς μαζί με μια Lager, βγάζουμε απ το ψυγείο και μια Trappist, για παράδειγμα, ώστε να αρχίσει να έρχεται στην επιθυμητή θερμοκρασία.

* Μην χρησιμοποιείτε παγωμένα ποτήρια. Δεν βοηθούν στην απόλαυση της. Θα το κάνατε ποτέ για ένα κρασί;

* Συνδυάστε την μπύρα σας με ένα σνακ ή πιάτο που ταιριάζει. Αν δεν το πετύχατε, μην σκάτε, δοκιμάστε έναν άλλο συνδυασμό και σίγουρα θα βρείτε κάτι που ταιριάζει.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες σερβιρίσματος μπύρας, διαφέρουν από τύπο σε τύπο. Σκεφτείτε το όπως το κρασί. Ακολουθεί μια λίστα με τις προτεινόμενες θερμοκρασίες σερβιρίσματός κάθε μπύρας. Αν τους ακολουθήσετε, θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο το αγαπημένο σας ποτό. Προς Θεού, μην κάνετε παράπονο (έχει συμβεί) αν έχει κάποια απόκλιση η θερμοκρασία σερβιρίσματος σε κάποιο χώρο που επισκεφτήκατε. Αν η απόκλιση αυτή είναι μικρή, δεν χάθηκε ο κόσμος..

* Lager, Pilsner, Lambic, Wibier και Weiss 6-8 βαθμούς Κελσίου

* Saisons και Summer Ale 10 βαθμούς Κελσίου

* Βρετανικές Ale, Stout, Porter, Barley Wine, Biere de Garde στους 12 βαθμούς Κελσίου

* Abbey και Trappist στους 11-13 βαθμούς Κελσίου

* Imperial Russian Stouts στους 14 βαθμούς Κελσίου


Καλή απόλαυση!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: