Το καλάθι μου 0 Item (s)
Εναλλαγή Πλοήγησης

Μετράμε αντίστροφα με ένα κρασί κάθε μέρα!

Μετράμε αντίστροφα με ένα κρασί κάθε μέρα!
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Έχετε δει κάτι παιδικές καρτέλες - ημερολόγια που μετράνε αντίστροφα μέχρι την Πρωτοχρονιά ή τα Χριστούγεννα? Για κάθε ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Δεκέμβρη, υπάρχουν παραθυράκια όπου ανοίγοντας τα, το παιδί τρώει ένα σοκολατάκι κάθε μέρα! Επειδή οι γιορτές δεν είναι μόνο για τα παιδιά, το ίδιο θα κάνουμε και εμείς! Αλλά αντί για παραθυράκια και σοκολατάκια εμείς θα ανοίγουμε ένα μπουκάλι κρασί κάθε μέρα! Θα ξεκινήσουμε όμως από τις 20 Δεκέμβρη, γιατί δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σας παροτρύνουμε να πίνεται κρασί συνεχόμενα για 31 ημέρες, όπως κάνουν τα παιδιά με τα σοκολατάκια. Το τελευταίο δεκαήμερο όμως, μπορούμε να το ρίξουμε έξω χωρίς ενοχές!

Βρήκαμε όπως καταλάβατε ακόμα μία ευκαιρία, για να σας προτείνουμε ακόμα περισσότερα αγαπημένα κρασιά, με λίγο παιχνιδιάρικο τρόπο!

Ας μετρήσουμε λοιπόν:

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου / Ακακίες, Κυρ Γιάννη

11 ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου και 5 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και θα αρχίσει σιγά σιγά το ‘ζέσταμα’ και τα προεόρτια, ανοίγοντας ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο με πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας. Συνδυάζεται άλλωστε με πολλά διαφορετικά πιάτα.

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου / Σεμέλη Νεμέα Reserve 2014

Την δεύτερη ημέρα και ακριβώς 10 μέρες πριν αποχαιρετίσουμε το 2017, θα ανοίξουμε μία μία ζουμερή και φρουτένια Νεμέα, που αν τη συνοδεύσουμε με μία ποικιλία αλλαντικών και τυριών θα μπούμε σίγουρα σε γιορτινό ‘mood’!

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου / Bianco Nero Sparkling Λευκός

Επειδή μέσα στις επόμενες ημέρες θα φάμε και θα πιούμε πολύ ας ‘κρατηθούμε’ μία μέρα (μάλλον ένα βράδυ) και θα την ‘βγάλουμε’ με φρούτα! Και για να μην μας κακοπέσει, ας ανοίξουμε ένα ημίγλυκο και ημιαφρώδες κρασί όπως το Bianco Nero Sparkling Λευκός. Αν τελικά δεν μείνουμε μόνο στα φρούτα, πάει και με κουραμπιέδες που ίσως κάποιοι φτιάξατε αυτές τις ημέρες!

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου / Courvoisier X.O

11 ημέρες συνεχόμενες με κρασί θα μας πέσουν ‘βαριές’. Οπότε ας κάνουμε ένα διάλειμμα με ένα απόσταγμα! Και επειδή ζοριστήκαμε πολύ όλη την χρονιά, δικαιούμαστε να ανοίξουμε ένα XO Cognac και να απολαύσουμε ένα ποτηράκι με ξηρούς καρπούς, με μία ωραία σοκολάτα Valrhona ή όσοι καπνίζουν με ένα πούρο. Θα μας μείνουν άλλωστε και μερικά ποτηράκια για τις γιορτινές μέρες που ακολουθούν!

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου / Λυραράκης Κοτσιφάλι

Και Κυριακή και παραμονή Χριστουγέννων. Ετοιμασίες και τα τελευταία ψώνια για τα τραπέζια των Χριστουγέννων. Επειδή την παραμονή δεν θα ανοίξουμε ένα μόνο μπουκάλι, αλλά μάλλον ένα κιβώτιο, θα διαλέξουμε ένα οικονομικό κρασί που όμως η ποιότητα του να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ημερών και δεν είναι άλλο από το Κοτσιφάλι από το Κτήμα Λυραράκη.

25 Δεκεμβρίου / Μέγας Οίνος Σκούρα

Γιορτινή ημέρα, γιορτινό τραπέζι, γιορτινό κρασί θα επιλέξουμε να ανοίξουμε. Και αντίστροφα να μην μετρούσαμε πάλι κάποιο ή κάποια κρασιά θα ανοίγαμε! Και για το πιο γιορτινό τραπέζι του χρόνου, μου ταιριάζει ο Μέγας Οίνος, ένα πραγματικά μεγάλο και διαχρονικό κρασί!

26 Δεκεμβρίου / Vinsanto by Gaia

Αυτή η μέρα, με δεδομένο το πολύ φαγητό και το, ίσως, λίγο παραπάνω κρασί της προηγούμενης, θέλει πιο χαλαρές καταστάσεις! Έτσι λοιπόν, λίγα τυράκια για την λιγούρα και ένα ποτήρι γλυκό κρασί είναι ότι πρέπει. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα Vinsanto από την Γαία! Και αν θελήσετε και κάτι γλυκό μετά τα αλμυρά τυριά, ψάξτε για γλυκά επιδόρπια! Το κρασί το έχετε ήδη.

27 Δεκεμβρίου / Oremus Tokaji Dry Furmint Mandolas

Μετά την κρεατοφαγία της παραμονής και των Χριστουγέννων, σίγουρα πολλοί θα ‘καταφύγετε’ στο ψάρι! Για αυτό θα ανοίξουμε λευκό κρασί και θα πάμε Ουγγαρία μεριά για να επιλέξουμε ένα ιδιαίτερο κρασί από Furmint. Ότι ψάρι και να διαλέξουμε, όπως και να το μαγειρέψουμε, ωμό, τηγανητό, ψητό ή σούπα αυτό το κρασί θα το συνοδεύσει υπέροχα.

28 Δεκεμβρίου / Σαντορίνη Cuvee 15 2016, Χατζηδάκη

Αυτές τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, συνήθως κάνουμε μία ανασκόπηση της χρονιάς. Και για τον ‘οινικό’ κόσμο, αυτό που ‘σημάδεψε’ το 2017, ήταν η απώλεια του Χαρίδημου Χατζηδάκη. Ας ανοίξουμε λοιπόν ένα από τα σπουδαιότερα κρασιά του Ελληνικού αμπελώνα, από τα χέρια ενός σπουδαίου οινοποιού.

29 Δεκεμβρίου / Apla - Λευκός

Η αλήθεια είναι ότι δεν βρίσκώ κάποιο συγκεκριμένο λόγο για να ανοίξουμε κάποιο συγκεκριμένο κρασί αυτή την ημέρα! Για αυτό λοιπόν, ας ανοίξουμε ότι μας αρέσει! Και εμένα ένα από τα κρασιά που απόλαυσα περισσότερο αυτή την χρονιά είναι το Apla - Λευκός του Νίκου Καρατζά. Αυτό θα ανοίξω!

30 Δεκεμβρίου / Μπουτάρης - Grande Reserve Naoussa 1999

3 λευκά στην σειρά ανοίξαμε τις προηγούμενες ημέρες! Οπότε πάμε σε ένα κόκκινο για την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς. Και όχι μόνο κόκκινο αλλά ένα κόκκινο παλαιωμένο, ώριμο, πολύπλοκο και μεστό! Μία σπουδαία Νάουσσα με 18 χρόνια στην πλάτη της!

31 Δεκεμβρίου / Deutz Rose Brut

Φαντάζομαι ότι όλοι θα μαντέψατε εύκολα ότι το τελευταίο κρασί της χρονιάς, ή μάλλον το πρώτο του νέου έτους θα είναι μία Σαμπάνια! Μία ροζέ συγκεκριμένα. Ένα κρασί που δεν χρειάζεται να περιμένετε να αλλάξει ο χρόνος για να το ανοίξετε, αλλά μπορεί να συνοδεύσει όλο το εορταστικό τραπέζι, από την αρχή μέχρι το τέλος!


Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: