Ημέρα του Arthur Guinness Από τον Ν. Ραδίση

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στις Αγγλόφωνες Pub αλλά και σε πολλές του υπόλοιπου κόσμου επικρατεί ανησυχία. Η ανησυχία που υπάρχει κατά την διάρκεια προετοιμασίας μια μεγάλης γιορτής. Μιας γιορτής που τα τελευταία πέντε χρόνια γιορτάζεται και επίσημα στην Ελλάδα. Η γιορτή είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή της μπύρας που άλλαξε τα δεδομένα στην μαύρη. Στην μπύρα που έφτιαξε μια νέα κατηγορία, την Stout.

Η μπύρα δεν είναι άλλη απ την αγαπημένη Guinness και ο ιδρυτής της είναι ο Arthur Guinness, ένας διορατικός επιχειρηματίας, απ την Ιρλανδία.

H Ημέρα του Arthur Guinness εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 2009 στο πλαίσιο της 250ης επετείου της υπογραφής της μίσθωσης ζυθοποιείου St. James’s Gate στο Δουβλίνο.

Το 1759 δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για να γίνει κάποιος ζυθοποιός στο Δουβλίνο, οι φόροι ήταν υψηλοί και ο τοπικός ανταγωνισμός έντονος. Ο Arthur είχε πίστη και γρήγορα αντιλήφθηκε μια ευκαιρία για μία συμφέρουσα συμφωνία. Αποκτώντας με μίσθωση από τον Mark Rainsford για 9000 χρόνια(!!!) ένα ζυθοποιείο 4 στρεμμάτων (όσο ένα οικοδομήσιμο οικόπεδο) στην Πύλη του Αγ. Ιακώβου προς μόλις 45 λίρες το χρόνο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν και δικαιώματα ύδρευσης (στο χωριό μου χρεώνουν επιπλέον αν το οικόπεδο έχει πηγάδι), ο Arthur ξεκίνησε την επιχείρηση του. Ο Arthur Guinness απεβίωσε το 1803 και η επιχείρησε πέρασε στα χέρια του υιού του Arthur (1768-1855) (θα είχαν ξεμείνει από ονόματα).

Η Arthur Guinness Day αποτελεί φόρο τιμής στο δημιουργό της Guinness και φιλάνθρωπο, Arthur Guinness, ο οποίος δημιούργησε μια από τις καλύτερες μπύρες στον κόσμο, στους ταλαντούχους μουσικούς που θα εμφανιστούν ζωντανά σε διάφορες χώρες με αφορμή τον εορτασμό του και βεβαίως στους λάτρεις της Guinness ανά τον κόσμο.

Η γιορτή είναι μια ολοκληρωμένη εκδήλωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε 55 χώρες, οι λάτρεις της Guinness θα απολαύσουν την Ημέρα του Arthur Guinness στις 26, 27 & 28 Σεπτεμβρίου παγκοσμίως, ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική, πολλές φορές live και καταναλώνοντας τι άλλο; Την αγαπημένη τους μπύρα. Έτσι Ιρλανδοί, Μαλαισιανοί, Γάλλοι, Έλληνες, Ισπανοί, Αμερικάνοι, Αυστραλοί και πολλοί άλλοι λαοί, θα γιορτάσουν σχεδόν ταυτόχρονα (λαμβάνουμε υπόψη την διαφορά ώρας..) σε κάθε γωνιά του κόσμου κρατώντας ένα pint Guinness στο χέρι, φορώντας ένα χαρακτηριστικό μπλουζάκι και διασκεδάζοντας με τον μοναδικό τρόπο της Guinness.

Βρείτε και σεις στο site της Guinness την αγαπημένη σας μπυραρία και επισκεφτείτε την για να περάσετε μια μοναδική βραδιά και να φύγετε με ένα απ’ τα πολλά αναμνηστικά δωράκια. Τώρα αν είστε στο εξωτερικό και μάλιστα στην Ιρλανδία, δεν το συζητάμε καν. Αν πάλι δεν έχετε κοντά σας μπυραρία που να διοργανώνει Arthur Guinness Day, τότε παραγγείλτε τις μπύρες σας απ το HOW και απολαύστε τις κατ οίκον, στο μπαλκόνι ή την αυλή με barbeque ή ένα γλυκό σοκολάτας.Νικολά Ραδίσης