Την Καθαρά Δευτέρα το κατάστημά μας στο Χαλάνδρι θα είναι ανοικτό 10:00-18:00

Wine Advocate: Νέα παρουσίαση Ελληνικών κρασιών με έμφαση στις τιμές

Wine Advocate: Νέα παρουσίαση Ελληνικών κρασιών με έμφαση στις τιμές
Αυτή είναι μια ισχυρή ελληνική αναφορά με πολλούς θησαυρούς για εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων νέων κρασιών που συνδυάζονται με γνωστά ονόματα και εικόνες.» Με αυτά τα λόγια ξεκινά η νέα εκτίμηση των ελληνικών κρασιών απο το site του Robert Parker.

Ασφαλώς η εκτίμηση του eRobertparker.com, του Site δηλαδή του guru των κριτικών οίνου Αμερικανού Robert Parker για τα Ελληνικά κρασιά είναι πάντα ένα γεγονός σημαντικό.

Ο Mark Squires, ο υπεύθυνος συνεργάτης του Robert Parker για την Ελλάδα κάνει μια εκτίμηση (ή επανεκτίμηση) 110 ελληνικών κρασιών, και τα βαθμολογεί από 94% (!) μέχρι 81%, σχολιάζοντας λεπτομερώς το κάθε ένα από αυτά.

Πρώτα στην κατάταξη με 94% -μια τεράστια βαθμολογία!- τα 2 ασύρτικα του Καραμολέγκου, Λούροι Πλατιά και Papas. Τρίτο το Ξινόμαυρο reserve Παλαιά Κλήματα και ακολουθεί ο «αγαπημένος» του Mark Squires Σιγάλας με 2 κρασιά με βαθμολογία 93%, τον Καβαλιέρο και τη Σαντορίνη, με τα οποία κλείνει η βαθμολογία των 5 πρώτων κρασιών.

Σε γενικές γραμμές, ο Mark Squires εκτιμά περισσότερο τα ελληνικά λευκά κρασιά από τα ερυθρά, και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από γηγενείς ποικιλίες.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση του Mark σχετικά με τις τιμές των Ασύρτικων στις ΗΠΑ... και είναι η πρώτη φορά που ένα άρθρο του επικεντρώνεται εκεί.

Γράφει ο Mark:

"Η συλλογή της Σαντορίνης περιλαμβάνει τους Σιγάλα, τον Βασάλτη, το Κτήμα Αβαντίς, τον Γαβαλά και τον Καραμολέγο. (Θα μπορούσα να αναφέρω το δίδυμο Karamolegos σε αυτό το τεύχος, τα Λούροι Πλατιά του 2016 και Papas του 2017). Οι τιμές στις ΗΠΑ είναι πιά ιδιαίτερα υψηλές αντίστοιχα, 120 $ και 160 $, οι υψηλότερες ποτέ στις Η.Π.Α. για ένα ξηρό επιτραπέζιο κρασί της Σαντορίνης. Είναι αλήθεια ότι το σπάνιο Estate Argyros Vinsanto 20 ετών έχει ήδη φτάσει τα 150 $ το μπουκάλι - και όχι για ένα πλήρες μπουκάλι, οπότε αυτό είναι πιο ακριβό ανά ουγγιά. Ωστόσο, αυτό είναι ένα επιδόρπιο κρασί και ο Αργυρός το κράτησε για 20 χρόνια, με σημαντικό κόστος. Δεν είναι ένα νέο vintage, δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Για τον Πυρίτη, το 2015, η αναγραφόμενη τιμή ήταν 38 $. Το 2016, ήταν 60 $ - 85 $. Για το 2017, είναι μόλις 85 $. Για σχεδόν τα πάντα, οι τιμές έχουν αυξηθεί. Ακόμα και η κανονική Σαντορίνη του 2019 από τον Σιγάλα έφτασε τα $ 48, ενώ το 2019 που είχε υποστεί ζύμωση σε βαρέλι έφτασε τα 65 $. Οι καιροί, αλλάζουν.

Τι πρέπει να κάνει ένας φτωχός εραστής του Ασύρτικου δεδομένης της αύξησης των τιμών; Υπάρχουν ακόμα ορισμένες καλές τιμές. Το Avantis Estate Blue Wave Assyrtiko μπορεί να μην είναι η πιο δραματική Σαντορίνη, αλλά είναι πολύ καλό και μόνο 27 $. Ο Γάβαλας και το γαλάζιο μπουκάλι του παρήγαγαν ένα καταπληκτικό 2019 με μόνο 31 $ (92 βαθμοί). Ή δοκιμάστε κάποιο Ασύρτικο από διάφορα terroirs. Το Ασύρτικο έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και αποδεικνύεται μάλλον ευέλικτο. Αυτή είναι μια άλλη στρατηγική αν έχετε συνείδηση κόστους. (Ναι, αυτό μπορεί τώρα να είναι μια απαραίτητη συζήτηση, παρόλο που δεν φαίνεται να ήταν τόσο πολύ πριν, όταν η Σαντορίνη είχε πολλές μεγάλες ευκαιρίες.) Το Ασύρτικο σε άλλα terroirs είναι διαφορετικό και η ηλικία του αμπελιού είναι σίγουρα στη νεότερη πλευρά, αλλά υπάρχουν πολλά ολοένα και πιο ωραία. Αυτό το τεύχος, για παράδειγμα, περιλαμβάνει το Wine Art Plano ($ 25, 90 πόντοι), έναν αμπελώνα Moraitis Asyrtiko Sarakiniko (25, 90 πόντοι) και το Lyrarakis Assyrtiko Vóila (20, 89 πόντοι $), μεταξύ άλλων. Μπορεί να μην έχουν πάντα τη "φαγούρα" της Σαντορίνης και δεν είναι τόσο πιθανό να είναι πραγματικά υπέροχα κρασιά, αλλά είναι αρκετά καλά και προσιτά. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε μερικά μείγματα αντί του μονοποικιακού Ασύρτικου, καθώς τα μίγματα είναι συχνά λιγότερο ακριβά, τόσο εντός όσο και εκτός του νησιού. Το 2019 Avantis Estate White δεν είναι όλο το Ασύρτικο, αλλά κοστίζει μόνο 13 $ (88 πόντοι). Όλο και περισσότερο, καθώς η Σαντορίνη γίνεται ακριβή και τα οινοποιεία που δεν βρίσκονται στη Σαντορίνη αποκτούν περισσότερη εμπειρία, το Ασύρτικο από αυτά τα «άλλα» μέρη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Ένα ζευγάρι που το ψάχνει δεν είναι σε αυτό το τεύχος: η Βιβλία Χώρα και η λευκή της Areti, μια από τις καλύτερες βαθμολογίες (90 πόντων, κάτω από $ 30).

Τώρα, λίγα λόγια για τους αμπελώνες. Θα δείτε αμέσως γιατί έχουν σχέση με τις αυξήσεις των τιμών. Τόσο το 2018 όσο και το 2019 ήταν χρόνια που προβλημάτισαν πολλά οινοποιεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρασιά ήταν κακά. Δεν ήταν - στην πραγματικότητα, ήταν αρκετά καλά, αλλά δεν υπάρχουν πολλά από αυτά. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών. Το Vintage 2018 ήταν μια πρώιμη συγκομιδή. Ο Νίκος Βαρβαρίγος, επικεφαλής οικολόγος της Santo Wines, είχε μερικές συνοπτικές περιλήψεις, οπότε ας ξεκινήσουμε με τις αναφορές του. Είπε ότι το vintage 2018 ήταν μια καυτή, ξηρή χρονιά με μειωμένη παραγωγή (45% χαμηλότερη από τον μέσο όρο) λόγω της ξηρασίας. Για το 2018, «το επίπεδο αλκοόλης κυμαίνεται μεταξύ 13% έως 14,5%, η συνολική οξύτητα, η οποία, ανάλογα με τον βαθμό ωρίμανσης, εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ έξι έως επτά γραμμάρια ανά λίτρο (εκφραζόμενη σε τρυγικό οξύ) και το επίπεδο pH, που κυμαίνονται μεταξύ 2,9-3,2, εξασφαλίστε ένα vintage με υψηλό δυναμικό γήρανσης. "

Στη συνέχεια, είπε, η παραγωγή στην πραγματικότητα χειροτέρευσε το 2019. Το Vintage 2019 «ήταν μια από τις πιο απαιτητικές συγκομιδές όλων των εποχών. Η παρατεταμένη τετραετής ξηρασία που οδήγησε σε χαμηλές αποδόσεις και την αύξηση των τιμών του Ασύρτικου, ακολούθησε ένας χρόνος με δυνατούς ανέμους που έβλαψαν τα αδύναμα αμπέλια και κατέστρεψαν τους καρπούς τους. Έτσι, το 2019 ήταν ένα άλλο «φτωχό» vintage από την άποψη της ποσότητας…. Ωστόσο, η ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών ήταν εξαιρετική. " Η παραγωγή μειώθηκε κατά 55% από την κανονική. Ο Νίκος πρόσθεσε ότι το οινόπνευμα κατ 'όγκο κυμαινόταν μεταξύ 14% και 14,5%, η οξύτητα (ανάλογα με το επίπεδο ωρίμανσης) κυμαινόταν από έξι έως επτά γραμμάρια ανά λίτρο και το pH ήταν 2,9 έως 3,1, διασφαλίζοντας ότι τα φετινά κρασιά έχουν μεγάλο δυναμικό παλαίωσης."

Εν ολίγοις, δεδομένου του πόσο μικρή είναι η Σαντορίνη και με την εμφάνιση νέων παραγωγών που χρειάζονται επίσης σταφύλια, ήταν αναπόφευκτο να αυξηθούν οι τιμές. Μετά το δύσκολο (από άποψη ποσότητας) vintage του 2018, το 2019 είναι ακόμη μικρότερο στην παραγωγή και δεν ήταν αυτό που ήθελαν να δουν ούτε οι καταναλωτές ούτε οι παραγωγοί.
"

Ακολουθεί η βαθμολογία των κρασιών ανώ του 90%


Μοιραστείτε το άρθρο: