| Αποσύνδεση | Σύνδεση | Επικοινωνία |

Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Διαλέγοντας κρασιά για τα κρύα που έφτασαν

Διαλέγοντας κρασιά για τα κρύα που έφτασαν
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Ο χειμώνας άργησε να έρθει φέτος όμως αυτές τις ημέρες το κρύο έχει κάνει αισθητή την παρουσία του! Ίσως ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα, ως συνήθως, να μην είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα χιόνια εμείς όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε το κρύο με κρασί! Και για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε τα κρασιά που ταιριάζουν πολύ στο κρύο! Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές θα βρούμε τρόπο να ανεβάσουμε θερμοκρασία με ‘καύσιμο’ το κρασί!

Τα ερυθρά κρασιά ταιριάζουν με το κρύο

Το καλοκαίρι λέμε ότι τα ερυθρά κρασιά μπορεί να μας ζεστάνουν και προτιμάμε τα λευκά. Αντίθετα τον βαρύ χειμώνα θα προτιμήσουμε τα ερυθρά έναντι των λευκών. Και ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα ερυθρά τα απολαμβάνουμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα λευκά. Όπως το νερό, που το πίνουμε παγωμένο το καλοκαίρι και ζεστό (ή έστω ζεστότερο) τον χειμώνα.

Τα κρασιά με υψηλό αλκοόλ θα ζεστάνουν

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί ανεβάσει την θερμοκρασία του σώματος. Είτε σας αρέσουν τα υψηλόβαθμα κρασιά είτε όχι, με τα κρύα είναι σίγουρο ότι θα τα απολαύσετε περισσότερο! Δοκιμάστε ερυθρά με πάνω από 14,0% αλκοόλ όπως τα ερυθρά Κτήμα ΑΛΦΑ – Ερυθρός, Οινότρια Γη - Syrah & Agiorgitiko και Μαγικό Βουνό – Ερυθρός που διακρίνονται και για το υψηλό αλκοόλ και χαμηλώστε 2-3 βαθμούς την θέρμανση! Αν πάλι θέλετε οποσδήποτε λευκό κρασί, υπάρχουν πολύ ωραίες επιλογές με 14+ αλκοόλ, όπως το ΑΝΑΞ, το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου και το Condrieu "La Galopine" που σίγουρα δεν θα μας ‘δροσίσουν’.

Ο πλούτος στο κρασί θα βοηθήσουν να ανέβει ο υδράργυρος

Τα φαγητά που επιλέγουμε τον χειμώνα και ιδιαίτερα τις πιο κρύες ημέρες είναι συνήθως πιο βαριά, (με εξαίρεση βέβαια τις σούπες) με περισσότερα μπαχαρικά, με πλούσιες σάλτσες και σίγουρα καυτά. Αυτά τα φαγητά αναζητούν πλούσια κρασιά για παρέα όπως τα ερυθρά Cuvee Viva, Νέα Δρυς - Cabernet και Κτήμα Μερκούρη “Cava” , ενώ στην περίπτωση των λευκών, κρασιά όπως το Κτήμα Γεροβασιλείου - Sauvignon Blanc και Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay. Ακόμα και για τα πικάντικα φαγητά που λέμε ότι δεν τα συνδυάζουμε με τα πολύ πλούσια και με υψηλό αλκοόλ κρασιά, μέσα στο καταχείμωνο που θέλουμε να ανεβάσουμε την θερμοκρασία αυτοί οι συνδυασμοί είναι επιθυμητοί.

Απολαύστε τα κρασιά στην σωστή θερμοκρασία

Με αυτό τον καιρό, τα λευκά και τα ροζέ κρασιά αρκεί να τα βγάλουμε για λίγο στο μπαλκόνι καθώς πιθανότατα η θερμοκρασία θα είναι κοντά σε αυτή του ψυγείου μας. Θερμοκρασίες γύρω στο 8 - 9 °C είναι καλές για τα μετρίου σώματος λευκά και 10 – 11 °C, για τα πλούσια λευκά. Δεν χρειάζεται να πάμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα. Τα κόκκινα αντιθέτως, δεν θα τα βγάλουμε στο μπαλκόνι καθώς θα κρυώσουν περισσότερο από ότι πρέπει και δεν θα τα απολαύσουμε! Για αυτά ας βρούμε ένα σημείο μέσα στο σπίτι που η θερμοκρασία του κρασιού θα διατηρηθεί μεταξύ 15-16 °C για τα κρασιά με μέτριο βάρος και 17-18 °C για τα πληθωρικά.

Δοκιμάστε ενισχυμένα κρασιά με τα κρύα, θα τα αγαπήσετε περισσότερο

Τα ενισχυμένα κρασιά είναι κρασιά που έχει προστεθεί αλκοόλη σε κάποιο στάδιο της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα το αλκοόλ να είναι υψηλότερο από τα υπόλοιπα κρασιά και να κυμαίνεται ανάμεσα στο 15% και το 21% ανάλογα με το στιλ. Μπορούμε λοιπόν να επιλέξουμε ένα ξηρό sherry όπως το La gitana με αλκοόλ στο 15% αλλά να πάμε και σε ένα ακόμα πιο ‘δυνατό’ Oloroso με αλκοόλ στο 20% όπως το Oloroso Don Nuno . Τα ξηρά Sherry άλλωστε ταιριάζουν υπέροχα με πλούσιες και λιπαρές σούπες εκτός όλων των άλλων. Εκτός από τις ‘ξηρές’ επιλογές μπορούμε να πάμε και στα αγαπημένα μου γλυκά Port όπως το LBV Port Ramos Pintos και το Taylor's Tawny 10 Years Old που θα ανεβάσουν θερμοκρασίες δίπλα σε σοκολάτες, ξηροκαρπάτα γλυκά αλλά και ποικιλίες με δυνατά τυριά.


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: