Grenache: O ήρωας των παρασκηνίων

Μιλάμε για μία ποικιλία με αρκετά πρόσωπα και εκφράσεις. Ανάλογα με το χρώμα των σταφυλιών την αποκαλούμε Grenache Noir, Rouge ή Βlanc. Όταν ακούμε ή διαβάζουμε μόνο το Grenache είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε για τον πιο σκουρόχρωμο κλώνο, το Noir. Για τους Ισπανούς είναι Garnacha ενώ για τους Ιταλούς της Σαρδηνίας Cannonau. Ευρέως μπορεί να μιλάμε για το “γαλλικό” Grenache αλλά οι άλλοι δύο γείτονες της Μεσογείου είναι αυτοί που διεκδικούν τις πρωταρχικές ρίζες της ποικιλίας.

 

 

Τα χαρακτηριστικά που την κάνουν πολύτιμη για τις θερμές περιοχές των χωρών της Μεσογείου είναι η αντοχή της στη ξηρασία και δεν πτοείται από χαμηλά επίπεδα βροχής. Δημιουργεί γερά αμπέλια που καλλιεργούνται εύκολα σε κυπελλοειδές, θαμνώδες σχήμα, ιδανικό για τις διψασμένες περιοχές του ευρωπαϊκού νότου. Χρειάζεται επίσης το χρόνο της για να ωριμάσει, οπότε σε πιο βόρειες περιοχές που δεν έχουν στη διάθεσή τους το φθινόπωρο καθώς οι βροχές είναι πιθανές νωρίτερα, το Grenache συνήθως δεν καλλιεργείται.

 

Είναι ιδιαίτερα παραγωγικό και αυτό ήταν το χαρακτηριστικό που την έκανε την πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία (Garnacha) της Ισπανίας, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό γης κάτω από αμπέλια. Συγκεντρώνει υψηλό επίπεδο σακχάρων όσο ωριμάζει δημιουργώντας υψηλόβαθμα κρασιά, με ήπιο επίπεδο τανινών και οξύτητας καθώς και χρώμα που δύσκολα θα το αποκαλούσαμε βαθύ και πλούσιο. Η ικανότητα του για υψηλή παραγωγή δυστυχώς έρχεται συνήθως εις βάρος της ποιότητας. Ήταν από τις πρώτες ποικιλίες που ξεριζώθηκαν με στόχο τη μείωση της υπερπαραγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και άλλες ποικιλίες πήραν τη θέση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως το στιβαρό Tempranillo στην Ισπανία.

 

Με αρκετή φροντίδα και εργασία στο αμπέλι η παραγωγή πορεί να περιοριστεί, ενώ από παλαιά αμπέλια (ακόμα και άνω των 70 ετών!) ο στόχος επιτυγχάνεται λίγο πιο αυτόματα, πιο ομαλά, και το επίπεδο κύρους ανεβαίνει. Το φρούτο γίνεται πιο συμπυκνωμένο και φτάνει καλύτερες εντάσεις, ενώ η δομή και το χρώμα δεν είναι τόσο εύθραυστα.

 

Που μπορούμε να το βρούμε;

 

Aρχικά πάμε στον Νότιο Ροδανό, στο φημισμένο blend του Châteauneuf du Pape. Παίρνει το όνομά του από το κάστρο που έκανε ο Πάπας τον 14ο αιώνα στην περιοχή, και είναι φτιαγμένο από Grenache για πλούτο φρούτου, Syrah για μεγαλύτερη μακροζωΐα και Mourvedre να βάζει μία πιο άγρια πινελιά. Ανοίξτε τα Châteauneuf των Domaine Pegau, Delas Freres, και Jerome Quiot  για μια γεμάτη φρουτώδη θέρμη χωρίς στιφάδα που δαγκώνει. Για την εισαγωγή υπάρχουν πάντα τα Côtes du Rhône όπως του Domaine Pegau του Ροδανού που μας αφήνουν να τα αγγίξουμε πιο εύκολα.

 

 

Λόγω της χάρης του, δεν λείπει ούτε από τα όλο και πιο δημοφιλή pale-blush ροζέ της Προβηγκίας με παρέα άλλων ποικιλιών, όπως στο UP Ultimate Provence, και με αποκλειστικότητα στο Rock Angel-Château d’ Esclans, το επόμενο ποιοτικά σκαλί από το Whispering Angel.

 

Στην Ισπανία βασιλεύει και βγάζει τον καλύτερό του εαυτό στη μοναδική περιοχή του Priorat που ανεβάζει πολύ υψηλά τον πήχη. Μας το αποδεικνύουν οι:  Torres με το Salmos Priorat και Alvaro Palacios με το Gratallops Vid de Villa. Σαν δεύτερη κιθάρα του Tempranillo βάζει το λιθάρι του σε μία από τις πιο εμβληματικές Rioja που δίνουν τον δικό τους ορισμό στο κρασί:  Την Vina Tondonia Reserva.

 

Για το Grenache που φοράει τη λευκή μάσκα, το Miraval έχει και το λευκό αδερφάκι του: Miraval Blanc που αποκαλύπτεται σαν ένας κήπος με εσπεριδοειδή.

 

Από Ελλάδα τί μπορούμε να δοκιμάσουμε;

 

Λόγω της ανθεκτικότητας του σε ξηρά κλίματα θα μπορούσε να είναι πιο διαδεδομένο σε σχέση με άλλες ποικιλίες, αλλά σίγουρα έχει να κερδίσει έδαφος στο μέλλον με την κλιματική αλλαγή να είναι στην πόρτα μας. Εδώ επικρατεί κυρίως υπό τη μορφή του Grenache Rouge, τον πιο ανοιχτόχρωμο ερυθρό κλώνο του.

 

Δημιουργεί απολαυστικότατα ροζέ που σε πλούτο φρούτου συγκρίνονται με το Αγιωργήτικο, όπως το χυμώδες ημίξηρο Variete-Aμπελώνες Λαλίκου από την Καβάλα και το τραγανό Mountcloud-Οινοποιείο Navitas από τους πρόποδες του Ολύμπου.

 

Στη λίγκα των ερυθρών, το κτήμα Μανουσάκη εκμεταλλεύεται πλήρως το δυναμικό της και μας το παραδίδει μονοποικιλιακό στο Nostos-Grenache, αλλά και στο μαγικό μείγμα του Νότιου Ροδανού GSM με το Nostos Blend.

 

Στην υγειά μας!

Μοιραστείτε το άρθρο: