Μην ...βιάζετε τον Οβελία: Ο Δεκάλογος των ΜΗ και των ΟΧΙ! Από τον Τ. Πικούνη

Το House of Wine ξεκίνησε την πασχαλινή του περίοδο... το ίδιο και οι ιστοσελίδες των συνταγών. Και όλες σχεδόν έχουν οδηγίες για το πως θα ψήσετε τον Οβελία. Φαίνεται ότι στο βάθος του "είναι" κάθε νεοέλληνα υπάρχει ένας εν δυνάμει ψήστης! Ίσως βρίσκεται στο DNA μας από την εποχή των Αρματωλών και Κλεφτών, ίσως από παιδικές μνήμες, ίσως από μια τάση επιστροφής στη φύση...

Σε εμένα συμβαίνουν όλα τα παραπάνω.. Ναι, η σχέση μου με τον οβελία άρχισε περίπου 20 χρόνια πριν την σχέση μου με το κρασί. Και δεν το κρύβω ότι από την αρχή ήταν σχέση λατρείας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την μεθυστική μυρωδιά της τσίκνας την πρώτη φορά που βρέθηκα δίπλα στον οβελία. Βλέπετε, η οικογενειακή μας έφεση στα ψητά της σούβλας και η μαεστρία των θείων μου στο σούβλισμα και στο ψήσιμο, με έφερε νωρίς κοντά σε αυτό το "θαύμα": Θαύμα γευστικό, θαύμα αρωμάτων... τσιμπολογούσα τις πετσούλες που κρέμονταν (και σήμερα το κάνω), γευόμουν τα πρώτα και εκλεκτά μεζεδάκια με τα οποία με τάιζαν επιμελώς... βλέπετε οι θείοι μου προετοίμαζαν προσεκτικά και μεθοδικά τον "διάδοχο" μήπως και η τέχνη δεν βρει συνεχιστή!

Δεν τους απογοήτευσα... Στα 12 μου χρόνια σούβλισα το πρώτο μου αρνί, στα 14 τύλιξα το πρώτο κοκορέτσι. Από τότε έχω ψήσει εκατοντάδες αρνιά και κοκορέτσια, έχω δοκιμάσει χιλιάδες και το Πάσχα είναι η γιορτή στην οποία όλοι οι φίλοι μαζεύονται στο εξοχικό μας για να γευθούν τα δημιουργήματά μου...

Αυτά λοιπόν είναι τα "διαπιστευτήριά" μου... άρα δικαιούμαι να έχω άποψη για το πως ψήνεται ένα αρνί. Όπως άλλωστε και ο καθένας σε αυτή την δύστυχη χώρα, είτε ξέρει είτε όχι...

Αν συμπεράνατε από αυτή την κάπως μακριά εισαγωγή ότι θα σας δώσω τα φώτα μου για το πως θα ψήσετε τον τέλειο οβελία... κάνετε λάθος! Δεν πρόκειται αν σας πω τι να κάνετε, για αυτό έχουν επιστρατευθεί ιστοσελίδες, περιοδικά, ένθετα, ειδικοί και μη...

Αντίθετα, θα σας πω τι να ΜΗΝ κάνετε... Γιατί ψήνει κανείς πολύ ευκολότερα το οβελία αν ξέρει τι να μην κάνει παρά με τις άπειρες συμβουλές του τι να κάνει. Που- στο Internet τουλάχιστον- είναι σχεδόν όλες ίδιες, μιας και η αντιγραφή πάει σύννεφο. Εδώ είναι και η συνεισφορά του διαδικτύου στην ..αμάθεια, γιατί διαδίδεται το ίδιο γρήγορα όπως και η γνώση, δυστυχώς. Και βέβαια απευθύνομαι στον νέο ψήστη, γιατί όσοι έχουν ψήσει (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, δεν έχει σημασία) έναν τουλάχιστον οβελία, αυτοί ξέρουν, και κανείς ποτέ δεν πρόκειται να τους αλλάξει γνώμη!...

Ξεκινάμε λοιπόν με το δεκάλογο του τι να μην κάνετε:

1. Μην ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ να ψήσετε κατσίκι! Όσο και αν θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι είναι πιο νόστιμο (9 στις 10 φορές δεν είναι), το καμένο κατσίκι είναι σίγουρα χειρότερο και από το πιο κακοψημένο αρνί. Και θα το κάψετε, με πιθανότητα 90%!. Το γιατί θα το κάψετε, είναι απλό: έχει το μισό λίπος από το αρνί, και το λίπος είναι η ασφάλειά σας... ιδιαίτερα τώρα στην αρχή, που δεν έχετε πείρα.

2. Αφήστε (για τον ίδιο λόγο) να σας λένε ότι το μικρό αρνάκι των 7 κιλών είναι νοστιμότερο, και αγοράστε ένα αρνί 12 κιλών ή και μεγαλύτερο: Το μεγάλο αρνί είναι πολύ δυσκολότερο να καεί από το μικρό, πάλι λόγω λίπους. Και αν περισσέψει, διαβάστε πιο κάτω τι θα το κάνετε... και δεν θα χάσετε!

3. Όλοι οι "ειδικοί" γράφουν ότι "η καλύτερη φωτιά γίνεται με κληματόβεργες" και στην συνέχεια σπεύδουν να σας πουν ότι "...αλλά είναι δύσκολο να τις βρείτε, γι΄αυτό χρησιμοποιείστε κάρβουνα". Εσείς ξεχάστε τις κληματόβεργες... Ευτυχώς, παρά τις προτροπές των "ειδικών" ότι ο καλύτερος οβελίας γίνεται με κληματόβεργες (το μπερδεύουν μάλλον με το ψήσιμο του αρνiού στο ταψί πάνω σε κλήματα στον παραδοσιακό χωριάτικο φούρνο), δεν θα τις βρείτε, αλλά και αν τις βρείτε χρησιμοποιείστε τις για προσάναμμα για να ανάψετε τα "σίγουρα" και αξιόπιστα κάρβουνα. Η κληματόβεργα είναι θεωρία, στην πράξη καίγεται γρήγορα, δεν κάνει θράκα διαρκείας, και θα πρέπει να έχετε ορδές θερμαστών για να ανανεώνουν την ελάχιστη θράκα...

4. Μπορείτε, αν θέλετε, να πλύνετε, να σαπουνίσετε, να αποτριχώσετε με το τσιμπιδάκι τον καημένο τον οβελία (αν και τρίχες δεν έχει, αλλά αφού το λένε οι συνταγές..) για να είστε "πολιτικά" σωστός, αλλά -πιστέψτε με- δεν χρειάζεται. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστιες, τίποτα δεν αντέχει μέσα ή επάνω στον οβελία και οι όποιες τρίχες θα καούν στα 5 πρώτα λεπτά του ψησίματος... Μήν χάσετε λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο σας στο μπανιάρισμα και τον καλωπισμό του οβελία, υπάρχουν πολύ ουσιαστικότερα πράγματα να κάνετε.

5. Μην μπείτε στον πειρασμό να παραγεμίσετε το αρνάκι με μυρωδικά, χορταρικά, άνηθο, μάραθο, κρεμμύδια, πατάτες (!), μήλα ή άλλα φρούτα (!!!!), σκόρδα ή ...αρώματα ή ότι άλλο κάποιοι διεθνείς μάγειροι ή γευσιγνώστες της nouvelle quisine, fusion κλπ. σας συνιστούν. Ούτε να τον ...μαστιγώνετε με δενδρολίβανο (!). Εσείς δεν είστε διεθνής μάγειρας, στην αρχή τουλάχι