Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Τι να φάμε με το αγαπημένο μας Chardonnay

Τι να φάμε με το αγαπημένο μας Chardonnay
Από την Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS



Μπορεί τις περισσότερες φορές στο εστιατόριο πρώτα να αποφασίζουμε το φαγητό και μετά να διαλέγουμε το κρασί, όμως όταν πρόκειται για το σπίτι είναι πολλές και οι φορές που διαλέγουμε πρώτα το κρασί και μετά το φαγητό, είτε το ανασύρουμε από την κάβα μας είτε πάμε επιτόπου να το αγοράσουμε! Έχω ένα Ασύρτικο του 2016, με τι να το πιούμε? Τι να μαγειρέψουμε για να σταθεί δίπλα στις τανίνες του Ξινόμαυρου που μας έκαναν δώρο? Να φτιάξουμε παστίτσιο ή καρμπονάρα για το Αγιωργίτικο? Και πολλά ακόμα τέτοια διλλήματα καλείται να ‘αντιμετωπίσει’ ένας οινόφιλος! Με τι να συνοδεύσει το αγαπημένο του κρασί! Θα δώσουμε τις απαντήσεις για μία από τις πιο δημοφιλείς λευκές ποικιλίες παγκοσμίως, το Chardonnay! Για να βρούμε τα ιδανικά ταίρια θα χωρίσουμε τα διαφορετικά στυλ chardonnay σε τρεις κατηγορίες και θα τα αντιστοιχήσουμε με τα κατάλληλα φαγητά!

Φρέσκα φρουτώδη Chardonnay δεξαμενής

Τα Chardonnay που εστιάζουν στην φρεσκάδα και το φρουτώδη χαράκτηρα και δεν παιρνούν από βαρέλια είναι αυτά που βάζουμε πιο συχνά στο καθημερινό μας τραπέζι καθώς και το πιο παιχνιδιάρικο στυλ τα κάνει ευκολοπιότα αλλά και οι τιμές τους τα κάνουν πιο προσιτά. Τα παραδείγματα τέτοιων κρασιών είναι πολλά: το Φωλιά, το Χρυσός Λέων Chardonnay και το Logos Chardonnay από τον Ελληνικό αμπελώνα αλλά και το D’Alamel Chardonnay και το Oxford Landing Chardonnay από τον διεθνή. Τα πιάτα που θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σε τέτοια κρασιά είναι αμέτρητα και σχεδόν από όλες τις κατηγορίες των πρώτων υλών. Ξεκινάμε από τα λαχανικά τα οποία σίγουρα ταιριάζουν τόσο όταν τα απολαμβάνουμε φρέσκα σε σαλάτες όσο και μαγειρεμένα όπως τα λαδερά, οι κεφτέδες λαχανικών αλλά και οι ελαφριές συνταγές ζυμαρικών. Σε ψάρια τώρα θα προσανατολιστούμε προς μέτρια και μικρά ψάρια τηγανητά ή πάλι μαγειρεμένα με ελαφριές σάλτσες. Τα θαλασσινά μας θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς ψημένα με απαλά λεμονάτα στοιχεία. Στα τυριά θα πηγαίναμε κυρίως προς λευκές εκδοχές όπως η φέτα και το μανούρι και όχι σε πολύ ώριμα και έντονα. Θα μπορούσαμε να τα συνοδεύουμε με ελαφρύ ψητό κοτόπουλο ή μία κοτοσαλάτα, με κρύες σαλάτες ζυμαρικών ή ντολμαδάκια. Τέλος και οι ελαφριές ‘λευκές’ σούπες θα μπορούσαν να σταθούν δίπλα σε ένα φρουτώδες Chardonnay.

Αυστηρά και όξινα Chardonnay χωρίς ή με πολύ μικρή επίδραση δρυός

Στην δεύτερη κατηγορία κρασιών από Chardonnay θα βάλουμε αυτά που το χαρακτηριστικό τους είναι η υψηλή οξύτητα και τα πράσινα αρώματα (εσπεριδοειδή, πράσινο μήλο, αχλάδι) δίχως την επίδραση της δρυός ή με πολύ διακριτική επίδραση και με αλκοόλ σε μέτρια επίπεδα. Τέτοια στοιχεία θα βρούμε στα κρασιά από το Chablis (Chablis Champs Royaux, Domaine Vincent Dampt Chablis, Chablis Grand Cru Vaudesir), σε κάποιες φρέσκες εκδοχές από το Cote d’ Or στην Βουργουνδία αλλά και σε κρασιά από ψυχρά κλίματα ή υψηλό υψόμετρο όπως το Sandhi Santa Barbara County Chardonnay. Δίπλα λοιπόν σε τέτοια κρασιά πρέπει να βάλουμε πιάτα που να έχουν και αυτά αρκετή οξύτητα αλλά και φινέτσα, να μην έχουν δηλαδή έντονα αρώματα και γεύσεις που να κυριαρχούν. Τα ωμά και τα αχνιστά όστρακα όπως τα στρείδια και τα μύδια, τα καβούρια και οι γαρίδες, το σεβίτσε ψαριών και θαλασσινών, το καρπάτσιο ψαριών, τα μέτριας λιπαρότητας ψάρια ψητά, τα τηγανητά ψαράκια και ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σίγουρα θα δέσουν όμορφα με αυτά τα Chardonnay. Το σούσι είναι ένα στυλ φαγητού που αναδειχθεί από τέτοια Chardonnay όπως και τα ριζότο και τα ζυμαρικά με λευκές σάλτσες λαχανικών. Οι σούπες που τις απολαμβάνουμε με μπόλικο λεμόνι όπως η κοτόσουπα και η ψαρόσουπα θα μπορούσαν να σταθούν σε αυτού του στυλ των κρασιών. Στα ιδανικά φαγητά θα προσθέσουμε και λεμονάτο κοτόπουλο, κουνέλι και χοιρινό στην κατσαρόλα. Σε αυτά τα φαγητά θα στραφούμε και όταν μιλάμε για το δίδυμο αφρώδες-chardonnay που το μυαλό μας πάει στις υπέροχες Σαμπάνιες αλλά και σε κάποια νεοκοσμήτικα αφρώδη.

Πλούσια βαρελάτα Chardonnay

Στην τρίτη μας κατηγορία θα βάλουμε όλα τα πλούσια, πληθωρικά και βαρελάτα Chardonnay που συναντάμε σε όλο τον κόσμο. Σε περιοχές της Βουργουνδίας όπως το Pouilly Fuisse (Chateau Fuisse Tete de Cuvee) και το Cote d’ Or (Meursault Droujin, Meursault Droujin), στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως το Piodilei Chardonnay, στον Νέο Κόσμο όπως τα Cuvee Alexandre Chardonnay και Heggie’s Chardonnay και φυσικά στην Ελλάδα με κρασιά όπως τα ΑΝΑΞ, Kotyle Chardonnay, Κτήμα ΑΛΦΑ - Chardonnay, Dum Vinum Sperum. Ο πλούτος τέτοιων Chardonnay, το (αρκετές φορές) υψηλό αλκοόλ, το βουτυράτο προφίλ και τα στοιχεία της δρυός οδηγούν αντίστοιχα σε πλούσια και πολύπλοκα πιάτα. Από θαλασσινά θα επιλέξουμε ψητό καλαμάρι και λιπαρά ψάρια ψητά όπως ο σολομός ή ο ροφός. Θα πάμε σε ζυμαρικά με πλούσιες λευκές σάλτσες όπως η καρμπονάρα ή οι συνταγές με κρέμα γάλακτος και τα σουφλέ αλλά και σε ριζότο με έντονα αρώματα μανιταριών ή τυριών. Τα λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό ταιριάζουν σε πολλές εκδοχές, όπως ψητά στα κάρβουνα, συνοδευόμενα με λευκές σάλτσες, όταν τηγανίζονται παναρισμένα όπως τα σνίτσελ, στον φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα με λεμονάτες ή βουτυράτες σάλτσες. Θα μπορούσαμε να πάμε και στα κόκκινα κρέατα όπως το μοσχάρι και το αρνί αλλά να είναι μαγειρεμένα με λευκές σάλτσες και όχι με κόκκινες. Τέλος, τέτοια κρασιά δεν θα πουν όχι σε ένα πλατό με ώριμα τυριά, σε πιάτα με μανιτάρια και σε πίτες και τάρτες με τυριά.



Στην υγειά σας!


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS

Μοιραστείτε το άρθρο: