Για τον Ευαγγελισμό: Μια ποικιλία κρασιών που «φωνάζει» Ελλάδα

Για τον Ευαγγελισμό: Μια ποικιλία κρασιών που «φωνάζει» Ελλάδα
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Όλες τις ‘προσταγές’ της παράδοσης που έχουν να κάνουν με την γαστρονομία εμείς οι Έλληνες τις ακολουθούμε πιστά! Μία από αυτές είναι και το τραπέζι που στρώνουμε ανήμερα του Ευαγγελισμού. Μπορεί λίγοι να είναι αυτοί που νηστεύουν όλη την Σαρακοστή και να χρειάζονται το ‘διάλλειμα’ από την νηστεία τρώγοντας ψάρι, όμως και όσοι δεν νηστεύουμε θα ακολουθήσουμε αυτή την ‘παράδοση’ και θα φάμε ψάρι την 25η Μαρτίου. Και το ψάρι που κυριαρχεί είναι ο μπακαλιάρος, αυτός που ξαρμυρίζεται για πολλές ώρες, τηγανίζεται με κουρκούτι και συνοδεύεται με σκορδαλιά! Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που προτιμούν άλλες συνταγές με μπακαλιάριο άλλα και άλλα ψάρια. Όπως και να έχει μιλάμε για ένα ‘ψαροφαγικό’ τραπέζι και για ένα ελληνικό παραδοσιακό έθιμο που δεν θα μπορούσαμε να το συνοδεύσουμε με κάτι άλλο εκτός από καλά ελληνικά κρασιά. Θα σας προτείνουμε 7 από αυτά και θα είναι όλα από αγαπημένες ελληνικές ποικιλίες! Την μερίδα του λέοντος θα την πάρουν τα λευκά κρασιά, όμως θα δώσουμε και επιλογές για όσους θέλουν να αλλάξουν ‘χρώμα’.

Μία ρετσίνα – Σχινόπευκο Ρετσίνα

Όπως ήδη αναφέραμε, το κατεξοχήν πιάτο του Ευαγγελισμού είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά στο πλάι. Ένα πιάτο που έχει αλμύρα από το πάστωμα του ψαριού, λιπαρότητα από το τηγάνισμα και ένταση από την σκορδαλιά. Αν έπρεπε να προτείνουμε μόνο ένα κρασί με αυτό το παραδοσιακό πιάτο, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα μία ρετσίνα νέας γενιάς όπως το Σχινόπευκο. Γιατί η ένταση που δίνει το άρωμα της ρετσίνας στο κρασί θα κοντράρει στα ίσια την ένταση της σκορδαλιάς ενώ και η δομή του κρασιού θα σταθεί όμορφα δίπλα στο ψάρι.

Μία ρετσίνα με φυσαλίδες- Αφρός

Μία ακόμα ρετσίνα για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου! Αυτή την φορά εκτός από το ζωηρό φρούτο και το κομψό άρωμα ρετσινιού στο ποτήρι μας θα ξεχυθούν και γαργαλιστικές φυσαλίδες. Ένα petnat κρασί, που σημαίνει κρασί με φυσικό αφρισμό, που θα δώσει χαρούμενη νότα στο τραπέζι και θα συνδυαστεί όχι μόνο με τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά αλλά και με όποια άλλη συνταγή ψαριού βρεθεί μπροστά μας.

Ένα Ασύρτικο - Θαλασσίτης

Δεν γίνεται να λείπει το Ασύρτικο από τις προτάσεις κρασιών για ένα τραπέζι όπου πρωταγωνιστεί το ψάρι. Είτε έχουμε ένα καλοτηγανισμένο μπακαλιάρο, είτε ένα τηγανητό μπαρμπούνι, είτε ένα λιπαρό ψάρι ψητό, αυτή η διαχρονικά εξαιρετική Σαντορίνη από το Κτήμα Γαία με την τραγανή οξύτητα, τα αρώματα των εσπεριδοειδών και την αλμύρα στην επίγευση, θα τα συνοδεύσει υπέροχα και θα ανεβάσει πολλά επίπεδα το παιχνίδι του ‘συνδυασμού κρασιού και φαγητού’.

Ένα οικονομικό - Αμπέλου Φως Λευκό

Μπορεί ένα κρασί που κοστίζει λιγότερο από 5€ να σταθεί επάξια δίπλα στα πιάτα αυτής της ημέρας? Όταν πρόκειται για αυτόν το πολύ ωραίο συνδυασμό του Ροδίτη με το Μοσχοφίλερο από το Κτήμα Ζαχαριά τότε σίγουρα θα ομορφύνει το τραπέζι, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στην ποιότητα. Ο τηγανητός μπακαλιάρος αλλά και οποιοδήποτε άλλο ψαράκι τηγανητό θα αναδειχθεί από τον ζωηρό και δροσερό φρουτένιο χαρακτήρα.

Ένα πληθωρικό λευκό - Δουλουφάκης Άσπρος Λαγός Βιδιανό

Μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και ένα πληθωρικό λευκό κρασί που έχει περάσει από βαρέλι για την περίπτωση που επιλέξουμε να φάμε ψάρια ψητά ή γιατί απλά μας αρέσει αυτό το στυλ κρασιού. Αυτό το Βιδιανό θα ικανοποιήσει όχι μόνο αυτούς που αγαπούν τα βαρελάτα κρασιά αλλά όλους, καθώς ο διακριτικός χαρακτήρας της δρυός σε συνδυασμό με την ζωηρή οξύτητα το καθιστούν ιδανικό συνδυασμό για τα λιπαρά ψητά ψάρια αλλά και για τον τηγανητό μπακαλιάρο ή τις συνταγές ψαριών που μαγειρεύονται στον φούρνο.

Ένα ροζέ – Πλαγιές Γερακιών ροζέ

Ταιριάζουν και τα ροζέ κρασιά σε αυτό το τραπέζι. Ακόμα περισσότερο όταν μιλάμε για την σπάνια Μαυροκουντούρα που στα χέρια του Απόστολου Μούντριχα μεγαλουργεί. Ένα πολύπλευρό ροζέ κρασί που μπορεί να συνοδεύσει οποιαδήποτε πιάτο βασίζεται στο ψάρι, από τον λιπαρό μπακαλιάρο μέχρι τις πιο πλούσιες συνταγές ψαριού όπως αυτή με την ντομάτα ή τα μεγάλα ψάρια ψητά. Η εξωστρέφεια του, η αισθητή οξύτητα και ο φινετσάτος αλλά και πλούσιος χαρακτήρας του θα σας συνεπάρουν.

Ένα ερυθρό – Κτήμα Άλφα Σκατζόχοιρος

To Κτήμα Άλφα έχει πάει το Ξινόμαυρο σε άλλο επίπεδο αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του. Μπορεί η ποικιλία να κερδίζει υπεραξία από το Reserve Παλαιά Κλήματα που έχει ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες αυτού του σταφυλιού, έχει όμως και τον Σκατζόχοιρο που τονίζει την ικανότητα του Ξινόμαυρου να ελίσσεται στο τραπέζι. Ο φιλικός του χαρακτήρας, η εξωστρέφεια των αρωμάτων αλλά και οι αριστοτεχνικά δουλεμένες τανίνες το φέρνουν σε ένα τραπέζι ψαροφαγίας σαν μία ιδανική επιλογή για όσους θέλουν τανίνη δίπλα στο ψάρι τους.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: