Η πρώτη φύτευση Ασύρτικου στην Αυστραλία! Να λοιπόν που το Ασύρτικο παίρνει το δρόμο του προς το εξωτερικό, όχι σαν εξαγωγή κρασιού, αλλά για τη φύτευσή του εκεί για την επιτόπου παραγωγή κρασιών. Και μάλιστα σε μια πολύ "επικίνδυνη" χώρα, με πολλές "δάφνες" στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, την Αυστραλία. Καλή ή κακή εξέλιξη; Οι απόψεις διίστανται...

Όπως λοιπόν μας πληροφορεί η ανακοίνωση ενός πολύ γνωστού Αυστραλέζικου Οινοποιείου, του Jim Barry Winery, αλλά και όπως διαβάζουμε από την αναμνηστική στήλη στη φωτογραφία, στις 28 Αυγούστου 2012 φυτεύτηκε εκεί το πρώτο μόσχευμα Ασύρτικου! Η φύτευση ήταν το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια για να εξασφαλιστούν τα μοσχεύματα από τη Σαντορίνη.

Ο οινοποιός Peter Barry εξήγησε ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να δοθούν τα κατάλληλα μοσχεύματα, καθώς πολλοί από τους Έλληνες καλλιεργητές ήταν απρόθυμοι να δώσουν μοσχεύματα σε έναν καλλιεργητή έξω από την Ελλάδα! Στο τέλος, όπως ο ίδιος δήλωσε, πήγε στους Έλληνες αμπελουργούς και οινοποιούς δείγματα από τα πιο καλά κρασιά του για να τους πείσει ότι η τοπική ποικιλία θα βρισκόταν σε καλά χέρια στη μακρινή Αυστραλία...

Στην Αυστραλία το Ασύρτικο περιγράφεται σαν όχι τόσο διαφορετικό από το Riesling και επελέγη τόσο λόγω των εξαιρετικών κρασιών που παράγει σε συνδυασμό με την συμβατότητά του προς τα άνυδρα εδάφη και το ηλιόλουστο κλίμα της περιοχής αλλά και του αμπελώνα στο λόφο του Lodge Farrel όπου φυτεύτηκε.

Θα χάσει λοιπόν η Ελλάδα την αποκλειστικότητα παραγωγής της κορυφαίας της γηγενούς ποικιλίας της; Μάλλον, και αυτό φαινόταν αναπόφευκτο...

Εμείς πιστεύουμε ότι η διεθνοποίηση του Ασύρτικου θα επιδράσει θετικά στη διάδοση της ποικιλίας και των κρασιών της σε όλο τον κόσμο. Το να υιοθετηθεί το Ασύρτικο από μεγάλα οινοποιεία του εξωτερικού δεν σημαίνει ότι θα χαθεί ποτέ η "πρωτοκαθεδρία" της Σαντορίνης και των ελληνικών Ασύρτικων -το original πάντα έλκει και έχει ιδιαίτερη απήχηση στους οινόφιλους, θα είναι δε το πρότυπο με το οποίο θα συγκρίνονται τα Ασύρτικα του εξωτερικού. Αντίστοιχα, η αγορά του εξωτερικού θα ανοίξει σε μεγέθη πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά για τα ελληνικά Ασύρτικα. Εναπόκειται στους Έλληνες οινοπαραγωγούς να το εκμεταλλευθούν.