Πρωτοχρονιάτικη Οινική Πολυτέλεια

Πρωτοχρονιάτικη Οινική Πολυτέλεια
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Κάθε χρόνο το γιορτινό μας τραπέζι έχει και ποιότητα και ποσότητα! Ποιότητα και ποσότητα και στο φαγητό και στο κρασί και στους συνδαιτημόνες! Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά! Θα έχουμε την ποιότητα σε όλα τα επίπεδα αλλά δεν θα έχουμε την ποσότητα! Δεν θα υπάρξουν (ελπίζουμε) τραπέζια με πολύ κόσμο και πάρτυ με όλους τους φίλους και τους συγγενείς. Τα ρεβεγιόν και τα τραπεζώματα θα περιλαμβάνουν λίγους και καλούς! Λίγα και καλά θα είναι και τα εδέσματα και τα κρασιά που θα στολίσουν το τραπέζι! Αφού λοιπόν το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι θα μας κοστίσει λιγότερο γιατί απλά θα είμαστε λιγότεροι, γιατί να μην αυξήσουμε τον προϋπολογισμό των κρασιών? Και δεν εννοούμε να πιούμε περισσότερο αλλά να πιούμε ‘πιο καλά’. Αν λοιπόν σε ένα τραπέζι με 15 άτομα ξοδεύαμε 10 ευρώ για κάθε φιάλη κρασί τώρα που θα είμαστε οι μισοί μπορούμε να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό των κρασιών. Και επειδή ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά δικαιούμαστε να αυξήσουμε το budget ακόμα παραπάνω και να βάλουμε κρασιά στο τραπέζι μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκεφτόμασταν να τα αγοράσουμε. Μην ανησυχείτε, δεν προτείνουμε να ξοδέψουμε τα έσοδα όλου του μήνα, αλλά να χαρίσουμε στο εαυτό μας και στους λιγοστούς εκλεκτούς ακόμα περισσότερη πολυτέλεια! Διαλέξαμε λοιπόν 9 κρασιά που μπορούν να φέρουν αυτή την πολυτέλεια στο τραπέζι μας και τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

Champagne Billecart-Salmon Brut Rose

Δεν γίνεται να μην υπάρχει μία Σαμπάνια σε ένα κείμενο με πολυτελείς προτάσεις, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Πρωτοχρονιά. Το κατεξοχήν κρασί των εορτασμών, οι περίφημες Σαμπάνιες είναι ταυτισμένες με την πολυτέλεια. Και η ροζέ Billecart είναι ένα υπέροχο κρασί που μπορούμε να το απολαύσουμε για απεριτίφ καλωσορίζοντας τους καλεσμένους και φρεσκάροντας τον ουρανίσκο μας, αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό και σε όλο το γεύμα. Με αυτή την σαμπάνια σίγουρα θα υποδεχτούμε και τον νέο χρόνο φαντασμαγορικά! Όμως προσοχή, δεν συστήνουμε να την συνδυάσετε με την γλυκιά βασιλόπιτα, θα σας φανεί ξινή η Σαμπάνια! Για την βασιλόπιτα πάμε στο επόμενο κρασί!

Moscato d'Asti, I Vignaioli di Santo Stefano, Ceretto

Και φυσαλίδες και γλύκα! Αυτό είναι το ιδανικό στυλ κρασιού για την βασιλόπιτα. Και ίσως το Ceretto είναι το κορυφαίο κρασί αυτού του στυλ! Για την εμφάνιση δεν το συζητάμε, είναι και αυτή πανέμορφη. Φρούτα και λουλούδια σε αφθονία, δροσιστική οξύτητα, παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, γαργαλιστική γλυκύτητα και χαμηλό αλκοόλ! Ότι πρέπει για να συνοδεύουμε και όλα τα υπόλοιπα γλυκά μας και να καταναλώσουμε και μεγαλύτερη ποσότητα.

Νυχτέρι της Γαίας

Να βάλουμε και ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη στο τραπέζι! Τόσο η ποικιλία όσο και το οινοποιείο της Γαίας ‘σηκώνουν’ το πήχη πολύ ψηλά. Ίσως έχουμε συνδέσει τις Σαντορίνες με ψαροφαγία, όμως ο πλούτος, η δύναμη και τα βαρελάτα στοιχεία αυτού του κρασιού το καθιστούν ιδανική παρέα και για λεμονάτα πιάτα κρεατικών αλλά και για συνταγές με μανιτάρια. Σίγουρα μπορεί να ‘αντιμετωπίσει’ με

σοβαρότητα και την λιπαρότητα ενός νόστιμου αρνιού στον φούρνο. Τώρα αν το γεύμα ξεκινήσει με φρέσκα στρείδια, δεν το συζητάμε έχετε την κατάλληλη φιάλη.

Condrieu Le Petit Cote

Ξαναπάμε Γαλλία, στην κοιλάδα του Ροδανού και συγκεκριμένα στο Condrieu εκεί που μεγαλουργεί το Viognier για να ‘φέρουμε΄ ένα ζουμερό και νοστιμότατο λευκό κρασί που θα απογειώσει το γιορτινό μας τραπέζι. Το πυκνό του φρούτο και η λιπαρότητα του θα συνοδεύσουν την σούπα, όπως η κολοκυθόσουπα, που ανοίγει ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και όλα τα πιάτα που βασίζονται στο χοιρινό και το κοτόπουλο. Είναι περιττό να γράψουμε ότι ταιριάζει και με τα ορεκτικά όπως ο σολομός, οι γαρίδες και οι τάρτες.

Όβηλος Λευκός

Ένα από τα πιο εμβληματικά λευκά του Ελληνικού αμπελώνα, ένας γοητευτικός συνδυασμός του Ασύρτικου με το Semillon, με πλούτο αλλά και ευγένεια, ένταση αλλά και φινέτσα, εξωτικό αλλά και σοβαρό. Σίγουρα ένα πολύπλευρο κρασί που θα δώσει υπεραξία στο τραπέζι μας. Αν θέλουμε να πιούμε λευκό κρασί ακόμα και με πλούσια πιάτα κόκκινων κρεάτων τότε σίγουρα ο Όβηλος είναι ιδανική επιλογή.

By OTT

Έχουν θέση και τα ροζέ κρασιά στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αν μας αρέσει αυτό το ‘χρώμα’. Και εδώ έχουμε ένα σπουδαίο ροζέ κρασί από την Προβηγκία και από τις τρεις ποικιλίες που βρίσκονται πίσω από όλα τα φημισμένα κρασιά της περιοχής, τις Cinsaut, Grenache και Syrah. Είναι ιδανικό για ‘welcome’, για τα ορεκτικά όπως ένα σουφλέ ή ο σολομός αλλά και για κυρίως που βασίζονται στα πουλερικά και το χοιρινό.

Perpetuus - Ερυθρός

Η δύναμη του Μπορντωλέζικου Cabernet Sauvignon συναντά το Τοσκανέζικο Sangiovese στο Ελληνικό τραπέζι και αναμένεται να προσφέρουν αξέχαστους γευστικούς συνδυασμούς. Εκλεπτυσμένο κρασί για εκλεπτυσμένα πιάτα, παρέα με τους… εκλεκτούς της καρδιά μας! Πιάτα όπως το αγριογούρουνο ψητό, το φτερωτό κυνήγι, το μοσχάρι με μανιτάρια και τα πλούσια τυριά θα απογειωθούν από τον πλούτο και την πολυπλοκότητα αυτού του κρασιού.

Κτήμα Αβαντίς - Άγιος Χρόνος

Αγαπημένο κρασί με αμέτρητες διακρίσεις! Μιλάμε για ένα εκπληκτικό Syrah (με την συνδρομή ενός πολύ μικρού ποσοστού του λευκού viognier) που συναγωνίζεται σε κομψότητα πολλά κρασιά από τον Ροδανό σε πολλαπλάσια τιμή. Το πυκνό φρούτο, τα ανθικά στοιχεία, οι φίνες τανίνες και η πικάντικη επίγευση θα δέσουν όμορφα με όλες τις γιορτινές συνταγές που βασίζονται στο κρέας. Ένα κρασί που θα φέρει την πολυτέλεια χωρίς να έχουμε βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού η σχέση τιμής ποιότητας τού είναι εξαιρετική.

Χατζηδάκη Vinsanto

Κλείνουμε με ένα εξαιρετικό Vinsanto με ξεμυαλιστικό ώριμο χαρακτήρα που μας θυμίζει αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και καραμέλα. Σε φιάλη 375ml, ιδανική για να κλείσει ένα γεύμα ακόμα και δύο ατόμων, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Δε θα δυσκολευτεί να τα ‘βρεί’ με όλα τα ήδη γλυκών, με την βασιλόπιτα αλλά και με ένα πλατό με εκλεκτά τυριά. Η νέα χρονιά με αυτό το κρασί θα μπει με την ‘αίγλη’ που της αξίζει!



Στην υγειά σας!

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: