Δροσερά επιδόρπια και γλυκά κρασιά

Δροσερά επιδόρπια και γλυκά κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Φανταστείτε το σκηνικό! Ηλιοβασίλεμα, θέα στη θάλασσα, δροσερό αεράκι, τον ή την αγαπημένη σας (ή τους φίλους σας) και ένα ελαφρύ γλυκό με μπόλικες φράουλες ή κερασάκια! Τι θα μπορούσε να κάνει αυτό το σκηνικό ακόμα πιο τέλειο? Το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσετε το γλυκό σας!

Όπως καταλαβαίνετε μας έχει ‘πιάσει’ και η Άνοιξη και το Καλοκαίρι μαζί και το μυαλό μας τρέχει σε μαγευτικές παραλίες και ξέφρενες ή ρομαντικές διακοπές. Μας έχει πιάσει όμως και μια υπογλυκαιμία και σκεφτόμαστε όλα αυτά τα δροσερά καλοκαιρινά γλυκά που μας ‘προκαλούν’ όταν ανοίγουμε το ψυγείο! Και επειδή μας αρέσει και το κρασί, δεν μπορούμε να φανταστούμε όλες αυτές τις απολαύσεις χωρίς το κατάλληλο ‘οινικό’ ταίρι! Για αυτό θα ψάξουμε να βρούμε πια κρασιά θα ταιριάξουν με τα λαχταριστά γλυκάκια είτε τα απολαμβάνουμε μετά από ένα γεύμα είτε για να δροσιστούμε.

Σίγουρα κάποιοι (ή μάλλον πολλοί) δεν αποχωριζόμαστε τα σοκολατένια γλυκά ούτε το κατακαλόκαιρο! Τα περισσότερα όμως ελαφριά επιδόρπια έχουν λευκά χρώματα και είναι στολισμένα με τα όμορφα χρώματα (και φυσικά τις γεύσεις) από τα φρούτα, που αυτούς τους μήνες είναι πολύ νόστιμα. Έτσι λοιπόν και τα κρασιά που θα ταιριάξουν θα είναι πιο ελαφριά, αποφεύγοντας τα πολύ πλούσια και σίγουρα τα ενισχυμένα γλυκά κρασιά όπως τα Port.

Πάμε να γλυκαθούμε λοιπόν και να δούμε κατά περίπτωση με τι θα δροσιστούμε!

Παγωτά:

Ότι και να γράψουμε για τα παγωτά μέσα στο καλοκαίρι θα είναι λίγα. Για αυτό ας δούμε κατευθείαν με τι κρασιά θα τα απολαύσουμε! Οι γεύσεις των παγωτών είναι αμέτρητες οπότε θα πάμε να προσεγγίσουμε το κρασί χρωματικά γιατί αλλιώς θα ‘χαθούμε’! Αν επιλέξουμε ένα παγωτό ανοιχτού χρώματος, όπως η βανίλια ή η μπανάνα επιλέγουμε επίσης ένα κρασί ανοιχτού χρώματος όπως ένα ελαφρύ Moschato D’ Asti (Gancia Moscato d’ Asti) ή ένα φρέσκο γλυκό Μοσχάτο από την Σάμο (Samos Vin Doux). Αν το χρώμα του παγωτού έχει κόκκινο μέσα όπως η φράουλα ή μία μπάλα black forest, τότε μπορούμε να το συνδυάσουμε και με ένα ροζέ ημίγλυκο και ημιαφρώδες κόκκινο όπως το Leda 'Truffle Hunter' Casarossa. Αν πάμε σε καφέ αποχρώσεις παγωτού όπως η σοκολάτα, το φουντούκι ή η μόκα, τότε ένα Vinsanto (Χατζηδάκη - Vinsanto) φαντάζει η καλύτερη επιλογή. Τώρα βέβαια σας έχουμε μία ακόμα πρόταση όπου το κρασί θα πάρει τον ρόλο της γαρνιτούρας: Πάρτε μία μπάλα βανίλια ή καϊμάκι και ρίξτε του λίγο γλυκό κρασί Pedro Ximenez Triana από πάνω σαν σιρόπι! Ο συνδυασμός θα είναι εκπληκτικός!

Φρουτοσαλάτες:

Τα χαρακτηριστικά μιας φρουτοσαλάτας που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να οδηγηθούμε στον συνδυασμό με το κρασί, εκτός από την φρεσκάδα των φρούτων είναι η οξύτητα και η απαλή γλυκύτητα από ζάχαρη ή από μέλι. Έτσι δεν πάμε σε πολύ γλυκά κρασιά αλλά σε ημίγλυκα ή ημίξηρα, αφρώδη ή μη, με αρκετή οξύτητα. Τα Moschato d’ Asti (Leggenda Moschato d’ Asti) ή τα αντίστοιχα Ελληνικά όπως το Bianco Nero Sparkling είναι και εδώ μία καλή επιλογή. Στην περίπτωση που η φρουτοσαλάτα περιέχει πολλά κόκκινα φρούτα επιλέγουμε τις ροζέ εναλλακτικές όπως το Rosato by Elena ή το Malvasia Rosetta.

Γιαουρτογλυκά:

Είναι κανείς που σαν παιδί δεν έχει φάει γλυκό ψυγείου με γιαούρτι και ζελέ φρούτων? Δύσκολα αντιστεκόμαστε και οι μεγάλοι καθώς εκτός από δροσερά αυτά τα γλυκά είναι και πιο light. Είναι από τα πιο ‘άγλυκα’ επιδόρπια και σε αυτό θα σταθούμε για να βρούμε το κατάλληλο οινικό συνοδό, οπότε θα αναζητήσουμε γλύκα στο κρασί αλλά στην κατηγορία των ημίγλυκών κρασιών, είτε ροζέ ή είτε λευκά, αφρώδη ή όχι. Θα συνοδεύσουμε το γιαουρτογλυκό μας με το Bee του Παλυβού, το Φάρος του Αιγαίου, το Τρεις Μάγισσες αλλά και το ημιαφρώδες Deus ημιαφρώδες.

Γλυκό ψυγείου με μπισκότα:

Μπισκοτάκια, κρέμα ή σαντιγί αλλά και κάτι σοκολατένιο (για να μην πάθουμε και στέρηση) έχει συνήθως αυτό το γλυκό! Εδώ οι επιλογές είναι πολλές αλλά αν και έχει σοκολάτα δεν θα επιλέξουμε πλούσια κόκκινα γλυκά, αλλά θα πάμε σε ώριμα λευκά γλυκά κρασιά όπως η Μαλαγουζιά όψιμος τρύγος Γεροβασιλείου, ή ένα Vinsanto. Αν διαλέξουμε την εκδοχή του μπισκοτογλυκού χωρίς την σοκολάτα αλλά με φρούτα επιλέγουμε κρασιά με περισσότερη φρεσκάδα όπως ο Μελιάς ή ένα Μοσχάτο Λήμνου.

Πανακότα:

Η πανακότα είναι γλυκό παντός καιρού αφού ανάλογα με την σάλτσα έχουμε διαφορετικό γλυκό κάθε φορά. Η γεύση της είναι πλούσια και κρεμώδης έτσι εδώ δεν θα πάμε σε ελαφρώς γλυκά κρασιά αλλά σε ‘κανονικά’ γλυκά κρασιά. Συνοδεύουμε την πανακότα με λευκά γλυκά όπως το Κτήμα Αβαντίς Μελίτης αν η σάλτσα είναι βασισμένη σε λευκά φρούτα, με ένα γλυκό από ερυθρές ποικιλίες όπως το Vriniotis G αν η σάλτσα περιέχει κόκκινα φρούτα ενώ αν έχουμε μία σοκολατένια ή μία καραμελένια σάλτσα ένα Vinsanto (Vinsanto Γαία) ή ένα ώριμο Μοσχάτο όπως το Μοσχάτο Ρίου Πατρών θα ταιριάξουν όμορφα.

Πάβλοβα:

Κομψό και αέρινο γλυκό, λευκό αλλά ντυμένο στο κόκκινο! Δεν είναι από τα πιο γλυκά επιδόρπια και σε συνδυασμό με τις φράουλες η αναζήτηση πρέπει να εστιάσει σε κρασιά γεμάτα φρεσκάδα που η γλύκα τους ‘κόβεται’ από την υψηλή οξύτητα. Ένα Samos Grand Cru, ένα εξαιρετικό Moschato d’ Asti όπως το Moschato d’ Asti Ceretto αλλά και ένα Τokaji Aszu 5 Puttonyos ή ένα Icewine Inniskillin για όσους το αντέχει η ‘τσέπη’ τους, θα είναι πολύ καλές επιλογές. Τα ίδια κρασιά θα ταιριάξουν και με την απαλή γλύκα και την αισθητή οξύτητα μίας λεμονόπιτας ή ενός τσίζκέικ όπως και ένα υπερώριμο Riesling με επίδραση βοτρύτη.

Ραβανί με καϊμάκι:

Η ιδανικότερη λύση για όσους επιθυμήσουμε ένα γλυκό ταψιού μέσα στο καλοκαίρι, είναι το ραβανί αφού μπορούμε να το συνοδεύσουμε και με μία μπάλα λευκού παγωτού για να το δροσίσουμε! Εδώ το σιροπάκι μας πηγαίνει προς τα πιο πλούσια κρασιά λευκά και έντονα αρωματικά κρασιά όπως το Belvedere, o Χρυσογέρακας αλλά και ένα Oremus Tokaji Aszu 6 Puttonyos. Και εκμέκ καταΐφι να ετοιμάσουμε πάλι μία δροσιά θα την νιώσουμε και τα ίδια κρασιά μία χαρά θα ταιριάξουν!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: