Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Τέσσερις μπύρες, πριν φύγει ο χειμώνας

Τέσσερις μπύρες, πριν φύγει ο χειμώναςΑπό τον Ν. Ραδίση

Είναι λίγες μέρες πριν μας αποχαιρετίσει ο χειμώνας και πραγματικά πιστεύω ότι όπως έχει μπερδευτεί ο καιρός μαζί του έχουμε μπερδευτεί και εμείς.. Εκεί που λέω να πιώ μια μπύρα λίγο πιο χαλαρά, κρύο και χιόνια. Αλλαγή στα πλάνα και πάμε σε κάτι πιο βαρύ. Εκεί που πίνω το βαρύ, δηλαδή γύρω στα 12% αλκοόλ, να που ο καιρός έχει γυρίσματα και βγάζει πάλι ήλιο…

Αποφάσισα λοιπόν, για να μην τρελαθώ, να πάω με τα νερά του. Σκέφτηκα λοιπόν να σας προτείνω 4 μπύρες που μπορούμε να πιούμε αυτές τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, έτσι για να τον θυμόμαστε, αν αποφασίσει να φύγει.

Ξεκινώ με την μπύρα που φρόντισα να γεμίσω το ψυγείο μου, όταν είχαμε χιόνια στην Αττική. Αναφέρθηκα σε 12% abv και εννοείται ότι στο μυαλό έπρεπε να σας έρθει η πολύ ευχάριστη για την εποχή, Γαλλική Bier du Demon. Μια από τις γνωστότερες μπύρες της Γαλλικής αγοράς. Έχει αγαπηθεί από το κοινό της Ελλάδος γιατί είναι ιδιαίτερη τόσο στο ύφος, όσο και στους αλκοολικούς βαθμούς. Αν την δοκιμάσουμε με τα τυριά και τα αλλαντικά μας ή με κάποια από τα πιάτα της σαρακοστής όπως μύδια τότε έχουμε εξαιρετικούς συνδυασμούς.

Μια ακόμα μπύρα που πίνουμε αυτές τις μέρες, εννοείται ότι είναι μια μπύρα και για τις επόμενες δροσερές νύχτες της άνοιξης, είναι η Weihenstphan Vitus. Ανήκει στην κατηγορία WeizenBock, των δυνατών Weiss δηλαδή. Γεννημένη στην Βαυαρία, όπου το κρύο είναι συνηθισμένο, η μπύρα με τους 7,7 βαθμούς αλκοόλ είναι τόσο για το μεσημεριανό, με το ξινολάχανο και το κότσι όσο και για το βραδινό με τα ψωμάκια, με αλείμματα αλλαντικών μια φοβερή επιλογή. Εγώ την προτείνω με μπιφτέκια μοσχαρίσια, σε μια light εκδοχή όπως είναι αυτή με σάλτσα γιαουρτιού.

Ιδιαίτερη μπύρα η επόμενη που είχα στο μυαλό μου. Μπύρα την οποία θα ταίριαζα τόσο με το σαρακοστιανό μενού, όσο και με το φαγητό όλο του χρόνου. Θα την απολάμβανα και σκέτη, όπως το έκανα προχτές σε μια νυχτερινή έξοδο, όπου ξάφνιασα τον σερβιτόρο, διότι δεν περίμενε να του ζητούσα μια Notias. Η νέα μπύρα, έκανε την εμφάνισή της πριν περίπου έξι μήνες και ενώ είναι μόλις 4,8% abv έχει την ιδιαιτερότητα της λόγω του σαφράν Αρκαδίας. Ναι, δεν είναι Κοζάνης..! παράγεται στο Βέλγιο, με Ελληνικό όνομα και θα πω για μια ακόμη φορά ότι είναι ξεχωριστή.

Τέλος, η μπύρα που πρέπει να πιούμε και πριν φύγει ο χειμώνας, αλλά και όσο έχει ακόμα κρύο είναι Tripel της Gouden Carolus. Δεν το συζητώ. Μπύρα, μοναστηριακού τύπου, που το χρυσό χρώμα την κάνει πολύτιμη! Πολλά αρώματα και γεύσεις κατακλίνουν τις αισθήσεις μας, σε ένα αποτέλεσμα στο όποιο οι Βέλγοι είναι μοναδικοί. Για το κρύο την συνδυάζουμε με μια σούπα από λαχανικά. Για την καθημερινότητα με κάποια μακαρόνια και κρέατα. Δοκιμάστε την, αρκεί να μην είναι παγωμένη ή πολύ κρύα για να νιώσουμε όλα τα χαρακτηριστικά της αλλά και τους 9 βαθμούς αλκοόλ.

Οι τέσσερις παραπάνω επιλογές, είναι μπύρες που αγαπούν τον χειμώνα. Εξαίρεση αποτελεί η Notias, η οποία όμως διανύει το πρώτο της χρόνο και γι αυτό τον χειμώνα ήταν μια πολύ καλή παρέα, που αν δεν την είχατε, προλαβαίνετε ακόμα.

Καλή Σαρακοστή!

Θα τα πούμε την άλλη βδομάδα!


Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης

Μοιραστείτε το άρθρο: