Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Χριστούγεννα: Πείτε μας το πιάτο να σας πούμε τα κρασιά

Χριστούγεννα: Πείτε μας το πιάτο να σας πούμε τα κρασιά
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Υπάρχει κάποιος που δεν θα βάλει κρέας στο γιορτινό του τραπέζι? Μπορεί το κίνημα των vegan ή των χορτοφάγων να είναι έντονο τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμα και έτσι τουλάχιστον το 95% των γιορτινών τραπεζιών στρώνονται με κάποια συνταγή κρέατος για κυρίως φαγητό. Είτε μιλάμε για λευκό είτε για κόκκινο κρέας, είτε για κατσαρόλα είτε για φούρνο, τα γιορτινά τραπέζια περιέχουν μπόλικη πρωτεΐνη! Όσο συχνό είναι το κρέας στα Χριστουγεννιάτικα και τα Πρωτοχρονιάτικα τραπεζώματα άλλο τόσο είναι και το κρασί! Και είναι πολλά αυτά τα γιορτινά τραπέζια! Ακόμα και σε αυτές τις περίεργες γιορτές, τα εορταστικά τραπέζια θα στρωθούν τουλάχιστον 4 φορές, ακόμα και αν στρωθούν για δύο, τρία ή τέσσερα άτομα μόνο. Οπότε θα χρειαστεί να επιλέξουμε κρασί για 4 διαφορετικά κυρίως φαγητά. Σε άλλο θα φάμε γαλοπούλα, σε άλλο ίσως χοιρινό και σε άλλο μοσχάρι ή αρνάκι! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω κάποιες κατευθύνσεις για το ποιο κρασί να επιλέξουμε ανάλογα με το κρέας και τον τρόπο μαγειρέματος.

Γαλοπούλα

Η αγαπημένη γαλοπούλα, είναι ένα έδεσμα που έχει ταυτιστεί με το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για λευκό κρέας, έχει όμως πιο σκληρή υφή από το κοτόπουλο. Στο γιορτινό τραπέζι σερβίρεται με κάποια γέμιση. Μπορούμε να βρούμε ταίρια και στα τρία χρώματα κρασιού ανάλογα με την συνταγή. Όταν η γέμιση είναι φουλ στον κιμά, τα κάστανα και τα κουκουνάρια, τότε πρώτη μας επιλογή θα είναι ένα ερυθρό ζουμερό κρασί όπως το Κτήμα Γαία, το Thema ερυθρό και το Epops Merlot. Για ποιο ελαφριές συνταγές γέμισης όπως αυτή με το ρύζι και τα μυρωδικά ή ακόμα και η αγγλική version με το ψωμί αντί του κιμά, μπορούμε να πάμε και σε ένα πλούσιο βαρελάτο και ξηροκαρπάτο λευκό κρασί όπως το Κτήμα ΑΛΦΑ Chardonnay ή το Πρεκνιάρικο Χρυσοχόου. Όσοι αγαπούν τα ροζέ μπορούν να συνοδεύσουν την γαλοπούλα με μία πλούσια εκφραση όπως το Πλαγιές Γερακιών Ροζέ και το Βουδόματο Γαβαλά.

Χοιρινό

Και το χοιρινό είναι ένα κρέας που συναντάμε συχνά στα γιορτινά τραπέζια και οι συνταγές πολλές. Το χοιρινό θεωρείται λευκό κρέας οπότε ανάλογα με την συνταγή μπορούμε να πάμε σε όλα τα χρώματα και πάλι. Αν το μαγειρέψουμε με κάποιο υλικό που θα προσδώσει απαλή γλυκιά γεύση, όπως τα φρέσκα και τα αποξηραμένα φρούτα ή το μέλι, προτείνουμε ένα βελούδινο και φρουτώδες ερυθρό όπως ένα Αγιωργίτικο (Μπουτάρη Αγιωργίτικο χωρίς θειώδες, Σκούρας Αγιωργίτικο) ή ένα Λιάτικο όπως το Δουλουφάκης - Dafnios Ερυθρός. Αν πάμε στο κλασικό γουρουνόπουλο στον φούρνο ή σε ένα κότσι τότε μπορούμε να στραφούμε εκτός από τα κόκκινα και σε πλούσια λευκά κρασιά όπως το Κτήμα Χατζημιχάλη Καπνίας "Αμπελοτόπι Ζυγός" και το Άναξ. Στα ίδια λευκά θα πάμε και σε ένα λεμονάτο χοιρινό κατσαρόλας όπως και σε ροζέ κρασιά όπως το Nico Lazaridi Ροζέ. Αν τώρα το χοιρινό μαγειρευτεί με κάποιο λαχανικό όπως το χοιρινό με πρασοσέλινο τότε θα αναζητήσουμε την οξύτητα και τα φυτικά στοιχεία ενός λευκού κρασιού όπως το Sauvignon Blanc (Συμεωνίδης Sauvignon Blanc) και τα χαρμάνια του (Βιβλία Χώρα λευκό).

Αρνάκι

Το αρνάκι είναι ένα λιπαρό κόκκινο κρέας και καλό είναι το κρασί που θα το συνοδεύσουμε να έχει αρκετή οξύτητα και τανίνες (αν δεν περιέχει λεμόνι). Αν το σιγομαγειρέψουμε στην γάστρα με μυρωδικά και μπαχαρικά θα προτιμήσουμε ερυθρά κρασιά με μέτριο σώμα όπως αυτά από Ξινόμαυρο (Ξινόμαυρο Akrathos) ή μία Λημνιώνα (Κτήμα Θεόπετρα - Λημνιώνα). Αν πάμε σε μία τοματένια εκδοχή όπως ένα γιουβέτσι ή αν το μαγειρέψουμε με κόκκινο κρασί τότε μπορούμε να πάμε και σε πιο πλούσια ερυθρά όπως ένα Syrah (Άγιος Χρόνος Αβαντίς) ή ένα Cabernet Sauvignon (Klima Klima Organic Cabernet Sauvignon). Στις συνταγές που θα προσθέσουμε λεμόνι θα βάλουμε δίπλα στο αρνάκι ένα πλούσιο λευκό όπως το Χρυσάμπελο Chardonnay ή ακόμα και μία ρετσίνα όπως το Δάκρυ του Πεύκου.

Μοσχάρι

Αμέτρητες και οι συνταγές με μοσχάρι για το γιορτινό τραπέζι. Για αυτές που το μοσχάρι μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί και μπαχαρικά όπως το μπουργκινιόν, για στιφάδο, ή για κοκκινιστές εκδοχές πάμε σε κρασιά με μέτριο σώμα και οξύτητα όπως το Ξινόμαυρο (Κτήμα Βογιατζή Ξινόμαυρο) και τα χαρμάνια του (Αϊδαρίνης Γουμένισσα) αλλά και ένα Merlot (Cuvee Viva). Για ένα ψητό μοσχάρι με σάλτσα μανιταριών ή ένα γουέλικτον εκτός από αυτά τα κρασιά μπορούμε να πάμε και σε πιο πλούσιες εκφράσεις όπως η Fleva και το Cavalieri Ερυθρό. Αν το μοσχάρι μαγειρευτεί με φρούτα, μέλι, γλυκό κρασί ή πετιμέζι θέλουμε μία φρουτένια και βελούδινη εκδοχή κόκκινου όπως το Αγιωργίτικο (Αρας Ιερόπουλος, Route 111). Αν τώρα μαγειρέψουμε ένα μοσχάρι κατσαρόλας με λευκό κρασί ή λεμόνι θα απολαύσουμε ένα πλούσιο λευκό κρασί με μπόλικη οξύτητα όπως το Chardonnay Barrel Fermented Κοκοτού, το Chateau Le Grand Blanc και το Cuvee Alexandre Chardonnay.

Κυνήγι

Το κυνήγι όπως τα ορτύκια, το αγριογούρουνο, ο φασιανός και η πάπια είναι ‘σπεσιαλιτέ’ που αν δεν το φάμε μέσα στις γιορτές δύσκολα θα μπούμε στην διαδικασία να το μαγειρέψουμε σε άλλη περίσταση. Το αγριογούρουνο είτε το κάνουμε στιφάδο, είτε σιγομαγειρεμένο στο φούρνο με κάποιο φρούτο και μπαχαρικά, είτε με οποιοδήποτε άλλο υλικό, μας πάει προς πληθωρικά ερυθρά κρασιά όπως τα Οινότρια Γη - Cabernet Sauvignon & Agiorgitiko και η Τριλογία. Και το φτερωτό κυνήγι όπως η πάπια και το ορτύκι μας πάνε προς κόκκινα κρασιά όχι όμως προς τις πιο πλούσιες εκδοχές αλλά σε κρασιά με φρούτο και κομψότητα όπως ένα Pinot Noir (Pinot Noir Cellar Selection) ή μία Λημνιώνα (Λημνιώνα Ζαφειράκη).

Κοτόπουλο - Κόκορας

Τι θα λέγατε για ένα ζουμερό ρολό κοτόπουλο με λίγο μπέικον, πιπεριά και γραβιέρα μέσα? Αρέσει και στα παιδιά! Οι μεγάλοι θα απολαύσουμε μαζί του νόστιμα και σχετικά πλούσια λευκά και ροζέ κρασιά όπως το Τέχνη Αλυπίας λευκό και ο Βυσσινόκηπος, καθώς μιλάμε για ένα λευκό κρέας με λευκή σάλτσα. Σε κάποιες περιοχές επιλέγουν και την κοκκινιστή εκδοχή είτε σε κοτόπουλο είτε σε κόκορα για το γιορτινό τραπέζι. Σε αυτή την περίπτωση θα προσανατολιστούμε προς ένα πλούσιο ροζέ όπως το Κλέφτρα Κίσσα, ενώ η ντομάτα και τα μπαχαρικά φέρνουν κοντά στο κοτόπουλο και τα μαλακά ερυθρά κρασιά όπως το Μountain Fish ή το Συμεωνίδης Merlot. Σε συνταγές που μοιάζουν με τη γνωστή γαλλική Coq au Vin με κρασί, μανιτάρια και μπέικον πάμε και για ένα Ξινόμαυρο όπως το Κτήμα Φουντή ή η Καλή Ρίζα



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: