Οι Πρωταθλήτριες Μπύρες 1ου εξαμήνου 2014Από τον Ν. Ραδίση

Να ‘μαστε πάλι! Ήρθε ο Ιούλιος και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ρίχνουμε μια ματιά στις «επιδόσεις» των μπυρών μας. Και ναι, γι άλλη μια φορά βλέπω «εκπλήξεις» στην λίστα μας. Δυστυχώς δεν επαληθεύτηκα για το α’ εξάμηνο, όπου θα θελα να δω ακόμα και 10/10 ελληνικές μπύρες, όπως είχα αναφέρει στο σχετικό άρθρο για το συγκεντρωτικό του 2013.

Τι βλέπουμε όμως στην λίστα για το πρώτο μισό του 2014; Βλέπουμε την κλασική και «αιώνια» πρωταθλήτρια Volkan Blonde να βρίσκεται στην πρώτη λίστα και να χει αποκτήσει προβάδισμα για το πρωτάθλημα του 2014! Μια ελληνική μπύρα, που έχει αγαπηθεί από το κοινό του HOW και αυτό φαίνεται δίχως αμφισβήτηση.

Δεύτερη είναι μια μπύρα, κλασικής ελληνικής ομορφιάς, γύρω από την οποία έχει στηθεί ένας ολόκληρός ΜΥΘΟΣ! Η ελληνική μπύρα, που παράγεται στην Μακεδονία για λογαριασμό του πολυεθνικού ομίλου της Carlsberg, έχει πατήσει γκάζι και κυνηγάει την νησιωτική Volkan, απ την Σαντορίνη.

Σταθερή στην πρώτη τριάδα η Ισπανική Estrella Inedit. Η μπύρα που η ποιότητα και το όνομα πίσω της είναι η δύναμη της. Απ τον κορυφαίο Ισπανό Chef Ferran Adria, στα ράφια μας και στα ποτήρια σας. Υποχώρησε λίγο αλλά δεν θα το αφήσει δίχως να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί.

Απ την λίστα μας απουσιάζει μια μπύρα χωρίς αλκοόλ όπως ήταν η Clausthaler την περασμένη χρονιά. Έχουμε όμως είσοδο της φιλόδοξης ζ από την Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην ένατη θέση. Καθόλου κακή αφού είναι η πρώτη της φορά στην δεκάδα. Για πρώτη φορά στην δεκάδα μπαίνει και η γερμανική Warsteiner. Η μπύρα που εντάχθηκε σχετικά πρόσφατα στον κατάλογο μας, δείχνει ότι είναι από τα φαβορί για να κερδίσει την 1η θέση το 2014. Δεν θα μπορούσε μια βασίλισσα να μη διεκδικήσει τον θρόνο της..!

Για πρώτη φορά απουσιάζει από την πρώτη δεκάδα μια μπύρα απ την Septem. Βέβαια, από την 11η ως και την 13η θέση η Septem είναι παντού. Αφήνει όμως χώρο για την 14η Fix Hellas, η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά μετά από αρκετό καιρό; Κάτι το ελληνικό στοιχείο, κάτι οι νέα μπύρα που παρουσίασε, την βοήθησαν να ανέβει.

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι εισαγόμενες από κάθε άκρη του κόσμου. Παρατηρούμε την ιταλική Peroni, την τσέχικη Pilsner Urquell, την βέλγικη Stella Artois καθώς και την ιαπωνική Sapporo. Αν προσθέσουμε τις Inedit και Warsteiner, έχουμε 6/10 μπύρες εισαγωγής. Μιλάμε όμως για κολοσσούς, καθώς η κάθε μπύρα στην χώρα της ανήκει στις κορυφαίες σε πωλήσεις, ενώ βρίσκονται και στις top προτιμήσεις στον κόσμο. Peroni και Stella Artois υποχώρησαν για το πρώτο εξάμηνο κατά μια και δυο θέσεις αντίστοιχα.

Μια θέση υποχώρησε και η ΝΗΣΟΣ. Από την έκτη που βρισκόταν η Pilsner από την Τήνο, βρέθηκε στην έβδομη. Παρέα της έχει τις ελληνικές εζα «ζ», Volkan Blonde και Μύθος. Κοντά σ’ αυτές όπως είπαμε είναι και οι Septem Friday’s, Saturday’s και Monday’s, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την τελευταία είναι η Fix Hellas.

Στην δεκάδα έχουμε κατά 50% μπύρες Pilsner, ενώ οι βυθοζύμωτες γενικά είναι εννιά, αφού όλες οι υπόλοιπες εκτός της Inedit είναι Lager! Η Inedit είναι η εκπρόσωπος των Ale σ’ αυτήν την λίστα. Στις θέσεις 11-15 έρχεται στήριξη στην Estrella Inedit όσο αφορά τις Ale, ωστόσο οι βυθοζύμωτες είναι περισσότερες.

Είναι γνωστή η ιδιαίτερη αγάπη του Έλληνα, στις γεύσεις που είναι κοντά στις Lager και τις Pilsner, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες και αυτή η λίστα είναι η επιβεβαίωση. Η λίστα επιβεβαιώνει και την άνοδο των μικροζυθοποιείων, αλλά και την αλλαγή στάσης απέναντι στις μπύρες εισαγωγής, οι οποίες κατά την έναρξη της κρίσης υπέφεραν, λόγω της στροφής του καταναλωτικού κοινού, στις εγχώριες μπύρες. Αξίες σταθερές και σίγουρες επιλογές αποτελούν οι μπύρες της λίστας.

Αν μπορώ να θεωρήσω κάποια μπύρα έκπληξη σ’ αυτήν την κατάταξη, είναι η μπύρα ΜΥΘΟΣ. Δεν περίμενα ότι μια κλασικότατη μπύρα η οποία έχει πολύ πιο εύκολη παρουσία σε πολλά σημεία θα έχει κατακτήσει την δεύτερη θέση. Βέβαια πολύ κοντά σ’ αυτό είναι και η Fix Hellas. Συνεπώς όπως λέμε και για τα μουσικά ερεθίσματα, «μπορεί να το δηλώνουμε ροκάδες αλλά είμαστε και σκυλάδες..» Μπορούμε δηλαδή να πίνουμε μπύρες, εκλεκτές, περίεργες, σπάνιες όπως και να τις χαρακτηρίσει ο καθένας μας, αλλά θέλουμε και την σιγουριά της mainstream ετικέτας, όπως η Μύθος, εζα «ζ», FIX Hellas και άλλες που ακολουθούν.

Διανύουμε λοιπόν το καλοκαίρι. Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τον Σεπτέμβριο έχει μπάσκετ και η καλοκαιρία στην χώρα μας διαρκεί αρκετές φορές μέχρι τον Οκτώβριο. Άρα τα δεδομένα μπορούν αλλάξουν.. Βέβαια μπορεί να μείνουν και ίδια, με τις αγαπημένες μας κυρίες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα να «κλειδώσουν» τις θέσεις τους. Δεν είναι στο ‘χέρι» τους. Στο δικό σας είναι!

Καλή συνέχεια με όποια μπύρα πίνετε και ο,τι κάνετε!Νικολά Ραδίσης
Νικολά Ραδίσης