Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Πάμε για βρούβες, σπαράγγια και αβρωνιές;

Πάμε για βρούβες, σπαράγγια και αβρωνιές;
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Κάνοντας ένα γρήγορο πέρασμα από τα κοινωνικά δίκτυα πίνοντας το πρωινό καφέ, λίγο πριν αρχίσω να σκέφτομαι το θέμα αυτής της εβδομάδας έπεσα σε αναρτήσεις με ομελέτες με σπαράγγια, με βρούβες και με ‘αβρωνιές’. Πήγα μία βόλτα στην λαϊκή, στους περισσότερους πάγκους υπήρχαν σπαράγγια, σε αρκετούς βρούβες και σε κάποιους αβρωνιές. Το θέμα λοιπόν ‘βγήκε’ από μόνο του και θα είναι τα πιάτα με αυτά τα ‘καλούδια’ που ο Απρίλης είναι ο μήνας τους!

Στο χωριό μου στην Εύβοια, αυτή την εποχή τα ‘χωράφια’ έχουν κίνηση! Ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και στους θάμνους ξεφυτρώνουν άφθονα σπαράγγια, αβρωνιές (ή αν θέλετε οβριές ή βρυωνιές) και βρούβες. Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια αποφασίσαμε να πάμε βόλτα και να μαζέψουμε σπαράγγια. Πήγαμε και μας φάνηκε εύκολο να τα βρούμε. Γυρίζω λοιπόν και εγώ πίσω με μία χούφτα ‘σπαράγγια’. Τα δείχνω με καμάρι στην γιαγιά μου, λέγοντας ότι ήταν εύκολο και εκείνη βάζει τα γέλια! Φυσικά και ήταν εύκολο μου λέει, αφού από αυτή την χούφτα που κρατάς, μόνο 5-6 είναι σπαράγγια, τα υπόλοιπα είναι αβρωνιές! Έκτοτε νομίζω ότι ξέρω να μαζεύω άγρια σπαράγγια!

Τα σπαράγγια λοιπόν, οι οβριές και οι βρούβες είναι ότι καλύτερο μπορούν να μας στείλουν από το χωριό αυτή την εποχή! Ή έστω να τα βρούμε φρέσκα στην αγορά. Θα ψάξουμε λοιπόν να βρούμε μερικές κλασικές συνταγές στα οποία πρωταγωνιστούν αυτά ‘χόρτα’ και θα προτείνουμε κρασιά για να τα απολαύσουμε. Ποια ποικιλία έχει συνδεθεί με τα σπαράγγια και γενικότερα με τα φυτικά αρώματα και γεύσεις? Η απάντηση είναι το αγαπημένο Sauvignon Blanc αφού ένα από τα αρώματα που κυριαρχεί και γοητεύει σε αυτό το σταφύλι είναι το σπαράγγι. Σε όλα λοιπόν, σχεδόν, τα πιάτα θα υπάρχει και μια πρόταση με Sauvignon Blanc. Θα ψάξουμε όμως να βρούμε και άλλες ποικιλίες και συνδυασμούς που θα συνδυάζονται όμορφα.

Βρούβες βραστές

Ακούγεται λίγο ‘κάπως’ και ίσως αστείο να προτείνουμε κρασιά για βρούβες, όμως υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Να αποφασίσουμε δηλαδή ότι θέλουμε κάτι ελαφρύ και διαιτητικό, και να φάμε μόνο λίγα χόρτα με ένα ποτήρι κρασί. Αυτό το κρασί θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ και αρωματικό χαρμάνι όπως το Γένεσις Λευκό ή η Στροφιλιά λευκή που να μην κάνει τις ήδη πικρές βρούβες, να φαίνονται ακόμα πιο πικρές.

Αβρωνιές τσιγαριαστές

Στην Εύβοια τις αβρωνιές τις μαγειρεύουμε συχνά ‘τσιγαριαστές’, με ντοματούλα και κρεμμυδάκι. Τις έχω δει μαγειρεμένες και με σουπιές. Αν μιλούσαμε για άλλα, πιο γλυκά χόρτα, θα μπορούσαμε να τολμήσουμε και ένα ελαφρύ κόκκινο, όμως με τις πικρούτσικες αβρωνιές τα ερυθρά κρασιά κρύβουν ρίσκο! Έτσι προσανατολιζόμαστε σε νόστιμα και φρουτένια κρασιά όπως το Sun Rose και το Καριπίδης ροζέ.

Ριζότο με σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα πολύ ωραίο υλικό για ένα λαχταριστό ριζότο. Τα φυτικά στοιχεία, ο πλούτος και η σχετική λιπαρότητα του πιάτου κάνουν τον συνδυασμό με ένα Gruner Veltliner όπως το Grüner Veltliner Loiserberg, να μοιάζει ιδανικός. Και είναι, γιατί είναι δοκιμασμένος. Στους ‘σίγουρους’ συνδυασμούς θα βάλουμε φυσικά και ένα σχετικά πλούσιο και διακριτικό βαρελάτο Sauvignon Blanc όπως το Ντρούμο του Κυρ Γιάννη.

Ομελέτα με σπαράγγια

Υπάρχει κανείς αυτή την εποχή που δεν λιγουρεύεται να φάει μία ομελέτα με σπαράγγια? Ίσως με λίγο φέτα ή κάποιο άλλο τυρί? Ένα πιάτο που θα μπορούσε να σερβιριστεί σε όλα τα γεύματα τις ημέρας, στο πρωινό, στο brunch, στο μεσημεριανό, στο βραδινό! Εκτός από ένα δροσερό Sauvignon όπως το Κτήμα Αβαντίς Sauvignon Blanc, θα μπορούσαμε να το συνοδεύσουμε και με αφρώδη κρασιά όπως το Karanika Brut Rose ή το Reserva Heredad.

Σούπα σπαράγγια

Για μία σούπερ φυτική, αρωματική, λιπαρή και απαλά πικάντικη βελουτέ σούπα βασισμένη στα σπαράγγια δυσκολεύομαι να βρω πιο ιδανικό από ένα φρέσκο, παιχνιδιάρικο και τραγανό Sauvignon Blanc όπως το Greywacke Sauvignon Blanc εκτός από ένα χαρμάνι με Sauvignon όπως το Ορεινός Ήλιος λευκός.

Τάρτα με σπαράγγια

Η γέμιση σε μία τάρτα, εκτός από τα σπαράγγια, περιλαμβάνει τυρί,, γάλα και αυγά και είναι συνήθως πλούσια και λιπαρή, οπότε εδώ αναζητάμε πλούσια και βουτυράτα λευκά κρασιά. Το Κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc Fume είναι ένα κρασί που θα δέσει πολύ όμορφα με μία τάρτα σπαραγγιών, όπως και ένα Βιδιανό σαν το Άσπρος Λαγός Δουλουφάκης. Δεν θα λέγαμε όχι και σε ένα ροζέ με φυτικά στοιχεία όπως το Rose de Xinomavro.

Φρέσκια σαλάτα με σπαράγγια

Θα κλείσουμε με μία ελαφριά σαλάτα με πρασινάδες και φρέσκα σπαράγγια, που συνήθως πασπαλίζεται με όξινες σάλτσες εσπεριδοειδών. Εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες. Επιλέξτε οποιοδήποτε λευκό, δροσερό κρασί με ή χωρίς Sauvignon Blanc και είναι σίγουρο ότι θα πετύχετε τον συνδυασμό! Μία ωραία Μαλαγουζιά όπως η Μαλαγουζιά Μάτσα, μία Μονεμβασιά όπως το Paros λευκό αλλά και ένα Μοσχάτο όπως το Moschato di Rio είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις μας.


Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: