Όλα για τη Σαρακοστή

Με την Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτείται η έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής, της περιόδου νηστείας δηλαδή μέχρι το Πάσχα.

Η περίοδος αυτή ορίζεται από τη διαδικασία της νηστείας, της εγκράτειας και μεταξύ άλλων της απουσίας συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό μας τραπέζι. Είτε ανήκετε σε αυτούς που ακολουθούν πιστά το αυστηρό εθυμοτυπικό πλαίσιο της Ορθόξης Εκκλησίας ή είστε εκείνοι που δράττεστε της ευκαιρίας να μεταφράσετε τη ‘νηστεία’ σε μια σύγχρονη μορφή αποχής και φυσικής αποτοξίνωσης, η Κυρα Σαρακοστή θα μετράει για εσάς τις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα.

Το έθιμο της Κυράς Σαρακοστής είναι από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα για τη Σαρακοστή και το Πάσχα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Η ανθρωπόμορφη Κυρά Σαρακοστή με τα 7 πόδια που κάθε ένα αντιστοιχεί σε μία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής σε πολλά μέρη της Ελλάδας φτιαχνόταν από ζυμάρι. Το ‘αλατόζυμο’ όπως αλλιώς λέγεται, που δεν προοριζόταν για κατανάλωση, φτιαχνόταν με αλεύρι, μπόλικο αλάτι για να συντηρηθεί και νερό. Άλλοι προτιμούσαν το χαρτί, ζωγραφίζοντας γυναίκα με φαρδιά φούστα, μ’ έναν σταυρό στο κεφάλι, με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας, και με επτά πόδια- ένα για την κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ανεξάρτητα με το υλικό η διαδικασία ήταν ίδια. Από την Καθαρά Δευτέρα και μετά, κάθε Σάββατο που περνούσε, της έκοβαν κι από ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες απέμεναν μέχρι το Πάσχα.

Στο Ηouse of Wine η Κυρά Σαρακοστή θα σας θυμίζει κάθε εβδομάδα τις συνταγές που έχουν την τιμητική τους και φυσικά τα κρασιά ή τα αποστάγματα για να τις συνδυάσετε.

Θαλασσινά, όσπρια, λαδερά, λαχανικά, ζυμαρικά, ριζότο και πιλάφια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που αναζητούν το ταίρι τους. Λευκά με ζωηρές οξύτητες αλλά και αρωματική ζωηράδα, νόστιμα ροζέ όλων των αποχρώσεων και μαλακά κόκκινα για περιορισμένες εμφανίσεις θα γεμίσουν τα ποτήρια σας και θα απογειώσουν τους συνδυασμούς σας.

Προβολή ως Λίστα Πλέγμα

8 είδη

Φθίνουσα ταξινόμηση
  1. ERGO Sauvignon Blanc
    ERGO Sauvignon Blanc 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Sauvignon Blanc, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    88%
    Ειδική Τιμή 9,44 € Κανονική τιμή 11,10 €
    Ένα εξαιρετικό Ελληνικό Sauvignon Blanc από ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Λαντίδη σε υψόμετρο 550 μέτρων στην Αργολίδα. Κρασί που συνδυάζει τον εξωτικό χαρακτήρα και την φυτικότητα των Sauvignons από την Νέα Ζηλανδία, με τα εσπεριδοειδή του Λίγηρα, δύο περιοχές όπου η ποικιλία μεγαλουργεί! Είναι σίγουρο ότι θα πάρει μία θέση στα πολύ αγαπημένα σας κρασιά.
  2. ERGO Ροζέ
    ERGO Ροζέ 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Πιείτε το τώρα, 13% alc.
    Βαθμολογία:
    86%
    Δύο ελληνικές ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Αγιωργίτικο αντιστοιχίζονται σε τέσσερις τρόπους οινοποίησης. Το Κτήμα Λαντίδη επιστρατεύει δρύινα βαρέλια, κεραμικούς αμφορείς, τσιμεντένιες και ανοξείδωτες δεξαμενές και μεταμορφώνει το ERGO ροζέ σε ένα γαστρονομικό, πολύπλοκο κρασί που υπόσχεται ελκυστικά αρώματα και γευστικό πλούτο.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  3. Lexis Gris
    Lexis Gris 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Μοσχοφίλερο, Κρατήστε το 2-3 χρόνια
    Βαθμολογία:
    80%
    To ερυθρωπό Μοσχοφίλερο έχει πια καθιερωθεί και στην παραγωγή ροζέ κρασιών με εξαιρετικά αποτελέσματα όπως αυτή η sur lie (έχει παραμείνει με τις οινολάσπες του για 6 μήνες) εκδοχή από το οινοποιείο Ζαχαριά. Τα ζουμερά αρώματα και οι γεύσεις της ποικιλίας εκφράζονται πολύ όμορφα σε ένα ιδιαίτερα εξωστρεφές αλλά ταυτόχρονα και κομψό κρασί που θα κερδίσει όλους τους οινόφιλους.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  4. Peplo
    Peplo 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Syrah, Αγιωργίτικο, Μαυροφίλερο, Πιείτε το τώρα, 12.5% alc.
    Βαθμολογία:
    83%
    Ένα από τα πιο ‘περίτεχνα’ ροζέ κρασιά όχι μόνο του Ελληνικού αλλά του παγκόσμιου αμπελώνα. 3 διαφορετικές ποικιλίες, 3 διαφορετικά είδη ‘δοχείων’ ζύμωσης και ωρίμασης. Το Αγιωργίτικο έχει ζυμώσει και ωριμάσει σε βαρέλια ακακίας, το Syrah σε ανοξείδωτες δεξαμενές και το Μαυροφίλερο έχει εκχυλιστεί με ολόκληρες τις φλούδες για 4 μήνες σε αμφορείς. Τα σταφύλια όλων των ποικιλιών προέρχονται από υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Πίσω από αυτό το κρασί ο σπουδαίος Γιώργος Σκούρας! Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και πολύπλοκο!
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  5. Saint Modesto
    Saint Modesto 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ροζέ, Grenache, Αγιωργίτικο, Πιείτε το τώρα, 13.1% alc.
    Βαθμολογία:
    75%
    Ειδική Τιμή 12,06 € Κανονική τιμή 13,40 €
    Το Saint Modesto είναι το νεότερο δημιούργημα του κτήματος Μπαραφάκα, του οποίου όλα τα κρασιά διακρίνονται για την εξωστρέφεια και τα εκφραστικά αρώματα. Το όνομα του είναι εμπνευσμένο από το εκκλησάκι του Αγίου Μόδεστου, που βρίσκεται στην είσοδο του οινοποιείου. Είναι ένα κρασί ιδιαίτερα ευέλικτο, καθώς μπορεί να καταναλωθεί σαν απεριτίφ αλλά και να συνοδεύσει νόστιμα πιάτα της μεσογειακής και της ασιατικής κουζίνας.
  6. Pinot Noir Παπαιωάννου
    Παπαϊωάννου - Pinot Noir 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Ερυθρός, Pinot Noir, 11.5% alc.
    Βαθμολογία:
    85%
    Ελαφρύ και πικάντικο, το Pinot Noir Παπαϊωάννου είναι ένα εύκολο και ιδιαίτερα ευχάριστο ερυθρό κρασί. Αν ψάχνετε ένα κρασί για μία έκτακτη μάζωξη στο σπίτι με φίλους και μεζέδες, εμπιστευθείτε το άφοβα!
    Κέρδος στο κιβώτιο 10%
  7. Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast
    Διάσελο Κυδωνίτσα Wild Yeast 2022
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Κυδωνίτσα, Κρατήστε το 2-3 χρόνια, 14% alc.
    Το Κτήμα Παλυβού καταπιάνεται με την Κυδωνίτσα δίνοντας μία νέα δυναμική και αναμενόμενα απολαυστική διάσταση στην ποικιλία. Η χρήση γηγενών ζυμών, ο εξαιρετικός καρπός επιλεγμένων αμπελώνων και το απαλό άγγιγμα της δρυός από την 4μηνη παραμονή του κρασιού σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια χαρίζει ένα κρασί έτοιμο για όλα τα γευστικά παντρέματα.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
  8. Αρμύρα
    Αρμύρα 2023
     
    Ξηρός, Ήπιος, Λευκός, Chardonnay, Μαλαγουζιά, Πιείτε το τώρα
    Βαθμολογία:
    87%
    Νέος σχεδιασμός στην ετικέτα και ελαφρώς διαφοροποιημένο περιεχόμενο για ένα από τα πιο σταθερά σε ποιότητα Chardonnay του ελληνικού αμπελώνα. Ένα 5% Μαλαγουζιά έχει προστεθεί στο χαρμάνι αλλά το κρασί παραμένει ένα κλασικό Chardonnay με τροπικό χαρακτήρα και πλούσιο βουτυράτο σώμα που ισορροπεί λόγω της τονισμένης οξύτητας. Απολαύστε το δίπλα σε πιάτα που φέρουν την αρμύρα της θάλασσας.
    Κέρδος στο κιβώτιο 8%
ανά σελίδα

Best Sellers στην κατηγορία Προτάσεις