Σπάζοντας τους κανόνες

Σπάζοντας τους κανόνες
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Αυτή την περίοδο οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι πάρα πολλοί αλλά είναι για το ‘καλό’ όλων μας, και θα το κάνουμε ακόμα και αν καταπιεζόμαστε. Είμαστε βέβαια και λίγο αντιδραστικά στοιχεία και μας αρέσει να σπάμε τους κανόνες! Δεν θα το κάνουμε όμως με ότι αφορά την υγεία. Θα πάμε κόντρα και θα σπάσουμε τους κανόνες του κρασιού! Γιατί έτσι θα περάσουμε ευχάριστα και θα πειραματιστούμε με κάτι που αγαπάμε. Ακόμα και αν τα ‘πράγματα’ δεν πάνε καλά και καταλήξουμε στο ότι δεν έπρεπε να σπάσουμε τον κανόνα, δεν θα έχουμε βλάψει κανέναν! Το πολύ πολύ να μην έχουμε ευχαριστηθεί πολύ το κρασί ή το φαγητό μας! Ας κάτσουμε λοιπόν ήσυχα ήσυχα σπίτι μας, ας δούμε μερικούς από τους κανόνες του κρασιού και ας κάνουμε το αντίθετο από αυτό που λένε. Κάποιοι από τους πειραματισμούς μπορεί απλά να επιβεβαιώσουν τον κανόνα! Κάποιοι όμως μπορεί να μας φέρουν αντιμέτωπους με μία ευχάριστη έκπληξη.

Τσιπούρα ψητή μόνο με λευκό ή ροζέ κρασί # Δοκιμάζουμε τσιπούρα με ερυθρό

Σίγουρα ένα Ασύρτικο, μια Ρομπόλα, μία Μαλαγουζιά αλλά και ένα ροζέ Αγιωργίτικο ή Ξινόμαυρο είναι κρασιά που ταιριάζουν με το ψητό μας ψαράκι. Οι κανόνες ‘απαγορεύουν’ τα κόκκινα κρασιά με τα ψητά ψάρια. Πριν από ένα χρόνο όμως σε ένα δείπνο γευσιγνωσίας βρέθηκε στο πιάτο μου ένα λαβράκι ψητό με 4 ποτήρια κρασί μπροστά μου, δύο λευκά, ένα ροζέ και ένα κόκκινο. Οι οδηγίες έλεγαν να κρατήσουμε το κόκκινο για το επόμενο πιάτο. Εγώ όμως το δοκίμασα και με το λαβράκι και το αποτέλεσμα ήταν αναπάντεχα καλό! Ας αγνοήσουμε λοιπόν τον κανόνα, για μία τουλάχιστον φορά, και ας βάλουμε δίπλα στο ψητό ψάρι μας ένα κόκκινο κρασί όπως ένα Λιάτικο (Πετάλι), ένα Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο (Κτήμα ΑΛΦΑ Ξινόμαυρο Σκατζόχοιρος) ή μια Λημνιώνα (New Age Λημνιώνα Ζαφειράκη Ερυθρός).

Τα κόκκινα δεν μπαίνουν ψυγείο # Ας βάλουμε τα κόκκινα στο ψυγείο

Το σίγουρο είναι ότι δεν ισχύει το «σερβίρουμε το κόκκινο σε θερμοκρασία δωματίου» καθώς δεν υπάρχει σταθερή θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο είτε μιλάμε για χειμώνα είτε για καλοκαίρι. Το καλοκαίρι σας παροτρύναμε να δροσίσετε ελαφρώς τα κόκκινα κρασιά ενώ τον χειμώνα τα πίνουμε κατευθείαν από την κάβα ή το ντουλάπι. Αν αποφεύγετε να πιείτε κόκκινα κρασιά γιατί θέλετε οπωσδήποτε το ποτό σας δροσερό, αντί να επιλέξετε μία μπύρα ή μία coca cola, βάλτε και τα κόκκινα σας στο ψυγείο. Ακόμα και τα πιο πλούσια ή αυτά που συνήθως γίνονται λίγο πιο ‘στυφά’. Αν έτσι σας αρέσει περισσότερο σπάστε τον κανόνα! Μπορείτε ακόμα και να δοκιμάσετε αφήνοντας ένα ποτήρι να ζεσταθεί και να δοκιμάσετε την διαφορά που έχει το ίδιο κρασί όταν είναι δροσερό ή όταν είναι πιο ζεστό. Χρόνο για πειράματα έχουμε άλλωστε.

Αφρώδη για απεριτίφ και γιορτή # Αφρώδη με το κυρίως

Για τα αφρώδη κρασιά δεν μιλάμε για κανόνα αλλά περισσότερο για μία ‘κακή’ συνήθεια που λέει ότι απολαμβάνουμε τις φυσαλίδες μόνο όταν γιορτάζουμε, άντε και σαν απεριτίφ. Φυσικά και πίνουμε αφρώδη για να γιορτάσουμε ή στην αρχή ενός γεύματος σαν καλωσόρισμα αλλά είναι κρασιά ικανά να συνοδεύσουν ένα ολόκληρο γεύμα. Ειδικά τα κρασιά που παράγονται με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας. Με το να απολαύσουμε ένα αφρώδες με ψάρι ή θαλασσινά ‘ακολουθούμε’ τον κανόνα και είναι σίγουρο ότι θα μας αρέσει. Θα πειραματιστούμε και θα απολαύσουμε ένα αφρώδες όπως η Gosset Extra Brut ή το Δουλουφάκης Αφρώδης Λευκός, με λευκά ή κόκκινα κρέατα μαγειρευτά, ακόμα και αν έχουν κόκκινη σάλτσα. Μπορεί και να πετύχει!

Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή με κόκκινο # Μοσχάρι ψητό με λευκό κρασί

Ο ‘κανόνας’ λέει ότι το μοσχαρίσιο κρέας συνδυάζεται με ερυθρά κρασιά με εξαίρεση κάποια λεμονάτα πιάτα. Εμείς θα αψηφήσουμε τον κανόνα και θα βάλουμε δίπλα σε ένα κομμάτι ψητού βοδινού κρέατος ένα πλούσιο κhttps://www.houseofwine.gr/how/ktima-avantis-afoura.htmlαι βαρελάτο λευκό κρασί. Θα δοκιμάσουμε ένα Chardonnay (Ήδυσμα Δρυός Chardonnay), ένα Ασύρτικο (Κτήμα Αβαντίς Άφουρα) αλλά και ένα Viognier (Viognier Παλυβού) και ίσως να μην ‘φάμε’ πρόστιμο αλλά ένα ωραίο ταίριασμα.

Γλυκά κρασιά με γλυκά επιδόρπια # Γλυκό κρασί με κρέας

Τι λέτε να τερματίσουμε την πίστα? Αφού τολμήσαμε το μοσχαρίσιο φιλέτο με λευκό κρασί, να βάλουμε δίπλα του και ένα γλυκό? Είναι αρκετά τολμηρό αλλά με την κατάλληλη σάλτσα μπορούμε να πετύχουμε διάνα! Θα φτιάξουμε λοιπόν μία απαλά γλυκιά σάλτσα με γλυκό κρασί ή με αποξηραμένα φρούτα ή μία αλμυρή σάλτσα με κάποιο έντονο τυρί όπως το ροκφόρ και θα τολμήσουμε να το συνδυάσουμε με ένα γλυκό ερυθρό κρασί με αρκετές τανίνες. Σκέφτομαι ότι ο Τιτάνας του Γιώργου Σκούρα θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη με το φιλέτο μας. Όσοι σας αρέσουν πολλοί οι γλυκές γεύσεις τολμήστε να απολαύσετε και ένα LBV port .

Το Μοσχοφίλερο το πίνουμε μόνο φρέσκο # Μήπως το Μοσχοφίλερο παλαιώνει?

Το Μοσχοφίλερο είναι μία πολύ γοητευτική ποικιλία με εξωστρεφή αρώματα και δροσερή γεύση. Είναι από αυτές τις ποικιλίες που δεν θα μας έρθει πρώτη στο μυαλό όταν μιλάμε για λευκά κρασιά που παλαιώνουν. Και μάλλον τα περισσότερα Μοσχοφίλερα είναι καλύτερα να τα πίνουμε φρέσκα. Όμως έχουμε δοκιμάσει κρασιά όπως το Salto, το Μαντινεία Μποσινάκης με μερικά χρόνια στην πλάτη τους και μας έχουν ενθουσιάσει. Αν έχετε καμιά ξεχασμένη φιάλη Μοσχοφίλερο στο σπίτι σας ανοίξτε τη και ίσως έρθετε αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη. Αν όχι, βάλτε στην επόμενη παραγγελία σας δύο φιάλες Μοσχοφίλερο από αυτές τις τρεις που αναφέραμε, μία απολαύστε την τώρα και μία αφήστε την για το 2022-2023.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: