Μία βόλτα στις μεγάλες μέρες της Νεμέας.

Την περασμένη Κυριακή οφείλαμε και εμείς να έχουμε ως προορισμό την Νεμέα και να την τιμήσουμε στις μεγάλες μέρες της. Η ποικιλία πρωταγωνιστής που δίνει τον ρυθμό στην ζωή οινοποιών και αμπελουργών είναι το Αγιωργήτικο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι ότι παίρνει το όνομά τoυ από την παλαιότερη ονομασία της Νεμέας “Άγιος Γεώργιος” μέχρι τον Β’ Π.Π., προς χάριν βυζαντινής εκκλησίας της περιοχής.

 

Δημιουργεί ροζέ και ερυθρά όλων των στυλ και όλων των ορέξεων, μονοποικιλιακά ή και με άλλες ποικιλίες, με τα αγαπημένα των Νεμεατών για την παντρειά να είναι το Syrah και ύστερα το  Cabernet Sauvignon. Αποκλειστικά μόνο του ωστόσο δημιουργεί τη Νεμέα ΠΟΠ που μπορεί να είναι από ξηρό έως γλυκό μιλώντας για σάκχαρα. Η ζώνη της ΠΟΠ Νεμέας είναι αδιαμφησβήτητα η μεγαλύτερη στην Ελλάδα ενώ και είναι η μόνη που επεκτείνεται σε 2 περιφερειακές ενότητες, αυτές της Κορινθίας και της Αργολίδας. Είναι μία ιδαίτερα ποικιλόμορφη περιοχή γεμάτη αμπελώνες διαφορετικών κλίσεων, προσανατολισμών, αλλά και εδαφών από σκούρα πηλώδη έως και “πάλλευκα” πετρώδη και αμμώδη. Έτσι η τέχνη της φύσης αλλά και του παραγωγού δίνουν Αγιωργήτικα πολλών αλλά πάνω απ’ όλα ενδιαφέροντων προσωπικοτήτων.

 

Μαζευτήκαμε λοιπόν η ομάδα εκείνο το όμορφο κυριακάτικο πρωινό, εν αγνοία των ερχόμενων ημερών και αφιερώσαμε την ημέρα σε κάποια οινοποιία που είχαμε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο.

 

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κρασιά που ξεχωρίσαμε από εκείνη τη μέρα:

 

Βυσσινόκηπος, Κτήμα Παλυβού

Παίρνει το όνομά του από το προκλητικά βαθύ βυσσινί χρώμα του, το οποίο διατηρεί σταθερά παρά την έκρηξη των pale ροζέ. 100% Αγιωργήτικο με την ένταση του χρώματος να είναι αντίστοιχη με αυτήν των αρωμάτων μίας κόκκινης φρουτοσαλάτας. Συνοδευόμενο από μια βοτανική νότα σαν δυόσμο για να μην φαίνεται μονοδιάστατο, παραμένει γεμάτο στο στόμα και μας επιβεβαιώνει ότι αυτό το στυλ ροζέ έχει ακόμα λόγο να το απολαμβάνουμε.

 

Grande Cuvée Νεμέα, Κτήμα Σκούρα

Τα καλύτερα υψόμετρα για την καλλιέργεια Αγιωργήτικου με στόχο μία βαθιά και μεγάλη Νεμέα θεωρούνται περί τα 450-650 μ. Πάνω από εκεί η ποικιλία μπορεί να δυσκολευτεί τις πιο ψυχρές χρονιές και σίγουρα χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να επιτευχθεί βέλτιστη ωρίμαση φαινολικών, αρωμάτων αλλά και σακχάρων τα οποία πλέον έχουν δεύτερη μοίρα για ένα ποιοτικό κρασί. Ο Γιώργος Σκούρας φυτεύει μέχρι τα 1040μ. και δίνει μία διαφορετική στροφή στη Νεμέα. Εμφιαλώνει υψηλότερες οξύτητες, πιο φρέσκο και τραγανό, μαύρο κυρίως φρούτο, δεμένο με βότανα και πικάντικο βαρέλι για το γαρνίρισμα. Δίνει τη θύμηση ενός κλίματος πιο ψυχρού από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Δοκιμάστε το για να δείτε την επιρροή της ιδέας του.

 

Νεμέα, Οινοποιία Αϊβαλή

Αν και είναι μόνο η εισαγωγική ετικέτα ενός οινοποιείου με ερυθρά που αρχίζουν και αποκτούν εμβληματική αξία, η ετικέτα με τον Τσαλαπετεινό δίνει μία πολύ καλή εικόνα της φιλοσοφίας της οινικής φιλοδοξίας του Σωτήρη Αϊβαλή. Στόχος είναι η κάθε ετικέτα να αντιπροσωπεύει έναν και μόνο αμπελώνα και να εκφράζεται στο μέγιστο κάθε στοιχείο του. Αποτελεί μία πιο ωμή έκφραση της Νεμέας κάνοντας χρήση γηγενών ζυμών και ελάχιστες παρεμβάσεις στο οινοποιείο πάντα όμως με προσοχή και φροντίδα. Εκφράζεται με ιδιαίτερα ανθικές και βοτανικές νύξεις πλάι σε φρέσκο μαύρο κεράσι και δαμάσκηνο, με χωρίς να λείπουν τα γλυκά-πικάντικα (αλλά μη επεμβατικά) στοιχεία της δρυός, ορόσημο της Νεμέας. Φίλοι και μη των “natural” σπεύσατε.

 

Terroir, Κτήμα Παπαϊωάννου

Το Terroir του Παπαϊωάνου αποτελεί την πιο μονάκριβή του Νεμέα και εφόσον υπάρχουν τα Super Tuscans των αγαπητών μας γειτόνων, γιατί να μην πούμε χωρίς αμφιβολία ότι αυτή είναι μία Super Nemea; Τα σταφύλια είναι τρύγου 2014 και όμως, η δημιουργία τους στο ποτήρι, φαίνεται ακόμη εφηβικά δυνατή. Διακρίνουμε με ευκολία μάζες σοκολάτας και φρούτου, πλούσια μπαχαρικά από πρώτης χρήσης βαρέλια και ένα απίστευτα γεμάτο στόμα με στιβαρές τανίνες που μας προκαλούν να το μασήσουμε. Ανοίξτε τώρα με το πιο δυνατό κομμάτι κρέατος που διαθέτετε ή ξεχάστε το στο κελάρι  σας και μην ανησυχείτε. ‘Εχει πολλά χιλιόμετρα ακόμη μπροστά του.

 

Νόημα, Κτήμα Παλυβού

Αγιωργήτικο με συμπλήρωμα Cabernet Sauvignon και Syrah καλλιεργούνται σύμφωνα με βιοδυναμικές αρχές και δίνουν κάτι μοναδικό. Οι δύο διεθνείς οινοποιούνται και παλαιώνουν για ένα χρόνο σε νέα βαρέλια ακακίας τρυφέρα για το κρασί, αποκτώντας μια ξεχωριστή ανθική νότα τριαντάφυλλου. Αγκαλιάζονται την επόμενη χρονιά με το νέο Αγιωργήτικο σε γαλλική δρυ, εκ νέου για ένα χρόνο. Τα αρώματα της κάθε ποικιλίας είναι ευδιάκριτα προσφέροντάς μας κάθε λογής κόκκινο και μαύρο φρούτο, υπέροχη βοτανικότητα σαν άγρια ρίγανη, σαν λεβάντα και δίνουν ορυκτότητα που μας εκφράζει τα ελληνικά εδάφη. Έχουμε μία περήφανη έκφραση της γης, του “terroir” που λένε.

Μοιραστείτε το άρθρο: